Eylül Ayında Kapanan Şirket Sayısı Arttı, TOBB Sayıyı Açıkladı

Eylül ayında kapanan şirket sayısı bir önceki aya göre yüzde 17 artış gösterdi. Kapanan şirketlerin büyük bölümü ticaret, imalat ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteriyordu. Ekonomik krizin etkileri, maliyetlerdeki artış, döviz kuru dalgalanmaları, faiz oranları ve vergi yükü gibi faktörler kapanan şirket sayısını artırdı. Eylül ayında kurulan şirket sayısı ise yüzde 4,5 artarak 10 bin 978 oldu.

1435

Eylül ayında kurulan ve kapanan şirket istatistikleri Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından açıklandı. Buna göre, eylül ayında kapanan şirket sayısı bir önceki aya göre yüzde 17 artarak 2 bin oldu. Kapanan şirketlerin çoğunluğunu ticaret, imalat ve inşaat sektörleri oluşturdu. Eylül ayında kurulan şirket sayısı ise yüzde 4,5 artarak 10 bin 978’e yükseldi. Peki eylül ayında kapanan şirket sayısındaki artışın nedenleri nelerdir? Ekonomik kriz kapanan şirketleri nasıl etkiledi? İşte eylül ayında kapanan şirket sayısı hakkında bilmeniz gerekenler…

Eylül Ayında Kapanan Şirket Sayısının Dağılımı

TOBB’un açıkladığı verilere göre, eylül ayında kapanan 2 bin şirketin 682’si toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı sektöründe yer alıyordu. Bu sektörü 277 ile imalat, 258 ile inşaat sektörleri izledi. Kapanan gerçek kişi ticari işletmelerin ise 582’si toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 197’si inşaat, 157’si imalat sektöründe faaliyet gösteriyordu.

Eylül ayında kapanan şirket sayısı bir önceki aya göre yüzde 17 artarken, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 0,7 artış gösterdi1. Kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı ise bir önceki aya göre yüzde 12,9 azalırken, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 azalış kaydetti.

Eylül Ayında Kapanan Şirket Sayısını Artıran Faktörler

Eylül ayında kapanan şirket sayısındaki artışın arkasında pek çok faktör bulunuyor. Bunların başında ekonomik krizin etkileri geliyor. Türkiye ekonomisi son yıllarda ciddi bir daralma yaşadı. Enflasyon, işsizlik, cari açık gibi makroekonomik göstergeler kötüleşti. Döviz kuru dalgalanmaları nedeniyle maliyetler arttı. Faiz oranları yükseldi. Vergi yükü ağırlaştı. Tüm bu faktörler işletmelerin gelirlerini düşürdü ve borçlarını ödemekte zorlandı.

Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) bu süreçten olumsuz etkilendi. KOBİ’ler finansmana erişimde zorluk yaşadı. Pandemi nedeniyle talep daralması ve kısıtlamalar da işletmelerin faaliyetlerini olumsuz etkiledi. Bu nedenle pek çok işletme kapanmak zorunda kaldı.

Eylül Ayında Kurulan Şirket Sayısının Durumu

Eylül ayında kapanan şirket sayısındaki artışa karşın, kurulan şirket sayısında da bir artış görüldü. Eylül ayında kurulan şirket sayısı bir önceki aya göre yüzde 4,5 artarak 10 bin 978’e yükseldi. Kurulan şirketlerin 3 bin 692’si ticaret, 1 bin 635’i inşaat ve 1 bin 505’i imalat sektöründe yer aldı.

Eylül ayında kurulan şirket sayısı geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 15,7 azalış gösterdi. Yılın ilk dokuz ayında ise kurulan şirket sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,1 azalarak 94 bin 482 oldu.

Eylül ayında kurulan şirketlerin sermayelerinin toplamı ise bir önceki aya göre yüzde 26,4 artış gösterdi. Eylül ayında kurulan şirket ve kooperatiflerin yüzde 69,1’ini yabancı sermayeli ortak payı oluşturdu

Paylaş