Eğitim köşesi; Ofsayt nedir ?

Top, takım arkadaşı tarafından son oynandığı anda, rakip kale çizgisine toptan daha yakın olan hücumn oyuncusu ofsaytla değerlendirilir.

1016
Top, takım arkadaşı tarafından son oynandığı anda, rakip kale çizgisine toptan daha yakın olan hücumn oyuncusu ofsaytla değerlendirilir. Ancak, bunun istisnaları da vardır. Eğer, top rakip oyuncudan geliyorsa, hücum oyuncusu kendi yarı alınından çıkıyorsa. Hücum oyuncusu topu taç-hakem atışı ile kale-köşe vuruşundan almışsa, hücum oyuncusu şeklen (sadece) kaleye daha yakın durumda bulunuyorsa. Bu durumlarda topa, oyuna ve rakibi müdahalesi söz konusu değilse, ofsayt ile tecziye edilmez.
Avantaj nedir ?
Hakem, karar vermekle hatalı hareket eden oyuncu ve takımını koruyacağı kanaatine varırsa, bu kararından kaçınacak ve oyunu sürdürecektir. Diğer bir ifade tarzıyla; Hakem oyunu durdurmakla, ihlali yapan takıma bir avantaj sağlayacağı hallerde oyunu devam ettirir. Düşündüğü avantajın oluşmaması durumunda yapılan ihlali cezalandırır. İşte bunun adına "Avantaj" denir. Avantaj ilkesi, Beynelmilel Futbol Kuralları`nın 5. olan "Hakemler" maddesinde belirtilmiştir.
Cahit Göveren
Klasman (E) Gözlemci
Paylaş