Çanakkale Belediyesi, bölgenin tarım potansiyelini arttırmak için çalışmalar yürütüyor. Eceabat Susamı ve Çanakkale Sakız Baklasının coğrafi işaret alabilmesi için gerekli dosyalar Türk Patent Enstitüsüne sunuldu. Eceabat Susamının hasadı da Esenler Mahallesi'nde yapıldı.
Çanakkale Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü Tohum Sandığı ile Yerel Kalkınma Birimi, Çanakkale bölgesinin tarımsal ürünlerinin markalaşması ve üretiminin yaygınlaştırılması amacı ile çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda, Eceabat Susamı ve Çanakkale Sakız Baklasının coğrafi işaret alabilmesi için gerekli dosyalar Türk Patent Enstitüsüne sunuldu. Belediye Başkan Yardımcısı M. İrfan Mutluay, bu iki ürünün Çanakkale'nin ticaret ve üretim tarihinde büyük bir önemi olduğunu belirterek, "Ne yazık ki, daha sonraki yıllarda bu iki ürünün ticaretteki ve üretimdeki payını başka bölgelere daha doğrusu başka ülkelere kaptırdık. Şimdi Çanakkale Belediyesi olarak, Çanakkale'nin ticaret ve üretiminde önemli olan bu ürünü tekrar eski günlerine kavuşturmak, tekrar markalaştırmak amacı ile bu yılın başında bir çalışma başlattık" dedi.
Eceabat Susamının coğrafi işaret alabilmesi amacı ile başlatılan proje kapsamında Esenler Mahallesi'nde Belediyeye ait araziye ekilen Eceabat Susamının hasadı yapıldı. Hasat çalışmalarını yerinde inceleyen ve hasat çalışmalarına katılan Mutluay, "Bugün Belediyemize ait bin 500 metre kare arazimizde ekimini gerçekleştirdiğimiz Eceabat Susamının hasadını yapıyoruz. Ürünün bereketli olmasını diliyorum. Buradan elde ettiğimiz tohumlarımızı üreticilerimiz ile paylaşacağız. Böylelikle çiftçilerimiz de Eceabat Susamının üretimini yapmaya devam edecekler" dedi.
Mutluay, Eceabat Susamı ve Çanakkale Sakız Baklasının coğrafi işaret almasından sonra da ürünlerin üretiminin yaygınlaştırılması ve ticari olarak değerlendirilmesi için gerekli çalışmalara devam edeceklerini söyledi. "Bu iki ürünün markalaşmasından sonrada ürünlerimizin üretiminin yaygınlaştırılabilmesi ve ticari olarak değerlendirilmesi için gerekli çalışmalara devam edeceğiz" diyen Mutluay, bu sayede Çanakkale'nin tarım potansiyelini arttırmayı ve çiftçilerin gelirini yükseltmeyi hedeflediklerini ifade etti.
(Damla Yeltekin)