Esnaf, ekonomiden şikayetçi "Bu zamlarla nereye kadar?"
24 Haziran seçimlerinin ardından döviz kurlarında yaşanan dalgalanmadan dolayı ekonomik kriz ortaya çıkmış, her kesimi derinden etkilemişti. Pazar fiyatlarından, konut fiyatlarına, çarşı fiyatlarından, hırdavat fiyatlarına kadar birçok sektörde ürünler pahalılaştı ve vatandaş da ekonomik krizin getirdiği pahalı fiyatlara karşı önlem olarak bütçesinde kesintiye gitti. Vatandaşın alışverişten kısması, birçok sektörü vuran ikinci darbe oldu. Kent esnafı gazetemiz Çanakkale OLAY’a piyasadaki son durumu aktardı. Geçen yıla göre fiyatların yüzde 100 zamlandığını söyleyen esnaf, alışverişlerin de zamlar nedeni ile düştüğünü belirtti. Çarşı Esnafı; “İşler geçen yıla göre yaklaşık, yüzde 50 oranında düştü. Geçen yıl da işlerin kötü olduğundan bahsediyorduk ama bu yıl, özellikle yaz aylarından itibaren döviz kurlarında yaşanan dalgalanmadan dolayı işler daha da kötüye gitti. Geçen yıla göre fiyatlar yüzde 100 zamlandı. Alışveriş potansiyeli de zamlı ürünlerden sonra oldukça düştü” dedi.
“Dün, ekranlara 5’er dolar, yani 22,23 lira daha zam geldi”
Cep Market işletme sorumlusu Hasan Pınar; “Çarşı piyasası çok durgun. İşler geçen yıla göre yaklaşık, yüzde 50 oranında düştü. Geçen yıl da işlerin kötü olduğundan bahsediyorduk ama bu yıl, özellikle yaz aylarından itibaren döviz kurlarında yaşanan dalgalanmadan dolayı işler daha da kötüye gitti. Geçen yıla göre fiyatlar yüzde 100 zamlandı. Alışveriş potansiyeli de zamlı ürünlerden sonra oldukça düştü. Dün, de ekranlara 5’er dolar, yani 22-23 lira daha zam geldi. Bu da önceki güne göre yüzde 20 zam demek. Çünkü gümrükten mal çıkmıyor, mal çıkmadığı için de ürünler karaborsaya düşüyor. Kimin elinde ürün varsa onlar istedikleri fiyattan satıyorlar. Burada bizim karımız aynı olabilir ama bu durumdan tüketici kötü etkileniyor. Biz, geçen günlerde 100 liraya ekran takıyorduk, şuanda 130-140 liraya ekran takıyoruz. Dolayısıyla tüketici de alışveriş yapmaktan vazgeçiyor ya da erteliyor” dedi.
“Esnaf kötü olunca ekonomi de kötü oluyor”
Aydan Taştan; “Bu yıl çok kötü bir dönem geçiriyoruz. Özellikle yaz aylarından başlayan durgunluk ilerleyerek devam ediyor. Geçen yıla göre vatandaşın alım gücü çok düştü. Bu da ister istemez esnafa yansıyor. Ekonomiyi belirleyen esnafın durumudur ama esnaf kötü olunca ekonomi de kötü oluyor. Özellikle son dönemde artarak vatandaşa yansıyan zamlar, ekonomik krizin daha da derinleşmesine neden oldu. Geçen yıla göre yaptığımız satışlar da buna endeksli olarak düştü. Esnafın da girdileri oluyor ve bu girdiler arttıkça daha çok satış yapmak zorunda kalıyoruz. Fakat vatandaşın alım gücü düşük olduğu için daha fazla değil, satış yapamıyoruz. Umarız, önümüzdeki dönemlerde bu durum düzelir. Sonuçta önümüzde artık 4-5 yıl seçim yok, bu da istikrarın devam etmesi demek. O yüzden ekonominin ileriki zamanlarda düzeleceğine inanıyorum” dedi.
(Baykal Sağlam)