Eski fotoğraflar ile kentin 550 yılı

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde 02 Ocak 2013 tarihinde “Kentin 550 Yılına Birlikte Bir Bakış” isimli söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Esenler Mahallesi sınırları içerisinde kalan metruk haldeki Askeri Hastane’nin restore edilerek kültür, eğitim merkezi, müze gibi içindeki yaşamın biran önce başlayacağı projelerin geliştirilmesi ve böyle bir değerin kentte yok olup gitmesi yerine kentin imgelerinden biri haline getirilmesine özen gösterilmesi talep edildi.

631
Söyleşi, Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi koordinatörü Cevat İnce’nin moderatörlüğünde eski Çanakkale fotoğrafları üzerinden gelişti. Slayt gösterisinin ilk görseli olan Çanakkale Boğazı’nı gösteren Piri Reis Haritası ile 2013 yılının UNESCO tarafından Piri Reis Haritasının yapılışının 500. anma yılı olarak kabul edilmesi ve bu kapsamdaki etkinliklere değinildi. Söyleşi, kentin Osmanlı, 1. Dünya Savaşı, İşgal ve Cumhuriyet dönemine dair fotoğrafları üzerinden gelişti. Konuklar, bölümlere ayrılmış fotoğrafların üzerinden farklı bilgilerini paylaştılar. Bazı fotoğrafların detaylarına girildi, bazı fotoğraflar üzerinden de kentin değerlendirilmesi yapıldı.
 
Kentin değerlendirilmesinde 1462 senesinin Çimenlik Kalesi’nin inşası olduğunu, bu tarihlerde kentin sadece kale ve çevresinden ibaret olduğunu, sosyal ve ekonomik açıdan kent kavramından söz edilmesinin çok da doğru bir ifade olmadığı, anılan kavramlar üzerinden kent kavramının Osmanlı’nın son dönemlerinde karşımıza çıktığı değerlendirilmesi yapıldı. Genel değerlendirmelerin yanı sıra yapısal bazda da kentin mahalleleri ve mekanları üzerinden tek tek değerlendirmelerin yapıldığı söyleşide özellikle günümüzde Esenler Mahallesi sınırları içerisinde kalan metruk haldeki Askeri Hastane’nin restore edilerek kültür, eğitim merkezi, müze gibi içindeki yaşamın biran önce başlayacağı projelerin geliştirilmesi ve böyle bir değerin kentte yok olup gitmesi yerine kentin imgelerinden biri haline getirilmesine özen gösterilmesi talep edildi.
 
Konuklar tarafından Kordon yenileme çalışmaları sırasında kentin bir değeri olarak hatırlanan ve kordon düzenlemesine bir harita ve büstü ile yer alan Piri Reis’in, 2013 yılındaki anma etkinlikleri kapsamında da kentte daha görünür olmasını sağlayacak etkinliklerin planlanmasının anlamlı olacağı ifade edildi. Söyleşide, ülkemizde pek çok kentin markalaşmak için uğraştığı şu günlerde Çanakkale’nin elinde var olan marka değerlerini yeterince değerlendiremediği değerlendirmesi yapıldı.
 
Söyleşi sonunda katılımcıların fikirlerinde ortaya çıkan, İzmir İstanbul ve Bursa gibi büyük kentlerin arasında kalan Çanakkale kent merkezinin aynı zamanda il sınırlarındaki ulusal ve uluslararası tanınırlığa sahip büyük kahramanların gölgesinde kalmış kent merkezinin küçük hikayelerinin büyük kahramanlarının da öne çıkarılması içinde emek sarf edilmesi gerektiği ifade edildi.
 
Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nin 09 Ocak 2013 Çarşamba saat 18.00’da konuğu “Halk Bahçesi Üzerine Anılar” sohbet konusu ile Şahabettin Kalfa olacak.
Paylaş