Festival sergileri, ilgi ile takip edildi
55’inci Uluslararası Troia Festivali kapsamında bir dizi etkinlik düzenlendi. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Kardeş Kent temsilcileri, festival kapsamında düzenlene sergileri ziyaret ettiler. Vatandaşlar, Yazar ve Sanatçı Evi’nde‘Doğadan Denemeler’, Akol Otel’de ‘Kırkyamanın Dilinden Troia Destanı’, Seramik Müzesi’nde ‘Troia’da ağaçlar’ ve son olarak ‘Çocukların Gözünden Troia Masalı’ isimli sergilerle festivalin tadını çıkarttılar. Kardeşkent Delegasyonları ile birlikte tüm gün sergileri ziyaret eden Gökhan, misafirlere Çanakkale, Troiave sergiler hakkında bilgi verdi. Zeynep Gümrük’ün Yazar ve Sanatçı Evi’nde açtığı‘Doğadan Denemeler’ isimli sergidekikardeş Kent temsilcilerine, eser hediye etti. Kardeş Kent temsilcileri, Başkan Gökhan’dan aldı. Sergide en çok dikkat çeken eser Kartal İstimbotu Üçlemesi, istimbota destek için Başkan Gökhan tarafından satın alındı.Korffman Kütüphanesi’nde açılan ‘Çocukların Gözünden Troia sergisi’ ise ilgiyle takip edildi. Çanakkale Çocuk Kültür Evi’ndeki çocukların Troia Gezisi’nin ardından oluşturulan sergi büyük beğeni topladı. Çocuklar, kendilerini Troia kahramanlarının yerine koyarak bu sergiyi hazırladıklarını ifade ettiler.
“Tekneler ve deniz, doğanın bir parçası”
Sanatçı Zeynep Gümrük, sergi ile ilgili açıklamasında; “Özel ilgi alanım tekneler ve deniz. Onlar da doğanın bir parçası bana göre. Bu konuda da çalışmalar yaptım. İlk sergi açılışımda bir cumhuriyet kadını olarak; Atatürk’ün ‘Geldikleri gibi giderler’ sözünü söylediği Kartal İstimbot’u için katkıda bulunmak istedim. Belediye Başkanımız satın aldı.Kendi yorumladığım bir Truva Atı’nı da beğeninize sunuyorum” dedi.
“Bir müze ve kültür evi kurmak adına faaliyetlerimiz yürütüyoruz”
‘Kırkyamanın Dilinden Troia’ isimli sergide sahibi Aysun Aksu, Çanakkale Belediyesinin 2018 Troya Yılı’nda yaptığı etkinlikleri daha anlamlı olduğunu söyleyerek; “Troia Yılı’nın kabul edilmesiyle Çanakkale’de güzel etkinlikler düzenleniyor. Belediyemizin her sene gerçekleştirdiği festival zaten, bu yıl daha da anlamlı. Özel bir proje ile Çanakkale Belediyesi ve Kent Konseyi’nin destekleriyle gönüllü olarak bu sanatı Çanakkale’de yaşayan kadınlara sevdirmek ve yeniden yaşatmak adına, Çanakkale’de bu sanatla ilgili bir müze ve kültür evi kurmak adına faaliyetlerimiz yürütüyoruz. 2018 yılında Troia Yılı olması nedeniyle Homeros’un 24 bölümünü kumaşlarla ayrı ayrı işledik. Bu çalışmayı 26 arkadaşımızla ortaya çıkardık. Sergimizle guru duyuyoruz.” dedi.
“Kütüphanenin etrafında cami, kilise ve havra var”
Başkan Gökhan, Kardeş Kent temsilcilerine Korffman Kütüphanesi ile ilgili bilgi vererek; “İçinde bulunduğumuz kütüphane eski bir yapıdan dönüştü. Üst kısmı kütüphane alt tarafı da sergi oldu. Bir tarafta cami, hemen arkamızda kilise ve ilerde havra var. Belediyemizin Çocuk Evi’nin üzerinde bilim ve sanat evimiz var. Oradaki çocukları Troia’ya götürdüler ve uzman tarafından gezdirildi çocuklar. Sonrasında ise sergiyi hazırladılar” dedi.
(Şenol Güven)