Esnafın haksız rekabet isyanı!
Küçük esnaf bayram öncesinde haksız rekabete isyan etti. Esnafların bayram alışverişi konusunda umutları yine bir başka bayrama kaldı.Piyasanın içinde bulunduğu koşulların genel olarak satışları olumsuz etkilediğini belirten esnaflar bu sessizliği bir felaket öncesi sessizliğe benzettiler.
Çanakkale’de esnaf, bayram öncesi son hazırlıklarını tamamlarken; bu sene Ramazan Bayramı’nın sezon geçiş dönemine denk gelmesi nedeniyle çeşidin az olmasından ötürü tekstilde büyük beklenti içinde olmadıklarını belirtirken, son yıllarda satışların eski bayramlara nazaran daha düşük olmasının nedeninin ise Çanakkale’de benzer sektörlerde aynı tip hizmet veren dükkan sayısının çok olmasına ve haksız rekabetin gelişmesine bağlı olduğunu belirtti.
İşte esnafların görüşleri...
Emel Hacıalioğlu
“Bayramda bir beklentimiz yok. Çanakkale’de son yıllarda aynı işi yapan çok fazla dükkan açıldığını görüyoruz. Bunun müteşebbislerin de hatası olduğunu düşünüyorum. Ben Değirmenlik Sokak’ta 2000 yılından beri ayakkabı satarken, yanı başımda 20 lira’ya ayakkabı satılan bir yer açılmasını doğru bulmuyorum. Her müşteri bilinçli değil. 10 liraya Çin’den ithal edilen sentetik ayakkabının da alıcısı çok. O yüzden piyasa ve olumsuz koşullar beklentimizi karşılamıyor.”
Suat Yıldız
“Bayrama özel çeşitler getirdik. Özellikle bayan grubunda elbise, tulum, erkek giyimde ise gömlek çeşitlerimiz geldi. Bayram öncesinde özellikle son iki gün satışlar yüksek olur. Biz de piyasada kıpırdanma bekliyoruz. Özelikle arife günü satışlar yüksek olur.”
Semiha Özgen
“Bayramda çok fazla bir beklenti içine girmiyoruz, çünkü bu sene bayram sezon geçiş dönemine denk geldi. Yeni sezon açılmadı. Yine de elimizdeki çeşitlerle özellikle bayrama iki gün kala bir hareket olacağını düşünüyoruz.”
Gülnadiye Duran
“Şeker Bayramında tatlı tüketimi yüksek olduğundan bizim sektörümüz öncesinde yoğun çalışıyor. Bayram hazırlıklarımız gayet iyi gidiyor. Siparişler hızlı ve her şey yolunda. Özellikle ev baklavası fıstıklı ve cevizli baklava siparişleri alıyoruz.”
Melisa Çakıroğlu
“Sezon sonu olduğu için firmalar kışlık sezonu henüz açmadan bayrama girecekler, bu da elbette satışları düşürecek. Firmalar bu sezon geçişinde yeni ürünleri piyasaya sunmuyor çünkü, satılmadığı takdirde elde kalma riski var. O yüzden biz özellikle bayramdan sonra olacak düğünlerin piyasayı daha fazla hareketlendireceğini düşünüyoruz.”
İsmet Doran
“Bayram için genellikle şeker, çikolata, lokum ve kuruyemiş alınıyor, ama ekonomik etkenler ve marketlerin çoğalması nedeniyle bayramların küçük esnaf için eski tadı yok. Biz aynı firmanın çikolatasını 15 liradan alırken, market 13 liraya toptan alınca, vatandaş da uygun diye büyük marketten alıyor. Bu şekilde rekabet etmek zor. Bu şekilde küçük esnaf eziliyor. Ben marketlere karşı değilim, elbette açılsın, ben haksız rekabete karşıyım. Bir zamanlar Cola’nın yaptığı gibi kesin fiyat ve her noktada aynı rakamdan satış politikası geliştirilmediği müddetçe küçük esnaf yok olmaya mahkum. Hatta ben küçük esnaf olarak gidip marketten toplu alsam daha ucuza gelecek durumdayım.”
Hüseyin İnebolu
“Eskiden bayramları dört gözle beklerdik, bizim için işler iyiydi. Müşterilerimiz bayramdan önce poşet poşet ayakkabı getirir ve boya için bırakırdı. Artık bunlar tarihe karıştı. İşler çok bozuk. Bazen siftah bile yapamıyoruz.”
Burhan Kalamatar
“Ben bayramları çok seviyorum. Bayram öncesinde çok süpürge satıyorum. İlçeleri ve köyleri geziyorum. Bayramiç, Lapseki, Akçay, Edremit, Ayvalık’a bile gidiyorum. Önceden süpürgeyi de kendim yapıyordum, sonra toptan almaya başladım.”
Gökhan Ün
“Ben dükkanım ı yeni açtığım için bu sene Çanakkale’de ilk bayramım olacak. Çocuk giyim genellikle yetişkin giyime oranla daha iyi satılıyor. Biz de esnaf olarak umutluyuz. Beklentimiz satışların iyi olması.”