havadurum

Eskiden yük taşıyorlardı, şimdi güreştiriliyorlar

Ayvacık ilçesinde Deve Güreşi Festivali düzenlendi. Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal “Vahşetin olmadığı bu güreşler bizim kültürümüzdür, atalarımızdan gelen bir emanettir.” dedi

535
 
Ayvacık Belediye Başkanlığı tarafından, ilçedeki panayır alanında ücretsiz düzenlenen güreşe, Çanakkale, Balıkesir ve Aydın`dan getirilen 90 deve katıldı. Güreşler sırasında develer zaman zaman saha dışına kaçarak, izleyicileri heyecanlandırdı, korkuttu.
 
Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin; “Ayvacık’ta 1890 yıllardan bu yana hayvancılığın yanı sıra o dönemlerde yolların olmayışı nedeniyle yük taşımacılığında Deve, eşek gibi hayvanların kullanıldığına dair belgelere Osmanlı Arşivleri’nden ulaşmış bulunuyoruz. O dönemlerde Behramkale’de bulunan Liman’dan karşıya, Yunanistan’a ve Midilli Adasına palamut ticaretinin yapıldığını biliyoruz. Bakınız o dönemlerde Deve Kültürü verilere göre en çok Ayvacık bölgesindeydi. Aktif olarak yük hayvanları kullanılıyordu. Bu nedenle devecilikle ilgilenenler bilirler ki, ocak şubat ve mart ayları develerin en kızgın olduğu dönemlerdir. Bu dönemde hayvanların kızgın olmaları nedeniyle enerjilerini sarf etmeleri gerekir. Vahşetin olmadığı bu güreşlerde bizim kültürümüzdür, atalarımızdan gelen bir emanettir.” dedi.
 
Yaklaşık 3 bin kişinin izlediği güreşlerde birinci olan deve sahiplerine Kaymakam Necmi Akman, Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin ile Ayvacık Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Hasan Fehmi Arıkan tarafından ödülleri verildi.
Paylaş