Ekolojik Belgeseller festivali yoğun ilgiyle devam ediyor

808

 11 Eki Çarşamba günü başlayan ekolojik belgesel festivali bu yıl da birbirinden güzel belgesellere ev sahipliği yapıyor. Bağımsız belgeselcilere olanak sağlayan ve ‘Yerel, Küçük, Sakin’ sloganıyla yola çıkan festivalin başkanlığını Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz yürütüyor. Ethem Özgüven’in koordinatörlüğü ve Petra Holzer’in pazar günü sona erecek yöneticiliğinde gerçekleştirilen festivale bu yıl  70 ülkeden 330 civarında belgesel başvuru yapıldığı belirtildi.  Çarşamba akşamı gerçekleştirilen açılışta Hakan Can Yılmaz “Festival Adamız için çok önemli. Adamızın doğasını, koylarını, ekolojik tarımını ve turizmini koruma çabalarımızın bir parçası.”  açıklamasında bulundu. Festival Yöneticilerinden Holzer ise Festivalin tüm özelliklerinin yanı sıra feminen ve yerel olmasını da çok önemsediklerinin belirterek güven duygusunun önemine değindi.

“Büyük ödül Fethi Kayaalp anısına veriliyor”

Festival’de Uluslararası Yarışma kategorisinde 20 film, Gaia Öğrenci Filmler kategorisinde 8 film, Panorama kategorisinde ise 25 film gösteriliyor. Festival’de büyük ödül, Bozcaada’da doğmuş ve yaşamının büyük bir bölümünü Ada’da geçirmiş olan Kayaalp Ada’nın doğal mimarisinin korunması ve özgün kimliğinin sürdürülmesi konusunda büyük emek veren isimlerden Fethi Kayaalp anısına veriliyor.  Kazdağı ve yöresindeki doğa koruma mücadelesine büyük emek veren Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da festivale katılım sağlama konusunda destek veriyor. Yaklaşık 40 üye ve gönüllüsü ile festivale katıldıklarını belirten yönetim kurulu başkanı Süheyla Doğan festivalle ilgili; “Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgeseller Festivali’ne dernek olarak çok önem veriyoruz. Bizlere dünyanın her tarafından pencere açan, dünyada olup biten ekolojik yıkımları, göçleri, emek sömürüsünü birbirinden farklı öykülerle anlatan festiva bizim için adeta bir okul. Festivali her sene iple çekiyoruz. Bozcaada Belediyesine ve festival ekibine çok teşekkür ediyoruz.” dedi.

“Ödüllü ortak yapımlar gösterime devam ediyor”

Festivalde Uluslaarası Yarışma Bölümünde yer alan filmlerin bazıları, korkunç ölümlerle karşılaşan kaplumbağaları anlatan Meksika yapımı “İlkel Kaplumbağa”, denizlerin önemini anlatan Yunanistan yapımı “Thalatta”, Japon Ama-San  halkının deniz altında dalışlarını konu eden Portekiz-İsveç yapımı AMA-SAN, Suriyeli mültecileri anlatan Suriye, Türkiye, Alman ortak yapımı Selfie, insanoğlunun teknolojiye nasıl esir edildiğini anlatan Amerika, Çin ortak yapımı Öldürücü Tasarım, ekolojik mimarinin konu edildiği İsviçre-Almanya ortak yapımı Dİdi Müteahhit-Yeryüzünü Binayla Evlendirmek. Ülkemizden Mert Kayaalp’in Lüfer, Nejla Demirci’nin ise meme kanserini konu eden Yüzleşme filmleri de Uluslarası yarışma bölümünde yer alıyor. Gaia Öğrenci Ödülü bölümünde, Hırvatistan, Pakistan, İtalya, Fransa, ABD, Slovakya ve Türkiye’den filmler var. Nesime Karateke’nin “Başka” adlı belgeseli festivalde ilgiyle izlenen filmlerden oldu. Panorama bölümünde de ormansızlaştırma, tarım topraklarının yok edilişi,  yerli halkların yerlerinden sürülmesi, iklim değişikliği, yenilenebilir enerji, sel felaketleri, tarım alanları ve su kaynaklarının ve havanın kirlenmesi, ekolojik yıkım  konuları ve bunlara neden olan çokuluslu  şirketler ve yerel işbirlikçilerini anlatan birbirinden değerli filmler yer alıyor.  Festival, 15 Ekim Pazar günü ödüllü filmlerin gösterimiyle sona erecek. (Zeynep Kocaman)

Paylaş