Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı liselerin pansiyon ücretleri 142,6 zamlanarak 27 bin 900 TL’ye çıktı. 2023 yılında 12 bin 900 TL olan mesleki ve teknik eğitim kurumlarına bağlı pansiyonların aylık ücreti ise 142,63 oranında artarak 31 bin 300 TL’ye çıktı. Konuyla ilgili olarak Eğitim-İş 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi pansiyon ücretlerindeki artışını eleştirdi. İlköğretim Kurumları, İlköğretim Kurumları (özel), Ortaöğretim Okulları ile Mesleki ve Teknik Eğitim Kurumları pansiyonları için yüzde 142, 6 oranındaki artışı eleştiren Eğitim-İş Çanakkale Şube Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Serbes, pansiyon ve yemek ücretlerinin yaklaşık 3 kart artmasına tepki gösterdi.
Serbes Çanakkale’de yaklaşık 6 okulda 700’e yakın öğrencinin bulunduğunu ifade ederek, yemek ve pansiyon ücretine gelen zamma tepki gösterdi. Serbes, “Burada burslu ve burssuz öğrenciler var. 2023 yılında yemek için 24,45 lira ödeyen öğrenciler ve öğretmenler; 2 Ocak 2024 Salı gününde aynı yemeği 52 liraya yiyecek. Böyle bir fark çıkıyor ortaya. Pansiyonlu okulda olan tüm öğretmen ve öğrencileri bu durum etkileyecek. Yüzde 142,42 oranında bir artıştan bahsediyoruz” sözlerine yer verdi.
‘Okullarda Bir Öğün Ücretsiz Yemek Kampanyası’na ilişkin ise Eğitim-İş Başkanı Serbes, “Biz bir öğün bedava yemek diye mücadele verirken, pansiyonlu okullarda yaşanan yüzde 142’lik artış, bizi zıt bir durumla karşı karşıya bırakıyor. Pansiyonlu okullarda bırakın bedava yemeği; öğrenciler, öğretmen ve personel 21 liraya yediği yemeği 3 gün sonra neredeyse 3 katına yiyecek. Keşke sosyal devlet görevini tam olarak yerine getirip çocuklara ücretsiz yemek verebilse. Bizim tüm mücadelemiz bu. Bu nedenle, ‘Bize beyaz önlük vermeyin, çocuklarımıza bir öğün ücretsiz yemek verin’ demiştik. Bu talebimiz de karşılık bulmadı. İstediğimiz öğrencilerin sağlıklı beslenme ve eğitim mücadelesi” sözlerine yer verdi.
Başkan Serbes bir öğrencinin 1 ay boyunca sadece 1 öğün yemek masrafının yaklaşık bin 50 liraya tekabül ettiğini dile getirerek, “Sadece oradaki çıkan yemeği yemesi 1 ayda bin 50 lira olacak. Diğer masrafları saymıyorum bile. Asgari ücret oranı açıkladı. Tek çocuk üzerinden bile düşündüğümüzde bir ailenin pansiyonda bulunan çocuğuna yaptığı masraf bin lirayı geçiyor” ifadelerine yer verdi.
Serbes, “Otonom ihtiyaçlar içinde yer alan pansiyon ve yemek ücretlerindeki artışın 2024 yılında yüzde 142’lik bir artış ile belirlenmesine karşın asgari ücret 17 bin 2 lira olarak belirlendi. Memur maaşı için ise yüzde 49,88’lik artış Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon oranlarının gerçeği yansıtmadığının açık göstergesidir. Öğrencilerin pansiyon ve yemek dışında da ulaşım, ders materyallerine yönelik yapacağı harcamaların etkisi de hesaba katıldığında eğitimi zorlukla devam ettirmek değil, eğitimin adeta son bulmasına kadar giden bir sürecin içinde kalınacağı açıktır” sözlerine yer verdi.
Serbes, yapılan zamlar arasındaki makasın kapatılması için memur ve asgari ücretlinin zam oranları en az 3 katına çıkarılması gerektiğini ifade ederek, “Ayrıca devlet kurumu olan TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranlarından tamamen bağımsız biçimde belirlenen pansiyon ve yemek zamları arasındaki paradoks çözüme muhtaçtır. Sonuçta enflasyon oranlarını hesaplayarak asgari ücret ve maaş zammını belirleyen de devlet, Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı pansiyon ve yemek ücretlerini belirleyen de devlettir” ifadelerine yer verdi.(Damla Yeltekin)