"Enflasyon ve artan vergi dilimi ile mevcut maaşlarımız dahi yok oldu"

782

Döviz kurlarındaki yükseliş ve ekonomik kriz derinleşmeye devam ederken, ülke gündemi milyonlarca insanı ilgilendiren asgari ücret zamlarına çevrildi. Sendikalar, net ücret en az 5 bin TL ve üstü olması gerektiği taleplerini dile getirirken, hükümette enflasyona uygun olarak ciddi oranda zam yapacağı açıklamalarında bulundu. Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Çanakkale İl Başkanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, çalışanların taleplerini dile getirmek için 4 Aralık`ta Ankara`da miting düzenleneceği belirtilmişti. Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Çanakkale İl Başkanı Arda Gel, ülkenin ve çalışanların ekonomik durumu ile asgari ücret görüşmelerine dair Gazetemiz Çanakkale OLAY`ın sorularını yanıtladı. Geçtiğimiz gün sonuncusu yapılan Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) görüşmelerine dair; "Günümüzde beklentilerin dillendirildiği fakat sonuca bağlanmadığı birçoğundan kamu emekçilerinin dahi haberinin olmadığı görüşmeler şeklinde ilerliyor" ifadelerini kullandı. Gel, asgari ücret ve toplu sözleşme görüşmelerine dair ise Kasım ayında açlık sınırının 3890 TL, yoksulluk sınırının ise 13 bin 97 lira olduğunu ifade ederek bu veriler ışığında halkın büyük oranda açlık sınırının altında ücret geliri elde ettiğini söyledi. Kamu çalışanlarına ve emeklilere 6. Dönem Sözde Toplu Sözleşme görüşmelerinde 2022`de % 5+7, 2023`de ise % 8+6 ve enflasyon farkı verildiğini belirten Gel; "Ancak yıl bitmeden 2 yıllık zamlar çoktan eridi. Enflasyon ve artan vergi dilimi ile mevcut maaşlarımız dahi yok oldu" dedi.

Kamu İş İl Başkanı Gel, sorularımıza şu şekilde cevap verdi;

"KPDK toplantıları kamu emekçilerinin dahi haberinin olmadığı görüşmeler şeklinde ilerliyor"

Çanakkale OLAY; "Hafta başında 2021 yılının son Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) toplantısı, gerçekleştirildi. Bu toplantı kamu personelinin beklentilerini karşıladı mı?"

Gel; "Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) toplantıları öz olarak bakıldığında kamu emekçisinin sorunlarının kamu işvereni ile beraber masaya yatırıldığı bir gelecek vizyonunun ortaya konulduğu toplantılardır. Fakat günümüzde beklentilerin dillendirildiği fakat sonuca bağlanmadığı hatta birçoğundan kamu emekçilerinin dahi haberinin olmadığı görüşmeler şeklinde ilerliyor. Toplantıya kamu emekçilerini temsilen katılan yetkili konfederasyon Memur-Sen taleplerini 11 madde ile sıraladığını duyurdu fakat bu sorunların çözüm noktası Kamu Personeli Danışma Kurulu değil toplu sözleşme masasıydı. O masada kamu emekçisini layığıyla temsil edemeyenler burada dostlar alışverişte görsün bağlamında bir tutum takınmışlardır. Dolayısıyla bu toplantının çıktıları kamu emekçisi açısından pek bir anlam ifade etmiyor."

"Zamlar, yeni enflasyon dinamikleri dikkate alınarak yeniden belirlenmeli"

Çanakkale OLAY; "Toplu sözleşmeden söz açılmışken döviz kurundaki dalgalanmaların alım gücüne doğrudan etkisi oldu. Hem kamu personelinin toplu sözleşmesi hem de bugün itibariyle başlayacak olan asgari ücret görüşmeleri konusunda düşünceleriniz nelerdir?"

Gel; "Konfederasyonumuz Kamu-Ar birimi kasım ayı araştırmasına göre açlık sınırı kasımda 3890 TL yoksulluk sınırı ise 13 bin 97 lira oldu. Bu veriler ışığında şunu net olarak ifade edebiliriz halkımız büyük oranda açlık sınırının altında ücret geliri elde etmekte nüfus bazlı olarak bakıldığında ise asgari ücret artık ortalama ücret olma yolunda ilerlemektedir. Döviz kurunda yaşanan artış temel tüketim maddelerinde büyük artışların olmasına neden olmuştur. Açlık sınırında yaşanan bu artış, aralık ayında belirlenecek asgari ücretin 5 bin liranın üzerinde bir noktaya çıkarılması ve diğer maaş ve ücretlere bu yılbaşında yapılacak zamların da bu rakam esas alınarak yeniden belirlenmesi gerektiğini gösteriyor. Kamu çalışanlarının maaş ve ücretlerine ocak ayında yapılacak yüzde 5 oranındaki zammın yükselen bu enflasyon trendini karşılamakta oldukça yetersiz kalacağı gözleniyor, zira bizim hesaplamalarımıza göre enflasyon şu an %51 seviyesinde. Bu nedenle de kamu çalışanlarına yılbaşında yapılacak zamların da yeni enflasyon dinamikleri dikkate alınarak yeniden belirlenmesi gerekiyor."

"Enflasyon farkı verildi ancak yıl bitmeden 2 yıllık zamlar çoktan eridi"

Çanakkale OLAY; "Sanırım bu başlıklara vurgu yapmak için bir Ankara mitingi planlıyorsunuz bu konuda da bilgi verebilir misiniz?"

Gel; "Evet bir miting planlıyoruz ve bunu sadece konfederasyonumuzla sınırlı kalan bir bileşenle yapmamak derdindeyiz. Tüm demokratik kitle örgütlerini, sivil inisiyatifleri, emek ve meslek örgütlerini, siyasi partileri, 3600 ek gösterge talep edenleri, EYT`lileri, emeklileri, çiftçileri, esnafları, açlık-yoksulluk ve borç içerisindeki geçinmek zorunda kalanları, barınma sorunu yaşayan öğrencileri, kadınları, işçileri, işsiz ve ümitsizleri, haksızlığa uğrayan tüm yurttaşlarımızı ekonomik kriz ve üst üste gelen zamlara karşı 4 Aralık`ta Ankara Anıtpark`ta yapacağımız mitinge çağırıyoruz! Kamu çalışanlarına ve emeklilerine 6. Dönem Sözde Toplu Sözleşme görüşmelerinde 2022`de % 5+7, 2023`de ise % 8+6 ve enflasyon farkı verildi ancak yıl bitmeden 2 yıllık zamlar çoktan eridi. Enflasyon ve artan vergi dilimi ile mevcut maaşlarımız dahi yok oldu. Kamu emekçileri ve emekçiler, işsizliğe ve açlığa sürüklenmektedir. Yoksullar daha yoksul; zenginler daha zengin olmaktadır."

"Hükümetin oluşturduğu bütçe ve cari açığın bedeli de milyonlarca emekçiye KDV ve ÖTV olarak dönmekte ve çarşıda pazarda kendini göstermektedir. Başta ücretli emekçiler olmak üzere, geniş halk kesimleri açısından son derece zorlu bir dönem yaşanmaktadır. Tüm bunlar olurken yapılan bütçe görüşmelerinin hiçbir aşamasında biz yokuz. Bunun adil olmadığını düşünüyoruz. Dolayısıyla tüm emekçileri geleceklerine sahip çıkmak için birlikte mücadeleye davet ediyoruz." 

Paylaş