Aylardır durgun geçen pazar, kötü gidişatını sürdürdü. Durumdan şikayet eden pazar esnafı, bu sene pazar alışverişinin diğer senelere göre çok düşük olduğunu vurguladı. Gazetemiz Çanakkale OLAY’a açıklamada bulunan pazar esnafı, özellikle akaryakıta gelen zamların pazar fiyatlarını da arttırdığına dikkat çekerken, vatandaşın alım gücünün düşük olduğunu belirterek, bu durumun pazara da yansıdığını söyledi. Pazarcı Murat Palaoğlu, hayat şartlarının her geçen sene daha da pahalandığını buna bağlı olarak piyasadaki ürün fiyatlarının da arttığını vurguladı. Palaoğlu; “Bu aralar işlerde biraz durgunluk var. Yani önceki senelere göre işler kötüye gidiyor, durgunluk her sene biraz daha artıyor. Bu da vatandaşın alım gücünün düşük olmasından kaynaklanıyor. Hayat şartları pahalı, ürün alım piyasası yüksek. Çiftçinin mazotuna zam gelince bu durum pazara da yansıyor. Seradaki ürünün bakımı ve yetiştirmesi, masraflı olduğu için ürün pazara gelene kadar artış yaşıyor” ifadelerini kullandı.
“Ürün halde pahalı olunca pazar fiyatı artıyor”
Ürünlerin tezgaha geliş fiyatlarının pahalı olduğunu vurgulayan pazarcı Ümit Gündoğdu, bu fiyatların tezgaha da yansıdığını belirterek; “Salı Pazarı, zaten zayıf geçiyor. 2-3 sene önceye kadar pazarın durumu gayet iyiydi ama manavların sayısında artış olunca vatandaşın pazara olan ilgisi de azaldı. Ürün, halde pahalı olunca pazardaki fiyatı da artıyor. Durum, her geçen sene daha kötü ve daha kötüye gidiyor” dedi.
“Köylerde üretim bitti”
Pazarcı Erol Kunt, çiftçiliğin de bittiğini söyleyerek; “Doların yükselmesi, benzine gelen zamlar pazarcıları çok etkiledi. Bu durum yaklaşık 10 senedir böyle ama bu yıl diğer senelere göre daha kötü. Kırsalda ortalama 500 hane olan köyler, şimdi yaklaşık 200 haneye kadar geriledi, yani köylerde üretim bitti. Köylerde kalanlar da çocuklarına daha iyi hayat sunabilmek için tarlalarını, üretim alanlarını satıyorlar. Bu durum böyle devam ederse taze, organik ürün bulmak daha da zorlaşır” dedi.
“Giderler arttıkça, kar oranı düşüyor”
Pazar esnafı Ali Özkan; “Vatandaşlarda alım gücü çok düşük, piyasada para yok. Zaten şehir dışından geliyor ürünler, bunun mazot parası var, tezgahta yer parası var, poşet parası var. Giderler arttıkça, kar oranı düşüyor. Diğer senlere göre bu sene çok kötü kış sezonu geçirdik ve bu kötüye gitmeye devam ediyor. Vatandaş 1 kilo ürün alamıyor yerine yarım kilo, 250 gram ürün alıyor. Vatandaşın alım gücü düşük olduğu için günlük alışveriş yapıyor” dedi.
“Vatandaş, her şeyi almak istiyor fakat alım gücü çok düşük olduğu için alamıyor”
Eskiden alışverişin bol olduğu ama şimdi vatandaşın önceki senelere göre alışveriş yapamadığını belirten Sabahattin Güngör; “Pazar, bu yıl biraz durgun geçiyor. Vatandaş, her şeyi almak istiyor fakat alım gücü çok düşük olduğu için alamıyor. Pazar esnafı aylardır bu durumdan şikayetçi. Eskiden Cuma pazarları bile çok iyi geçerdi fakat şuan Cuma günleri dahil pazar çok durgun geçiyor. 1 kilo ürün alacak olan vatandaş artık ürünü tane ile almaya çalışıyor” dedi.
(Oya Koyuncu)