havadurum

ENAG, iki farklı enflasyon oranı açıkladı

Akademisyenlerin ve ekonomistlerin bağımsız biçimde oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), mayıs ayı enflasyon verilerine ilişkin iki farklı rakam açıkladı.

962

 Akademisyenlerin ve ekonomistlerin bağımsız biçimde oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), bu ayda enflasyon verilerini açıkladı. ENAG, doğalgaz fiyatlarının sabit kaldığı ve sıfır olarak hesaplandığı iki durum için iki farklı rakam ile açıkladı. Buna göre, doğalgaz fiyatının değişmediği varsayımıyla hazırlanan verilerine göre mayıs ayında enflasyon yüzde 7,35 arttı. Mayısta son 12 aylık artışı ise yüzde 109,01 olarak gerçekleşti. 

 
ENAG tarafından yapılan açıklamaya göre iki farklı hesaplama arasında yüzde ikilik bir fark oluştu. İşte o hesaplama;
“1. Doğal gaz fiyatının Mayıs ayında değişmediği varsayımı: ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Mayıs ayında yüzde 7.35 arttı. E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı yüzde 109.01 olarak gerçekleşti. Ocak-Mayıs dönemi enflasyon oranı ise yüzde 38.96 oldu.
2. Doğal gaz fiyatının Mayıs ayında 0 (sıfır) lira olduğu varsayımı: ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Mayıs ayında yüzde 5.68 arttı. E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı yüzde 105.45 olarak gerçekleşti. Ocak-Mayıs dönemi enflasyon oranı ise yüzde 36.59 oldu.”
(Nilay Günay)
 
Paylaş