Futbol nereye gidiyor?

456

 Futbol olgusunda ilk etapta tartışmalı gibi gelse da işin doğası gereği altyapılar üstyapı içindir. Üstyapı yoksa altyapıların varlığı bir anlam taşımaz. Ancak, bu altyapıları önemsiz kılmaz. Daha değerli kılar. Çünkü, altyapılar olmadan da üstyapılar sürdürülebilir değildir ve olamaz. Yani “üstyapılar yaşamın kendisi, altyapılar ise o yaşamın hayatiyetidir.” Bu hayatın her alanı için böyledir. İnsanın kendisi için de böyledir, spor ve özelde futbol için de böyledir. Yaşamı yok ederseniz, yaşam ile ilgili olana ihtiyaç kalmaz. Veya yaşam ile ilgili olanı yok ederseniz yaşamı zora sokar, sürdüremezsiniz.

Altyapılar bu olgunun dışında elbette çok daha önemli bir işleve daha sahiptir. Çocukların ve gençlerin çocuk ve insan hakları bağlamında oyun oynama, eğlenme, mutlu olma, etkinliklere katılma ve spor yapma hakları işlevidir bu. Ancak, burada bahse konu olan altyapı, “yarışmacı ve performans sporu” bağlamında uluslararası düzeyde sürdürülebilir bir spor politikasının gereği olarak altyapı meselesi anlamındadır. Türkiye futbolunun en üst düzeydeki dilimi olarak tanımlanan “Süper Ligde” 2018-2019 sezonunun ilk haftasında takımların ağırlıklı olarak yabancı futbolculardan oluştuğu ortaya net olarak ortaya çıktı. Bu beklendik bir durumdu elbette, ama rakamlar endişe verici boyutlardır.
Kulüplerin yabancı oyuncu sayıları
Süper Lig’de takımları olan kulüplerin yabancı oyuncu sayılarına bakıldığında vaziyetin ne denli vahim boyutlara ulaştığını görülecektir. Sırasıyla Beşiktaş 14, Başakşehir 9, Galatasaray 11, Fenerbahçe 14, Trabzonspor 11, Antalya 15, Kasımpaşa 13, Konya 12, Karabük 14, Gençlerbirliği 14, Bursa 9, Osmanlı 16, Alanya 17, Kayseri 13, Akhisar 10  Ankaragücü 12, Ç.Rize 10, Erzurum’da 11 oyuncu olmak üzere SüperLLig takılarımda toplam 232 yabancı oyuncu yer almaktadır. Bu her takım başına yaklaşık 13 yabancı oyuncu demektir. Bu karamsar tablo içinde Türk Futbol’unun kurtuluş reçetesi yerli oyuncu ile kulüp altyapılarına hayatiyet kazandırmaktan geçiyor. 
İsmail Topkaya - Futbolda Altyapı Eğitimi
Paylaş