havadurum

El İşi Ürünlerin Vazgeçilmez Adresi: Düğmeci Oktay!

El emeği ürünlere yıllardır devam eden bir artış var. Kendi el emeğimi ürünlerimizi ortaya koyarken, tuhafiyecilerin kapısını arşınlıyoruz… Çanakkale’de 37 yıldır ‘Düğmeci Oktay’ adıyla tanınan Oktay Kutlu, çeşitli ürünleriyle kendi emeğini ortaya koymak isteyenler için tercihlerden bir tanesi.

1041

Son zamanlarda el işi ürünler vatandaşlar tarafından tercih edilmeye başlandı. Hayat pahalılığından dolayı vatandaşlar kendileri için ürün almak yerine, emek harcayarak kendileri yapmayı tercih ediyor. Çanta yapımından, takı tasarımına, el emeğimizle ördüğümüz örgülerden, kendi nişan şekerlerini tasarlamaya kadar uzanan ürünlerde ilk uğrak yerimiz tuhafiyeciler oluyor. Bu sektörde 37 yıl boyunca hizmet veren Kutlu Tuhafiye, Küçükhan Sokak’ta bizi karşılıyor. 37 yıldır, ‘Düğmeci Oktay’ adıyla tanınan Oktay Kutlu, binbir çeşit ürününün bulunduğu dükkanında hoşsohbetiyle ve ilgili tavırlarıyla müşterilerini ağırlıyor. Aynı zamanda montların fermuarlarını tamir eden Oktay Kutlu, çıtçıt tamiri de yapıyor.

“Terapi etkisi var…”

Çanakkale’deki en eski makaracılardan biri olan Oktay Kutlu, güler yüzü ve ilgili tavırlarıyla bizi dükkanın içine daha çok çekiyor. Ürünlerin arasında kaybolup giderken, onunla sohbet etmenin keyfini de yaşıyoruz… Son zamanda el işine yönelik arttığını dile getiren Düğmeci Oktay “Son sürat ilgi devam ediyor. Sadece Türkiye’de değil, bütün Dünya’da ilgi devam ediyor. Aynı zamanda bayanlara terapi gibi faydası var. Hem hazır konfeksiyon örgülerin çok pahalı olması bizi daha cazip kılıyor. Pandemiden önce de hep aynı şekilde devam ediyordu. Pandemiden sonra yaş grubu biraz daha küçüldü. Üniversiteli, liseli genç kızlar da örgü örmeye başlayınca bizim işlerimiz de daha çok yoğunlaştı” diye konuştu.

Çeşitler fazla, seçenekler çok…

Kutlu Tuhafiye’de yalnızca örgü malzemeleri bulunmuyor. Çanta yapmak için malzemelerden, kına malzemelerine kadar birçok ürün bulunuyor. Hatta, yüzümüzü güldüren bir ürünle karşılaşıyoruz; Tarkan zili. Ayrıca birçok çeşit düğme de karşılıyor dükkanda bizleri… Özellikle düğmecilik işini zevkle yaptığını söyleyen Kutlu “Kına malzemeleri, makarası, boncukları, takı malzemeleri, düğün ve nişanlarla ne aklına gelirse aklına gelirse onlar var. Adım da Düğmeci Oktay benim. Düğmeci Oktay olduğum için düğme işini de zevkle yapıyorum. Müşterilerimizin ürünlerine, güzel kıyafetlerine düğme buluyoruz. Onları yolcu ediyoruz. Bayanlar ne sorarsa getiriyoruz. Bunun sonsuz bir çeşidi var. Son yıllarda çanta malzemeleri de yer tutmaya başladı. Çantaların saplarından, kendileri örmek için iplerine kadar çeşitler arttı” sözlerine yer verdi.

Vatandaşlar az para harcamayı tercih ediyor

Son zamanlarda artan pahalılıktan dolayı vatandaşlar ürünlerini kendi üretmeye yöneliyor aslında. Nişan ürünlerini tasarlarken kendi el emeğinin ortaya konmasına özen gösteriyor. Kutlu Tuhafiye’de bulunan ürünlerle bunu yapmak mümkün… Kutlu “Malzemeleri veriyoruz, ‘Daha ucuza mal edersin’ diyoruz. Para kıymetli şimdi. Doğal olarak çok harcamak yerine daha az harcamayı tercih ediyorlar” diye konuştu.

Müşteriler tarafından sevilen bir isim

Ürün tercihleri kış mevsiminde değişiyor elbette. Kışın renk renk kazaklar, yumuşacık atkılar tasarlamak için vatandaşla kış ayını bekliyor. Daha çok örgü malzemesinin tercih edildiğini söyleyen Oktay Kutlu’ “Daha çok örgü malzemesi almak için geliyorlar. Ördüklerine aksesuar aynı zamanda. Mevsimine göre de değişiyor. Kışın yün ağırlıklı ürünler satılıyor. Hiçbir şey almaya gelmese müşterilerimiz bizi seviyor. Merhabaya geliyorlar” dedi.

(Esra Güller)

Paylaş