havadurum

Esnaf, çareyi indirimde arıyor

Ekonomik sıkıntılar nedeniyle satışları durgun geçen kent esnafı stoklarını indirim ile tüketmeye çalışıyor. Döviz kurlarındaki dalgalanmalar nedeniyle pek çok ürüne `gizli` zamlar gelirken, esnaf ekonomik sıkıntıyı sezon ortasında “Sezon indirimi” ile aşmaya çalışıyor.

1069
 
Gezi Parkı direnişi ile başlayan ve 17 Aralık operasyonu ile devam eden politik sıkıntılar, dolar ve eurodaki `rekor` çıkışlar nedeni ile ekonomik krize dönüştü. Birçok ekonomi uzmanının “Kriz var” uyarısı ve döviz kurlarındaki yükseliş nedeni ile Merkez Bankası`nın faiz artışına kadar gittiği süreçte sıkıntıyı önce esnaf çekmeye başladı. Doğalgazdan elektriğe, gıdadan konfeksiyona kadar, halkın temel ihtiyaçlarına zamlar geleceği, ekonominin dalgalanmalardan olumsuz etkileneceği hatta son yılların gözde sektörü konut üretiminin büyük ölçüde etkileneceği söylentileri arasında küçük esnaf var olma mücadelesi veriyor.
 
 
Alışverişler durma noktasına geldi
Ülke ekonomisini derinden etkileyen döviz kurlarındaki tarihi çıkışlar gerilemek bir yana, durma eğilimi bile göstermemesi, birçok ürene zam gelmesine neden oldu. Özellikle yabancı menşeli ürünlerde bir süredir devam eden fiyat dalgalanmaları, halkın alım gücünün düşmesinin de etkisiyle, küçük esnafın satışlarını durma noktasına getirdi. Ülke genelinde var olan ekonomik sorun, Çanakkale`de de kendisini hissettirdi. Memur, öğrenci ve emekli ekonomisi üzerinde duran, konut sektörü ile üretim ekonomisinin ayakta durmaya çalıştığı Çanakkale`de kent esnafı deyim yerindeyse sinek avlıyor!
 
 
Esnafın çözümü indirim
Ürün satışlarının durgun gitmesi, çoğu gün siftahsız olarak kepengini kapatmak zorunda kalan kent esnafı, çareyi indirimde buldu. Genellikle sezon sonlarında yapılan ve stokları tüketmek için kullanılan, yeni sezon öncesi reaksiyonlarından biri olan indirimlerin, bu yıl sezon ortasında yapılması dikkat çekiyor. Sezon ortasında indirim yaparak, “Zararın neresinden dönülürse kardır” diyen kent esnafı, ekonomik sıkıntıyı böylelikle aşmaya çalışıyor.
Paylaş