Ev fiyatları düşüyor firmalar terk ediyor

4993

 Son dönemde Türkiye genelinde ev fiyatlarında düşüş olduğu haberleri ekonomi gündeminde yer bulurken, Çanakkale’deki ev satış fiyatlarının son durumunu Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Lütfi Dara, Gazetemiz OLAY’a değerlendirdi. Kent içerisinde ev fiyatlarında düşüş olduğunu doğrulayan Dara, girdi fiyatlarının artması, satış fiyatlarının düşmesi ve mal sahiplerinin yarı yarıya pay istemesi gibi sebeplerle birçok il dışı firmanın Çanakkale’deki yatırımlarını durdurarak kenti terk ettiğini de söyledi.  Ev fiyatlarında ciddi bir düşüş olduğunu belirten Dara; “4-5 aylık dönemde çevrede görüştüğümüz emlakçı arkadaşlar olsun, vatandaşlar olsun ev fiyatlarında bir gerileme olduğunu biliyoruz. İnternet ilanlarına bakıyorsunuz yazılan fiyatların bir ay sonra baya bir altında olduğunu görüyoruz. Demek i istenilen fiyata satılamıyor. Bu durumda bir düşüş söz konusu oluyor” dedi.

 
“İhtiyaç sahibi insanlar bu haliyle de zaten ev alamazlar”
Fiyatların düşmesinin orta ve dar gelirli aileler için bir şey ifade etmediği için piyasada duraklamanın devam edeceğini ifade eden Dara; “İhtiyaç sahibi insanlar şu haliyle zaten ev alamazlar. Yatırım amaçlı değil de, ‘başımı sokacak bir yerim olsun’ diyen kesim zaten dar gelirli kesimdir. Bu insanların da şu anda piyasadaki ev fiyatlarını karşılayacak durumları yok. Kredi çekse nereye kadar çekecek. 100 bin lira kredi çekse 250 bin lira nereden denkleştirecek. Aylık ödemesi dar ve orta gelirlinin gücünü aşar. Aylık ortalama 3 bin lira geliri olan insanın gücünü aşar. Buna göre satışlarda bir duraklama var. Müteahhitleri çok etkiler. Bizi de etkiler” dedi.
 
“Yüzde 11’lik büyüme gerçeği yansıtmıyor”
Hükümet tarafında açıklanan yüzde 11 gibi bir büyümenin gerçeği yansıtmadığını ve piyasadaki durgunluğun devam ettiğini belirten Dara; “Her ne kadar yüzde 11 gibi büyüme var deniliyorsa da ben böyle bir büyüme olduğunu zannetmiyorum. Vatandaşın cebine bir şey girmesi. Vatandaş büyümüyor. Buna vatandaş da inanmıyor. Ben emekliyim aldığım parada bir büyüme yok. Köylünün ya da işçinin cebine giren parada da bir büyüme yok. Nasıl büyüyoruz? Her 5 gençten birinin işsiz olduğunu, yüzde 20 genç işsizin olduğunu devlet istatistikleri açıklıyor. Bu nedenle ben ekonomik durumun iyiye gittiğine de pek inanmıyorum. Ekonomik durum kötüye giderse her şeye yansır. Piyasaya da elbet yansır” dedi. 
 
“İşin içinden çıkmamız mümkün değil biz Çanakkale’den çekiliyoruz”
İstanbullu bir firmaya kat karşılığı arsa vermiştik. Büyük bir firmaydı. Mal sahibi ile yaptığı sözleşmede inşaatı ruhsat tarihinden itibaren iki yılda bitireceklerdi. Ancak bir yılda inşaatı bitirdiler. Daha sonrada ‘kat karşılığı arsa bulun inşaat yapalım’ diyorlardı. Şimdi ise, ‘Çanakkale’yi bırakıyoruz İstanbul’a tekrar dönüyoruz’ diyerek döndüler. Karacaören yeni açıldı yapılaşma oranı da 1,2. Böyle olmasına rağmen mal talebi yüzde 40 ile 50 arası dolaşıyor. Bunun altından müteahhit kalkamaz. Ev fiyatları yükseldi, girdiler maliyetleri arttı, yarısını da mal sahibi istiyor.  Bu firmalarda, ‘bu rakamlarla bu işin içinden çıkmamız mümkün değil biz Çanakkale’den çekiliyoruz’ dediler” dedi.
  
“Satış fiyatındaki düşüler kiralara yansımadı”
Ev satış fiyatlarında ki düşüşün kira fiyatlarına yansımadığını belirten Dara, son olarak; “Bu durumun kiralara yansıması çok doğru orantılı olmuyor. Eğer ev çok boş kalır da kiraya verilemez ise kiralarda düşüş gözlenebilir. Çanakkale’de belki kira fiyatları durağan olabilir ancak düşüş olacağını pek zannetmiyorum. Çünkü öğrenci nüfusumuz baya yüksek. Öğrenci nüfusu yüksek olduğu sürece de kiraya talep olur. Talep oldukça da kira fiyatlarında değişiklik olmaz” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş