Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Kongre ve Fuar Merkezi’nde Cumartesi gününden bu yana devam eden 21. Uluslararası Troya Satranç Turnuvası nedeniyle izdiham yaşanıyor. Çeşitli yaş gruplarından 486 satranç sporcusunun yanı sıra yaşça küçük olan yarışmacıların velilerinin de onları beklemesi Kongre ve Fuar Merkezi’ne gelenlerin sayısının bin 200’ü bulmasına neden oluyor. Kongre ve Fuar Merkezi, Türkiye’nin 36 ilinden gelen satranç sporcusu ve onların velileri sayesinde geçen Kasım ayında hizmete açıldığından bu yana en hareketli ve renkli günlerini yaşıyor. Ayrıca turnuvayı organize eden yetkililer, Satranç Federasyonu’ndan gelen gözlemciler, antrenörler ve eğitmenlerle birlikte bini aşkın kişi bu hareketliliği daha da artırıyor. Kuşkusuz bu hareketlilik ve katılım Çanakkale turizmine ve esnafına da olumlu yansıyor. Dünya birincisi, Avrupa ikincisi Çocuk Usta (CM) ünvanlı İstanbullu Ahmet Utku Üzümcü’nün velisi Vecihe Üzümcü, Kongre ve Fuar Merkezi’ni çok beğendiklerini turnuvanın geçen yıla göre çok daha iyi bir binada yapıldığını ifade ederek; “Konforlu ve ferah bir binada çocuklarımız oynarken biz bekliyoruz. Ayrıca terlemiyoruz. Geçen yılki bina çok sıcaktı ve Çanakkale’ye yakışmıyordu. Böyle bir bina gelecek yıllarda daha çık katılıma vesile olacaktır” dedi.
12 yaşındaki oğlu Deniz Özen’le İzmir’den gelen Nizam Özen, Kongre ve Fuar Merkezi’nin tesislerini çok beğendiğini belirterek; “Bina tasarım olarak gayet estetik, ve işlevsel. Çevre yolu bağlantısı olması nedeniyle konum olarak güzel yerde. Şehir merkezine de yakın. Turnuva ilk kez burada yapıldığından dolayı bazı organizasyon eksikleri olsa da çok iyiydi” dedi.
Bir başka İzmirli Gürkan Karaoğlan ise, turnuvanın ilk kez Kongre ve Fuar Merkezi’nde yapılmasına rağmen sorun yaşanmadığını, karşılaşmalar devam ederken bini aşkın kişinin rahatlıkla misafir edildiğini vurguladı. Çanakkale’nin temiz havası ve iklimini çok beğendiğini, insanların yardımseverliğinden çok memnun olduğunu kaydeden Gürkan Karaoğlan; “Her yıl Çanakkale’ye geliyoruz, oğlum Kıvanç turnuvaya katılırken, biz de tatilimizi burada geçiriyoruz” dedi.
Troya Satranç Turnuvası’na 2002’den bu yana katılan Fethiye Belediye Spor Kulübü’nün satranç antrenörü Bora Tüzgiray da geçen yıllara oranla bu turnuvanın daha organize olduğunu belirterek; “Bu binada yapılmasının turnuvanın tarihi açısından çok isabetli olduğunu söyleyebilirim. Kongre ve Fuar Merkezi’ne 10 üzerinden 9 veriyorum, o da hiçbir şey mükemmel olamaz, o yüzden. Çanakkale’yi hem veliler hem de çocuklar olarak çok beğeniyoruz. Her şey derli toplu, bir arada. Ayrıca, Fethiyeliler olarak serin buluyoruz” diye konuştu.
Satranç Federasyonu Eskişehir İl temsilcisi ve aynı zamanda turnuva oyuncularından Türkiye Şampiyonu Onur Taşçı’nın velisi Tayfun Taşçı ise, turnuvanın bina olarak eskilerle kıyaslandığında çok iyi konumda olduğunu söyleyerek; “Önceki salonlarda klima yoktu, olmayınca da oyuncuların verimliliği düşüyordu. Çok sıcakta performans sorunu oluyordu. Organizasyon sorunsuz, Ticaret ve Sanayi Odası’na Belediye’ye ve İl Temsilciliği’ne teşekkür ediyoruz. Aslında, bizim Çanakkale’ye geliş amacımız hem tatil, hem turnuva. Bir taşla iki kuş vuruyoruz” ifadelerini kullandı.
Tekirdağ’lı satranç oyuncusu Naz İlhan’ın annesi Diler İlhan da geçmiş yıllarda salonların çok sıcak olduğunu, Kongre ve Fuar Merkezi’nin klimalı ve konforlu olmasından memnun kaldıklarını belirterek; “Oturma alanlarının düzenli olması, salonların yemekhaneye yakın olması da ayrıca avantaj” dedi.