havadurum

Dünya ve Türkiye'den İlginç futbol olayları

879

  İşte entresan futbol rekorları...

* Jübile maçında kendi kalesine gol atan tek futbolcu Franz Beckenbauer.
* Efsane İngiliz futbolcu Gary Lineker, yaklaşık 20 yıl süren kariyerinde bir tek sarı kart bile görmedi.
* 2000-2001 sezonunda Bristol City-Brendford maçının ilk yarısında 23 dakika kaybolan zaman oynandı ve bu süre içinde 2 gol atıldı. Aynı maçta Bristol`un golcüsü Lloyd Owusu`nun ayağı kırıldı ve omzu çıktı.
* Paulo Araujo aynı maçta 5 kez kart görerek rekor kırdı. Olayın nedeni, oyundan atılan Brezilyalı futbolcunun dalgın hakeme fark ettirmeden maça devam etmesiydi.
 
* İngiltere maçında 3. dakikada kendi kalesine gol atan Paraguaylı Carlos Gamarra, `Kendi kalesine en erken gol atan futbolcu` olarak tarihe geçti.
* 1957 yılında Charlton, 75 dakika 10 kişi oynadığı ve son yarım saatine 5-1 mağlup girdiği Huddersfield maçını 7-6 kazandı.
* Willenhall Town Ladies-Burton Brewers maçı, Guinness Rekorlar Kitabı`na girdi. Ortalama her 1,5 dakikada 1 gol atan Willenhall Town, maçı 57-0 kazandı.
* 27 takım değiştiren Lutz Pfannenstiel, 6 kıtada da top oynayan tek futbolcu oldu. 34 yaşındaki Alman kaleci, Clube Atlético Hermann Aichinger`de de forma giydi.
* Kullandığı 63 penaltıdan 16`sını gole çeviremeyen Gerd Müller, `Dünyanın en çok penaltı kaçıran` futbolcusu oldu.
* Trabzonspor, 1979-80 sezonunda 30 maçta kaydettiği 25 golle (0.833 gol ortalaması) `Dünyanın en negatif şampiyonu` unvanını elde etti.
* Profesyonel sözleşmeye imza atıp, `En uzun süre oynamayan futbolcu` eski Liverpool kalecisi Jorgen Nielsen olarak kayıtlara geçti. Hvidovre`den 26 yaşında transfer edilen file bekçisi, tam 4 yıl, 11 ay forma giymedi.
* Sakatlığı nedeniyle `En uzun süre oynamayan en pahalı futbolcu`, Milan`a Real Madrid`den 11 milyon pounda gelen Fernando Redondo. İlk maçında 3. dakikada dizinden sakatlanan Redondo, yaklaşık 2,5 yıl sahalardan uzak kaldı. Redondo, 2.74 milyon pound, ev ve arabayı Milan`a geri vermek istedi, ancak kulüp bu teklifi geri çevirdi.
* `Üç büyükler` içinde ligi eksi averajla tamamlayan tek takım Beşiktaş. Siyah-Beyazlılar, 11. sırada tamamladığı 1975-76 sezonunda 25 gol atıp, 32 gol yemişti.
* Beşiktaşlı taraftarların Liverpool maçında yaptığı tezahürat 132 desibele çıktı. 132 desibel, futbol tarihinin en yüksek ses seviyesiydi.
* Brezilyalı eski kaleci Eugênio Machado Souto, 33 farklı takım çalıştırdı. `Geninho` lakabıyla tanınan Souto, Atlético Mineiro`nun başında da bulundu.
* F.Bahçe ile G.Saray arasındaki maçlarda en az seyirci 17 Kasım 1922 tarihindeki karşılaşmaya geldi. İttihat Sahası`nda oynanan maçı, tamamı biletsiz 14 kişi izledi.
* 1986-87 sezonunda oynanan Fenerbahçe-Eskişehirspor maçında, sarı-lacivertli ekip 4 penaltı kullanarak `En çok penaltı atan takım` oldu. "En çok penaltı kullanan futbolcu" ise 4 atışı da gole çeviren Fenerbahçeli Zafer Tüzün.
* Avrupa kupalarına bir sezonda en çok takım yollayan şehir Moskova oldu. 1996-97 sezonunda UEFA Kupası`nda Spartak, Dinamo, Torpedo ve CSKA Mosova mücadele etti.
* 1996-97 sezonunda 34 maçta 2 galibiyet 27 yenilgi, 5 beraberlik alan Zeytinburnuspor, Türkiye Birinci Lig tarihinin `en kötü performansı`na imza attı.
* Mersin İdmanyurdu, Türkiye Birinci Ligi`nde puanı silinen tek takım olarak tarihe geçti. 1980-81 sezonunda Beşiktaş`la oynadığı maçta sahadan çekilen Mersin ekibi, hükmen yenik sayıldı ve 2 puanı silindi.
* `Şampiyonlar Ligi`ndeki en süratli gol` David Trezeguet`ye ait. 1997-98`de Monaco forması giyen Trezeguet`nin şutu 157.33 kilometre hızla Manchester United ağlarıyla buluştu.
* Rakip filelere 54 gol gönderen José Luis Chilavert, `En fazla gol atan kaleci` olarak futbol tarihine geçti. Chilavert ayrıca hat-trick yapan tek kaleci.
* 2001`de Sydney’de oynanan maçta Avustralya, Samoa’yı 31-0 yenerken,Archie Thompson, 11 golle zor bir rekorun sahibi oldu.
* `En çok bacağı kırılan futbolcu` rekoru Just Fontaine`a ait. Kariyeri boyunca 4 kez ayağı kırılan Fransız golcü, 1962`de tekrar ayağı kırılınca futbolu bıraktı.
* 1945-46 sezonunda Szentlorinci forması altında 66 gol atan Ferenc Deák, `Bir sezonda en çok gol atan futbolcu` oldu.
* G.Saray`ın efendiliğiyle tanınan eski oyuncusu Cüneyt Tanman ile Beşiktaş`ın `Şifo` lakabıyla tanınan efsanesi Mehmet Özdilek, futbol kariyeri boyunca hiç kırmızı kart görmedi.
* EURO 2008 Elemeleri`nde Almanya, San Marino`yu deplasmanda 13-0 yendi. Bu skor, Avrupa Şampiyonası Elemeleri`nde alınan `en farklı sonuç` olarak tarihe geçti.
* Denizlisporlu Allysson Araujo dos Santos, Roberto Carlos`un `En hızlı şut atan futbolcu` rekorunu elinden aldı. Allysson`un Trabzonspor maçındaki şutu 127.7 km hıza ulaştı.
* Atatürk Olimpiyat Stadı, İstanbul BŞB.-Gençlerbirliği maçıyla `En az seyirciyle oynayan 5. dev stat` oldu. 81 bin kapasiteli statta 9 Aralık`ta oynanan maçı sadece 50 kişi izledi.
* Tony Alexander Adams, 22 sene Arsenal forması giydi ve başka bir takıma transfer olmadan futbol hayatını bitirdi.
* 1954`de Sandor Kocsis, 1958`te Just Fontaine ve 1970`te Gerd Müller aynı Dünya Kupası Finalleri`nde 2`şer hat-trick yaparak tarihe geçtiler.
* Fransa 98`de ilk tur maçlarının ardından Dünya Kupası kırmızı kart rekoruna ulaşıldı. 48 maçta 16 kırmızı, 174 sarı kart çıktı.
* `Dünyanın en hızlı hat-trick` rekoru Ross County`nin eski futbolcularından Tommy Ross`a ait. Ross 1964`te Victroia Park`ta oynanan maçta Nairn County karşısında 90 saniyede 3 gol kaydetti.
Kaynak; Habertürk
Paylaş