Fotoğraflarla tiyatro anıları paylaşıldı
Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde Gençlik Tiyatrosu konuşulmaya devam ediyor.
Kent Müzesi’nin konuğu “Gençlik Tiyatrosu Üzerine Anılar” sohbet konusu ile Hikmet Göral oldu. Tiyatro hayatına 1945 yılında ilkokuldaki okul piyesleri ile başladığını söyleyen Göral, fotoğraflar üzerinden tiyatro anılarını paylaştı. Göral, Gençlik Tiyatrosuna katılması ile birlikte pek çok oyun sahnelediklerini ifade ederken “İki Efendinin Uşağı”, “Dolap” gibi oyunların rol dağılımlarını, prospektüslerini okudu. Gençlik Tiyatrosu’nu kentlilerin ortaklaşa çabaları ile ortaya çıkardıklarını söylerken ilk oyunlarındaki acemiliklere bağlı aksaklıkları da konuklar ile paylaşan Göral, “Üstün Korugan ile birlikte düello sahnesi oynayacaktık. Tam sahneye koyacağımız akşam Üstün’e ben film seyrettim, düello sahnelerinde oyuncular kılıcı önde kendilerine doğru çekiyor daha sonra karşısındakine saldırıyor bende öyle yapacağım dedim. Sahneye çıktık, sahne geldiğinde ben filmdeki gibi oynamaya çalıştım. Kılıcı kendime çekmemle yamulması bir oldu. Bizim kılıçlar filmlerdekiler gibi esnek çıkmadı” dedi.
Tiyatro sahnesinde yaşadıkları aksiliklerin yanında önemli ustalardan da aldıkları derslere de değinen Göral, Ankara Opera ve Balesi Müdürü Necdet Aydın’ın kendilerine sahne ve seslerin nasıl kullanacağı konusunda verdiği derslerden bahsetti. Gençlik Tiyatrosu olarak kentin ilçelerinde de sahne aldıklarını söyleyen Göral, 19 Mayıs piyesi için yazdığı oyuna da değindi. Sohbet, konukların katılımı ve soruları ile sona erdi.
Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde 27 Şubat 2013 Çarşamba saat 18.00’da “Gençlik Tiyatrosu Oyuncuları ile Canlı Performans” gerçekleştirileceği bildirildi.