havadurum

Düşün, tasarla, üret: Matematikle yaşamı keşfet!

667
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulunda görev yapan Öğr. Gör. İsmail Satmaz`ın yürütücülüğünü yapmış olduğu TÜBİTAK 4004 Matematik Yılı Özel çağrısı kapsamındaki `Düşün, Tasarla, Üret: Matematikle Yaşamı Keşfet!` başlıklı ve 222B170 numaralı projesi desteklenmeye hak kazandı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Derya Girgin, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Doç. Dr. Ümit Demir ve Süleyman Demirel Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Dr. Öğretim Üyesi Atilla Özdemir`in proje uzmanı olduğu "Düşün, Tasarla, Üret: Matematikle Yaşamı Keşfet!" eğitmenleri Türkiye`nin farklı üniversitelerinde görev yapan akademisyen ve öğretmenlerden oluşuyor. Projenin hedef kitlesini, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı 3. ve 4. Sınıfta öğrenim gören 28 sınıf öğretmeni adayı oluşturuyor. Proje Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ev sahipliğinde gerçekleşecek. Projede yer alan diğer etkinlikler; Eğitim Fakültesi ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunda yer alan Bilgisayar Laboratuvarında ve dersliklerde, Çanakkale Seramikleri Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezinde, Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Tasarım ve Beceri Atölyelerinde, Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Çanakkale Bilim ve Sanat Merkezi derslik ve atölyelerinde, Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığında gerçekleştirilecek.
 
Sınıf öğretmeni adayları hedef kitle
Proje kapsamında özellikle hizmet öncesi dönemde yer alan sınıf öğretmeni adaylarının hedef kitle olarak belirlenerek; onların mezun olduklarında temel matematik bilgilerine sahip, matematiğe duyarlı ve farkındalığı yüksek, matematiğe karşı olumlu davranış ve değerleri olan, yaşam sorunlarını çözmede bilimsel süreç becerilerini ve yaratıcılıklarını kullanabilen ve aktif olarak çalışan bireyler olması amaçlanırken, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden biri olan nitelikli eğitim çerçevesinde matematikte yeterlilik düzeyine sahip çocukların ve gençlerin oranın artması ve ilgili, etkili öğrenme çıktılarının elde edilmesinin sağlanması hedeflerinin de hayata geçirilmesi söz konusu olacak. Bu projeyle sınıf öğretmeni adaylarına hizmet öncesinde tasarım odaklı düşünme modeli temelinde matematiği diğer disiplinlerle bütünleştirilmesi, matematik ve mühendislik, dijital uygulamalar temelinde etkinlikler ile yaşam deneyimleri kazandırmak hedefleniyor.
"Tasarım düşüncesi" felsefesi aktarılacak
Öğretim üyelerini, Milli Eğitim Bakanlığı`na bağlı öğretmenleri ve öğrenimlerine devam eden sınıf öğretmeni adaylarını bir araya getirip, matematiksel bilginin toplum ile buluşturulmasını, matematik okuryazarlığının arttırılmasını ve yaygınlaştırılmasını, matematik bilgisinin mümkün olduğunca görselleştirilerek etkileşimli uygulamalarla anlaşılır bir biçimde kazandırılmasını ve sınıf öğretmeni adaylarının bilimsel olguları fark etmelerini sağlayarak, merak duygularının, araştırma, sorgulama, soyutlama, analiz etme, ilişki kurma, modelleme ve öğrenme isteklerinin teşvik edilmesi amaçlanan projeye katılan sınıf öğretmeni adaylarına matematiksel düşünme becerilerinin gelişimleri "Tasarım düşüncesi" felsefesi aktarılarak sağlanacak. Projede yer alan etkinlikler özellikle sanat, fen bilimleri, müzik, görsel sanatlar, fen bilimleri, teknoloji, bilişim gibi sınıf öğretmeni adaylarının tüm yetkinlik alanlarında gelişimine hizmet edecek disiplinler arası etkileşimle matematiğe entegrasyonu sağlanarak oluşturuldu. Ayrıca bir etkinlik Çanakkale`nin değerlerinden Ayvacık kilimleri ile ilişkili. 
 
Matematiği sevdirilmesi amaçlanıyor
Duyuşsal boyutta sınıf öğretmeni adaylarının matematikten zevk almalarına fırsat tanıyıp, eğlenerek matematiği sevmelerini sağlanacak proje, Sınıf Eğitimi Anabilim Dalında öğrenim gören öğretmen adaylarının ileride farklı bölgelere atanıp öğretmenlik yapma durumlarında projenin yaygın etkisini oluşacak. Yaratılacak bu yaygın etki ile sınıf öğretmeni adaylarının daha geniş öğrenci kitlelerine ulaşılarak proje müddetince oluşan bilincin ve bilgi birikiminin farklı gruplara ve sonraki nesillere aktarılması hedefleniyor.
(Yusuf Sonkurt)
Paylaş