Esenler, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi`nin bir bölümü İmam Hatip Ortaokulu`na dönüştürülmüş, teknik eğitim için yapılan bir okulun talep olmamasına rağmen İmam Hatip okuluna dönüştürülmesine eğitim sendikalarından tepki gelmişti. Esenler Mahallesi halkı İmam Hatip’e karşı imza kampanyası başlattı. Özgürlük Parkı’nda başlatılan kampanyada vatandaşlar tarafından açıklama yapıldı. İmam Hatip’e dönüştürülen okula yalnızca 13 öğrencinin kayıt yaptırdığı belirtilerek, Cevatpaşa Ortaokulu`nda kayıtların 280`den 363`e çıktığı ifade edildi. Devletin her türlü imkanlarının İmam Hatip`ler için tahsis edildiği belirtilen açıklamada, diğer devlet okullarında dolap kirası, kırtasiye malzemesi başta olmak üzere tüm ihtiyaçlarının velilerden karşılandığı belirtildi. Açıklamada; “Bu okulda artık 40 kişilik sınıflarda ders yapılırken bir adım ötesinde İmam Hatip dayatması için 13 öğrenciye özel bina tahsis edildi. Merkez Ortaokulu`nun İmam Hatip Ortaokulu`na dönüştürülmesinde olduğu gibi Esenler`de de mahallemizin ihtiyaçları hiçe sayılarak çocuklarımız adaletsiz bir eğitim ortamına mahkum ediliyor" denildi. Normal okulların ihtiyaçlarının velilerin cebinden çıkarken, İmama Hatiplere yüklü miktarda ödenek ayrıldığı ifade edilerek; “Milli Eğitim Bakanlığı`nın 2017-2019 bütçe planlamasında 1.7 milyar TL bütçe ayrılırken 2019 bütçe teklifinde Din Öğretimi Genel Müdürlüğü`ne ayrılan bütçe 9 milyar TL`ye ulaştı. İmam Hatip olmayan okullara kayıt yaptıran veliler ise kayıt bağışı, dolap kirası, kağıt parası gibi birçok kalemden oluşan masrafları karşılamak zorunda bırakılıyor” denildi. Açıklamanın ardından söz alan İmam Hatip Ortaokula dönüştürülen Merkez Ortaokulu’nun emekli öğretmenlerinden ve Merkez Ortaokulu Derneği`nden Ümmühan Erdem; ``Merkez Ortaokulu`nun İmam Hatip`e dönüştürülmesi sürecinde mücadele ettik. Şimdi burada yeni bir İmam Hatip Okulu olmasın diye mücadele edeceğiz” dedi.
“Çocuklarımızın geleceğine yapılan yeni bir saldırı ile karşı karşıyayız”
Açıklamada; "Bugün Esenler’de çocuklarımızın geleceğine yapılan yeni bir saldırı ile karşı karşıyayız: bir tarafta gittikçe artan öğrenci sayısına rağmen gereken en temel kaynak olan yer ihtiyacı bile karşılanamayan Cevatpaşa Ortaokulu, hemen yanı başında 13 öğrenciye atıl bir bina tahsis edilerek dayatılan Şehit Kıvanç Kaşıkçı İmam Hatip Ortaokulu. Cevatpaşa Ortaokulu`nda geçen yıl 5. sınıfa kayıt yaptıran öğrenci sayısı 280 iken, bu yıl bu sayı 363 öğrenciye çıktı. Bu okulda artık 40 kişilik sınıflarda ders yapılırken bir adım ötesinde İmam Hatip dayatması için 13 öğrenciye özel bina tahsis edildi. Merkez Ortaokulu`nun İmam Hatip Ortaokulu`na dönüştürülmesinde olduğu gibi Esenler`de de mahallemizin ihtiyaçları hiçe sayılarak çocuklarımız adaletsiz bir eğitim ortamına mahkum ediliyor. Uluslararası ölçmelerde ortalamanın çok altına düşen bu gerici siyasetin kurbanı çocuklarımız, ülke çapında düzenlenen sınavlarda da en temel eğitimle erişilebilecek seviyelerin çok altında, mutlak cehalet düzeyinde kalabalık bir kesimi barındırıyor çıkmaktadır. Bu başarısızlık, çocuklarımızın değil, gerici dayatmalarla uğraşmaktan kendi kamusal görevini yapmayan Milli Eğitim Bakanlığı’nın başarısızlığıdır. İktidar, zaten milli gelire göre düşük olan eğitim bütçesini, gerici siyasetinin güdümünde ve yanlı olarak kullandığı sürece aldığımız sonucun yıllar geçtikçe daha da geriye gitmesi kaçınılmazdır" denildi.
“İmam Hatipleştirme politikaları, eğitimdeki eşitsizlik uçurumunu derinleştiriyor”
İmam Hatipleştirme politikalarının eğitimdeki eşitsizlik uçurumunu gittikçe derinleştirdiği belirtilen açıklamada; "Bizim cebimizden çıkan vergilerle oluşturulan eğitim ödenekleri sınırsızca özel okulların ve İmam Hatip okullarının hizmetine sunulurken bunun dışındaki normal okullarda ise hemen hemen tüm ihtiyaçlar velilerden para toplanarak karşılanmaya çalışılıyor. Son yıllarda açılan İmam Hatip okullarının inşasına, tanıtımlarına, ücretsiz servis ve yemek gibi promosyonlarına Milli Eğitim Bakanlığı`nın 2017-2019 bütçe planlamasında 1.7 milyar TL bütçe ayrılırken 2019 bütçe teklifinde Din Öğretimi Genel Müdürlüğü`ne ayrılan bütçe 9 milyar TL`ye ulaştı. İmam Hatip olmayan okullara kayıt yaptıran veliler ise kayıt bağışı, dolap kirası, kağıt parası gibi birçok kalemden oluşan masrafları karşılamak zorunda bırakılıyor. Bu dayatmayı kabul etmek istemeyen veliler ise eğitim sistemindeki payı gittikçe artan, iktidar destekli özel okullara ağır bedeller ödemeye mahkum edilmekte. Emekçi çocuklarının ücretsiz devlet okullarından nitelikli mesleklere erişebildikleri dönem bu iktidar eliyle tamamen kapanmıştır" denildi.
“İhtiyaç fazlası İmam Hatip okulları kapatılmalı; kırk-kırk beş kişilik sınıflara mahkum edilmemeli”
Geçen yıllarda Çanakkale Milli Eğitim Müdürlüğü`nün "değerler eğitimi bahanesiyle" sınıflarda imamları derslere sokmaya giriştiği hatırlatılan açıklamada, boş kalan İmam Hatip okullarının dayatmanın tutmadığının en net göstergesi olduğu vurgulandı. Açıklamada; "Biz Çanakkale’nin aydınlanmacı ve ilerici yurttaşları olarak başlattığımız bu imza kampanyasıyla başta İmam Hatipleştirilen eski Merkez Ortaokulu ve Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi`nin İmam Hatip Ortaokulu`na dönüştürülen binasının kentin ve bölgenin ihtiyaçlarına göre şekillendirilmesini talep ediyoruz ve bu talebimiz için mücadele edeceğimizi ilan ediyoruz. İhtiyaç fazlası olduğu açıkça görülen ve Çanakkale halkı tarafından her türlü baskıya rağmen tercih edilmeyen ihtiyaç fazlası İmam Hatip okulları kapatılmalı; çocuklarımız gerici dayatma politikaları uğruna kırk-kırk beş kişilik sınıflara mahkum edilmemelidir. Gerici dayatmalara teslim olmayacağız; çocuklarımızın laik, bilimsel ve parasız eğitim hakkı için mücadele edeceğiz! Dinci eğitim politikalarına ayrılan servetler değil; tüm eğitim kademelerine adil bütçe dağılımı için, çocuklarımızın laik, bilimsel ve eşit eğitim hakkı için başlattığımız bu imza kampanyasına tüm Çanakkale halkını bu mücadeleye omuz vermeye çağırıyoruz!" denildi.
“İmza kampanyası kapı kapı dolaşarak devam edecek”
Basın açıklamasının okunmasının ardından söz alan İmam Hatip Ortaokula dönüştürülen Merkez Ortaokulu’nun emekli öğretmenlerinden ve Merkez Ortaokulu Derneği`nden Ümmühan Erdem ``Merkez Ortaokulu`nun İmam Hatip`e dönüştürülmesi sürecinde mücadele ettik. Dönemin milli eğitim müdürü bir sene içerisinde okulun isminin geri verileceği ve okulu veliler ile birlikte açacağı sözünü vermişti. Bu sözlerini tutmadılar. Şimdi çocuklarımız taşımalı eğitim ile Cevatpaşa Mahallesi`nden Esenler Mahallesine gelmekteler. Şimdi burada yeni bir İmam Hatip Okulu olmasın diye mücadele edeceğiz. Bizler sizin yanınızdayız" dedi. Yapılan açıklamanın ardından imza kampanyasına başlandı ve yüzlerce imza toplandı. Önümüzdeki günlerde bu kampanyanın kapı kapı dolaşarak devam edeceği belirtildi.
(Eren Aşnaz)