havadurum

Erdem’den vatandaşlara uyarı

Diş Hekimleri Odası Başkanı Haldun Erdem, 20 Mart Dünya Oral Sağlık Günü nedeniyle açıklama yaparak vatandaşları uyardı.

684
Oral hastalıkların en sık rastlanan kronik hastalıklar arasında yer aldığını belirten Diş Hekimleri Odası Başkanı Haldun Erdem; “Dünya çapında, nüfusun % 90’ı çürük, periodontal hastalık ve diş çürüğünden oral kansere kadar bazı oral bozukluk formlarından dolayı risk altındadır. Dişhekimliği mesleği gerek klinik gerek ise bilimsel katkıları uzayan yaşam süresi ile orantılı artması istenen sağlıklı bir nüfusa kaliteli hizmet sunabilmeyi hedeflemektedir. 20 Mart 2013 Dünya Dişhekimliği Birliği (FDI) tarafından oral hastalıkların görülme sıklığını azaltmak adına farkındalığı arttırmak ve kişileri, aileleri, toplumları ve hükümetleri oral sağlığı dolayısıyla da sağlıklı bir yaşamı sağlamaya teşvik için fırsat doğuracak olan Dünya Oral Sağlık Günü olarak kabul edilmiştir. FDI üyesi olan yaklaşık 200 ülke çeşitli etkinlikler ile bugünü Dünya Oral Sağlık Günü olarak kutlamaya hazırlanmakta. Bu yılın teması “Sağlıklı Yaşam İçin Sağlıklı Dişler” olup, hedef yaşam boyunca gencinden artan yaşlı nüfusa kadar ağız ve dişleri korumaya odaklanmak olacaktır. Bu kapsamda, toplumda ağız diş sağlığının genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olduğunun farkındalığının oluşturulması, ağız ve diş hastalıklarının özellikle de diş çürüğünün engellenebilir ve yönetilebilir bir hastalık olduğu mesajı verilmeli ve benimsetilmelidir” dedi.
 
“Tüm oral ağız içi hastalıkların temel risk faktörleri arasında kötü beslenme, hijyen eksikliği, alkol- tütün tüketimi önemli rol oynamaktadır” diyen Erdem; “Ağız sağlığı ve genel sağlık ilişkileri ayrılmaz bir bütündür. Ağız hastalıklarının genel sağlık üzerindeki olumsuz bazı etkilerini saymak gerekirse, ağız enfeksiyonlarının üst solunum yolu hastalıklarını ve zatürre olma ihtimalini arttırdığı; dişeti ve mukoza hastalıklarının diabet hastalığınının prognozunu ve komplikasyonlarını artırdığı; ağız içi bakterileri ile bulaşıcı endokardit, yani kalbin iç duvarlarının enfekte olma ihtimalinin arttığı yönünde yakın bağlantı vardır. Dişeti hastalıkları kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini artırırken, yine kontrol altına alınmayan periodontal dokuların hastalıklarının erken doğum ve düşük kilolu bebek doğum oranını artırdığı bildirilmiştir. Ağız bakterilerinin ise mide ülserasyonları oluşturan bakterilere depo görevi yaptığı yapılan çalışmalarla gösterilmektedir. Oral patojen bakterilerin bulaşıcı artrit (iltihabi eklem hastalıkları) ile de yakından ilişkili olduğu günümüz modern araştırma metodolojisinin kanıta dayalı sonuçları olup oral sağlıklılık durumunun genel sağlık üzerinde etkin rol oynadığını ortaya koymaktadır” diye konuştu.
Paylaş