Ergun, "Sadaka değil, toplu sözleşme"

464
2021 Tüm Emekliler Sendikası Çanakkale Şubesi, emekliliklerin ekonomik ve sosyal yaşamlarının düzenlenmesini istedi. 2023 Bütçe görüşmelerinde, emekliliklerin gündeme gelmemesine tepki gösteren sendika üyelerine, belediye meclisi CHP Grup Başkanvekili Av. Erdal Gezen, CHP Merkez İlçe Başkanı Süleyman Erte, CHP İl ve Gençlik kolları yöneticileri, Eğitim-Sen Şube Başkanı Yasin Hacımusalar, demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcileri destek verdi. 2021 Tüm Emekliler Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Emin Ergun, "Seçimlerde emekli sendikaları statü yasasını kabul etmeyen partilere oy verilmemesi konusunda çağrı yapacağımızı şimdiden bildiriyoruz" dedi.
 
"Bu bütçe iktidarın, seçimde harcamak için düzenlenmiş olduğu bir bütçedir"
Bütçe görüşmelerinde görüşmelerini eleştiren Ergun, "Milyonlarca emekçinin, çalışanın, kamu görevlisinin yaşamına yönelik bir çalışma yok. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan köylünün, çiftçinin sorununa yönelik çözüm yok. Milyonlarca gence bir umut yok. Bu bütçe borç bütçesidir, zam bütçesidir, cezalarla ekonomik açıkların kapanmasına yönelik bir bütçedir. İktidarın, seçimde harcamak için düzenlenmiş olduğu bir bütçedir" dedi.
 
"Maaşlarımız sadakaya dönüştü"
Ergun emeklilerin bankalara borçlanarak yaşadıklarını hatırlatarak, "Emekliler iktidarla toplu sözleşme yapmadan, statü yasasını kazanmadan, yüzdelik zamlarla açlık sınırından kurtulamayacaktır. Günlük hayatlarında Tüketici Kredisi ve Kredi Kartı kullanarak yaşamak zorunda bırakılan biz emekliler bankalara borçlanarak, icra ve haciz tehdidi altında yaşıyoruz. Yüzde 20`lere kadar düşürülmüş aylık bağlama oranı ve yıllardır çözülmeyen intibak sorunundan dolayı tamamen sadakaya dönüşen maaşlarımızla, TÜİK`in sahte enflasyon oranları kadar yapılan ve milli gelir artışının da eklenmediği zamlarla, ömrümüzün son yıllarında çocuklarımızın- torunlarımızın eline bakarak yaşamak istemiyoruz" diye belirtti. 
 
"En düşük maaşlarının asgari ücret seviyesinde olmalı"

Ergun emeklilerin en düşük maaşlarının asgari ücret seviyesinde olması gerektiğini kaydederek, " Emeklilere Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda dört ikramiye ödenmeli. İkramiyeler dul ve yetim maaşı alanlara da aldıkları maaş oranı kadar değil, tam ödenmeli. Temel gıda maddeleri ile elektrik, su ve doğal gaz faturaları üzerinden alınan KDV kaldırılmalı. TBMM`nde emekli sendikaları statü yasasının çıkarılmasının ardından toplu sözleşme masasında belirlenmesi sağlanmalı. İntibak yasası derhal çıkarılarak eski ve yeni emekliler arasındaki maaş eşitsizliği giderilmeli. Emekli maaşlarından yapılan muayene, ilaç vs tüm kesintilere son verilmeli" sözlerine yer verdi.
(Damla Yeltekin) 

Paylaş