Engelliler önerilerini sundu

Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı İbrahim Batdal, kentte yaşamını sürdüren engellilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti.

353
Ülke nüfusunun % 12.29’unun engellilerden oluştuğunu belirten Şube Başkanı İbrahim Batdal; “Bu sayıyı anne ve baba olarak saydığımızda ise %36.87 gibi bir veri elde edilmektedir ki bu veri ise her üç kişiden birisinin engellilik ile bire bir yaşadığının açık kanıtıdır. Peki biz bu büyük çoğunluk için ne yaptık? Artık yasaların çıkartılması, değişen Dünya engelli haklarına en önce imza atılması, BM Sakat Hakları Sözleşmesini ilk kabul edenlerden olmamız, AB uyum sürecinde sosyal devlet anlayışı ile pozitif ayrımcılıklar yapmamız ve diğer gelişmeler uygulamalarda görülmedikçe hiçbir anlam ifade etmeyen yazılı metinler olmaktan öte maalesef geçemiyor.Tüm bu hızlı gelişmeler karşısında kendi bilgi darcını yenilemeyen,yasal hak olduğu halde keyfi uygulamalar ile engellilerin önlerine set ören uygulama makamlarındaki kişiler oldukça bu yeniliklerin kullanılmasının önündeki asıl engeller kalkmayacaktır” dedi.
 
Çanakkale Valiliği başta olmak üzere belediye ve diğer kurum, kuruluşlara engellilerin yaşamını kolaylaştırmak adına bazı önerilerde bulunan Batdal; “Sonuç olarak; hayatın bir gerçeği olan engelliliği görmemek, yok saymak, ötelemek gerçeğin gerçekliğini değiştirmemektedir. Bu değişmeyen gerçeği hiçbir engelli de kendi isteği ile tercih etmedi bu şekilde bir hayatı. O zaman şapkamızı önümüze alıp bir kez daha düşünmeliyiz. Yasal haklarını kullandırmadığımız, kafamıza göre uygulamalar ile hayatı çekilmez bir hale getirdiğimiz, onlara sormadan onlar için yanlış ve veya doğru ama bizim doğrumuz diye yaptığımız tüm şeyleri bir gün ben de yaşarım diye düşünmeliyiz. Kendimize istemediğimiz hiçbir şeyi yapmamalıyız. Bu düşünceler ile önerilerimiz: Valilikler bünyesinde direkt olarak makama bağlı çalışan bir engelli koordinasyon merkezi oluşturulmalı ve çalışanları mutlaka engellilerden oluşmalı. Belediyemizde daha önce bulunan ancak şuan bulunmayan özürlüler merkezi yeniden oluşturulmalı ve çalışanları mutlaka engelliler olmalı, kentte yürütülen tüm engelliler ile işlerin sorumlu müdürlüğü yetkilerine sahip olur bir işleyişte çalıştırılması sağlanmalı. Temmuz ayına kadar kurumunu erişebilirliklere uygun hale getirmeyen kamu görevlilerine kusurlarından dolayı sorumluluk yüklenmeli ve mağdur engellinin açacağı tazminatı kurum amirinin ödemesi sağlanmalıdır. Erişilebilirlik ile ilgili olarak kullananlardan oluşacak olan bir komisyon kurulmalı ve bu komisyon denetim görevi yürütmeli, raporları uygulanmalı, yetkileri bulunmalıdır. Yapılan tüm işlerde TSE engelli standartları mutlaka uygulanır hale getirilmeli” diye konuştu.
Paylaş