Edebiyatta kadının yeri tartışıldı

Çanakkale Belediyesi Yazar ve sanatçı evinde yapılan söyleşide batı edebiyatında, Türk edebiyatında ve mitolojide kadının yeri tartışıldı.

710
8 Mart Kadınlar Günü ertesinde düzenlenen etkinlikle kadınların yaşadığı sorunlar  edebiyatçı bakış açısıyla değerlendirildi ve edebiyatta kadınların nerede olduğu saptanmaya çalışıldı.
 
Çanakkale Belediyesi Yazar ve sanatçı evinde düzenlenen söyleşiye konuşmacı olarak Yrd. Doç Dr. Murat GÖÇ, Öykü Yazarı Tarık Güney ve Mitolojide Kadın’ın yeri çalışması ile Yusuf AY katıldı.
 
Konuşmasına kadın yoktur diye başlayan Yrd. Doç Dr. Murat GÖÇ “Kadın yoktur, aslında kadın imgelerde vardır. Kadın erkeğin imgesinde varlığını sürdürmektedir. Kadına dair aklımızda imgeler ve hikayeler varsa aslında bu ataerkil toplumda erkeğin yarattığı kadındır, erkeğin anlattığının dışında bir kadının varlığını kabul etmek artık pek mümkün değil. Dante’nin Beatrice’i buna örnek verilebilir, yıllarca Dante’nin İlahi Komedya’da yıllarca peşinden koştuğu Beatrice’in varlığı tartışılır“ dedi ve Erkeğin kafasında kadını yarattığı ve kadının da zamanla buna dönüştüğünü belirtti. Yrd. Doç Dr. Göç kadının var olabilmesi için gerçekte kim olduğunu ortaya koyması gerektiğini belirtti.
Paylaş