Dünya mutfağı Restoran Kuzeyli ile Çanakkale'de

3774

 Çanakkale’ye dünya tatları ile kapılarını açan Restoran Kuzeyli, Çanakkaleli vatandaşların ilgi odağı haline geldi. Dünyanın birçok ülke mutfağının çeşitli lezzetlerini Çanakkale’ye taşıyan Restoran Kuzeyli’nin mutfağında, bu lezzetleri ortaya çıkaran sihirli parmaklar Benny Andersson’a ait. Benny Andersson, İsveçli bir aşçı. Benny, yaklaşık 25 ülke gezmiş, 15 yıl süren Avrupa yolculuğu sonunda kendisini bir aşk hikayesi ile Çanakkale’de bulmuş. Dünyanın çeşitli ülkelerinde çeşitli lezzetler ile tanışmış, aşçılık öğrenimini İsveç’te görmüş ve bu lezzetleri dünya kalitesi ile Çanakkale’ye getirmiş bir aşçı. Hikaye Benny Andersson’un ama anlatan ortağı Serdar Ahmet Kanbay. Kanbay, Benny’nin dünya yolculuğunu, İsveç, Hindistan, Meksika ve Amerika gibi ülkelerden Çanakkale’ye getirdiği lezzetleri ve Restoran Kuzeyli’yi gazetemiz Çanakkale OLAY’a anlattı. Kanbay, Restoran Kuzeyli’de bulunan tatların hazırlanışı, müşterilere gösterilen özen ve Restoran Kuzeyli’nin sahip olduğu kaliteyi anlattı. Kanbay, Restoran Kuzeyli’de bulunan lezzetlerin Çanakkale mutfağına yabancı olduğunu vurgularken, vatandaşların aradığı ama bulmakta zorluk çektiği tatları Restoran Kuzeyli’de bulabileceklerini söyledi. 

 
“Bir aşk hikayesi ile Çanakkale’ye yerleşen bir kültür” 
Kanbay, Benny Andersson’un Çanakkale serüvenini, Restoran Kuzeyli’nin açılışını ve Benny’nin Çanakkale’ye getirdiği lezzetleri anlattı. Kanbay, “İsveçli bir aşçı olan Benny ile birlikte açtık burayı. Restoranımızın konseptini de Benny belirliyor. Ben, her zaman Benny’yi ön plana çıkarmak istiyorum, çünkü mutfak ona ait ve enteresan olan da onun hikayesi. Benny, yeğenim ile tanışıyor anlaşıyorlar, kısa bir zaman yurt dışında yaşıyorlar ve daha sonra da Türkiye’ye yerleşmeye karar veriyorlar. Yani bir aşk hikayesi ile Çanakkale’ye yerleşen Benny, burayı çok seviyor, hani bir slogan var ‘Barışın Kenti Çanakkale’ diye, bu gerçekten doğru bir slogan. İzmir’de de bunu çok iyi hissedebiliyoruz. Benny, benim kuzenim ile birlikteliği sonucunda 2 yılı aşkın bir zamandır Türkiye’de ve 15 yıldır da kendi ülkesi dışında yaşıyor. Meksika’da, Hindistan’da, Amerika’da yaşamış birisi. Benny daha önce 25 ülke gezmiş, dünyanın değişik yerlerinde bu işi yapmış ve bu işin eğitimini değiş ülkelerde görmüş bir aşçı. Yemek konusunda Benny’e çok güveniyorum, zaten yemekleri yaptığı tatlılar da vatandaşlar tarafından çok beğeniliyor. Menüyü belirleyen de o. Ben de mühendislikten buraya geldim ve kendim bir şeyler yapmak için çabalıyordum. Benny de bana böyle bir teklif sundu ve hiç düşünmeden kabul ettim” ifadelerini kullandı.
 
“Biz, genel olarak geniş bir kesime hitap etmeyi düşünüyoruz”
Restoran Kuzeyli’nin menüsünün sürekli değişiklik göstereceğini ama kalitenin hiçbir zaman değişmeyeceğini belirten Kanbay; “Menü Benny’ye ait, ama sürekli değişecek, belli kültürlere, belli konsepte bağlı kalmayacak. Vejetaryenlere ayrı yemeklerimiz var, et yemeklerimizden de çeşitlerimiz var. Biz, genel olarak geniş bir kesime hitap etmeyi düşünüyoruz. Menüde öğrencilere uygun yemeklerimiz de var ve ‘daha değişik şeyler denemek istiyorum’ diyen insanlar için de çeşit çeşit yemeklerimiz var. Profesyonel ve değişik şeyler denemeyi, Çanakkale’de bir takım tatları bulamayan insanlara da hitap edecek bir restoran oldu burası. Restoranımız, fiyatlarımız açısından tam bir esnaf lokantası diye biliriz. Herkese uygun fiyatta yemeklerimiz var. Fiyatta değil ama tatlarda birçok sürprizlerimiz bekliyor müşterilerimizi. Çanakkale’de çok kolay bulunamayan tatları, burada herkes bulabilir. Menüde bir takım başlıklar aynı kalsa da içerikler çok sık değişecek. Yeri geldiği zaman, mevsimine göre değişim gösterecek, özel günlere göre değişecek. Bize gelen talepler doğrultusunda da menüde değişiklikler yaşanacak. Ancak, çizgimizi, lezzetimizi ve kalitemizi koruyacağız. Dolayısıyla bir çizgi tutturup o çizgiden, kaliteden, temizlikten, özenimizden ödün vermeden müşterilerimize en güzel hizmeti vereceğiz” dedi.
 
“Benny, 20 yıllık bir aşçı olmasına rağmen yemek yaparken kendi tarifine bakmadan yapmaz”
Yemek fiyatlarının esnaf lokantası seviyesinde olduğunu belirten Kanbay, kalitenin ise en üst noktada olduğunu vurgulayarak; “Batı mutfağı, daha çok soslar üzerine kuruludur. Mesela bizde bir pişmiş grup var bir de pişmemiş grup var. Yani, İsveç köftesi istediğiniz zaman köfte, sizin sipariş ettiğiniz anda pişirilmeye başlanır, soslarının bir kısmı hazır durumdadır. Mesela bizim sunum şeklimiz de birçok lokantaya göre farklıdır. Fiyat unsurunda esnaf lokantası ile benzer özelliklerimiz var fakat, çok daha üstün kalitemiz var. Bizim bir kalitemiz var ve bu kalite değişmeksizin devam edecek. Ustamız Benny, 20 yıllık bir aşçı olmasına rağmen her yemeği yaparken önce kendi tarifine dikkatle bakarak yapar. Yemeği her zaman gram ile yapar ve bu da aynı yemeğin her zaman aynı tatta olmasına neden olur. Birçok lokantada hassas tartılardan yoktur, çünkü herkes göz kararı tutturur ve buna devam etmeye çalışır. Benny’nin yaptığı da her yemeğin tadının sabitlenmesi anlamına gelir bu da sizin kalitenizin sabit olması demektir. Temizlik bizim için çok önemli. Hani derler ya ‘kendim yemediğim yemeği başkasına yedirmem’ bu laf klasikleşmiş olsa da biz bunu en üst kalitede uyguluyoruz. Kendimiz yiyebileceğimiz bir şekilde hizmet vermeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
 
“Benny, dünya kültürü ile Çanakkale kültürünü birbirine bağlayacak”
Benny Andersson’un Türk mutfağına ait olan yemekleri ile çeşitli sürprizlerin Çanakkaleli vatandaşları beklediğini belirten Kanbay; “Bir de Benny, Türk mutfağından birçok yemeği kendi bakış açısı ile yorumlamaya çalışıyor. Bir de İsveç kralı 12’nci Karl, 1709 yılında Rus ordusuyla savaşıyor ve orda ağır bir yenilgi alıyor. 12’nci Karl, daha sonra Osmanlı topraklarına sığınıyor ve burada Türk mutfağının yemeklerini keşfediyor. Karl’ın, burada keşfettiği yemeklerin birçoğu hala İsveç’te de yenilmekte. Bunların bir tanesi İsveç dolması yani Karl dolması. Benny, dünya kültürü ile Çanakkale kültürünü birbirine bağlayacak. Yani Çanakkale kültürüne değişik lezzetleri değişik kültürleri de getireceğiz. İsveç mutfağından, Hint mutfağından, Amerikan mutfağından da lezzetler mevcut olacak restoranımızda. Buraya yaz sezonunda ağırlıklı olarak gelen turistlerinde ilgisini çekeceğimizi düşünüyorum. Herhangi bir turistin derdini anlatamadığı bir yer olamayacak burası, herkes her koşulda derdini anlatabilecek. Aşçılık işi Benny için bir tutku haline gelmiş bir iş. Yani Benny, çok parası olsa da bu işi yapar, kendisi çok çalışkan ve yaptığı her yemeyi, sanki sınavdaymış gibi ilgi göstererek yapıyor” dedi.
(Oya Koyuncu)
Paylaş