Çanakkale Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Çanakkale Folklor Araştırma Derneği Gençlik ve Spor Kulübü (ÇAFAD) tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle ortaklaşa düzenlenen ‘1’inci Uluslararası Troya Çocuk Halk Dansları Festivali’, 23 Nisan etkinliklerine damga vurdu. ‘2018 Troya Yılı’ etkinlikleri kapsamında başlatılan proje için 19 farklı ülkeden yaklaşık 900’ü aşkın öğrenci, kendi ülkelerinin temsil ettiği bayraklarla Çanakkale’yi gezdikten sonra kendi yörelerine özgü danslarıyla kentli vatandaşları kendilerine hayran bıraktı. 21 Nisan tarihinde kortej yürüyüşü ile başlayan festival, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen çocuklarla Çanakkaleli vatandaşları buluşturdu. Kordon Boyu, Çarşı Caddesi, Demircioğlu Caddesi ve Kordon Boyunda yapılan kortej yürüyüşünün ardından çocuklar, Truva Atı’nın önünde kurulan platformda buluştular. Gösteride yer alan çocuklar, Azerbaycan, Makedonya, Gürcistan, Ukrayna, Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Kazakistan, Makedonya, Kırgızistan, Moldovya, Romanya, Kuzey Osetya, Sırbistan, Rusya Federasyonu ve Nepal gibi ülkelerin yanı sıra Türkiye’den Mersin, Burdur, Aydın, Bursa, Mardin, Erzurum, İzmir Sivas, Bitlis, Artvin, Manisa’dan katıldı. Burada yapılan gösteriler, vatandaşlardan büyük alkış alırken gösteriyi izleyen minin seyirciler de yapılan danslara hayranlıkla izlediler.
“Festivale yoğun katılım sağlandı”
Etkinlik kapsamında yapılan dans gösterilerinin yanı sıra çocukların giydikleri kıyafetler de ilgi ile karşılandı. Troya’nın, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girişinin 20’nci yıldönümü ve Avrupa`da Kültür Mirası Yılı ilan edilmesi nedeniyle Çanakkale Kültür ve Turizm Müdürlüğünün organizasyonunda düzenlenen ‘1’inci Uluslararası Troya Çocuk Halk Dansları Festivali’ne yoğun katılımın sağlandığı etkinliklerin ilk günü coşkulu bir şekilde geçti. Gösterilerde dans eden çocuklar kadar, gösterileri izleyen vatandaşlar da coşkuluydu. Katılımın yoğun olduğu etkinliklerin ikinci günü 17 Burada AVM’de devam etti. Burada da çok sayıda vatandaş gösteriyi takip etti. Gösteriyi takip edenler arasında Vali Orhan Tavlı da vardı. Vali Tavlı, gösteride hünerlerini sergileyen çocuklarla bir araya gelerek sohbet etti. Vali Tavlı’nın ilgi ile izlediği gösteriler, AVM çalışanları tarafından da coşkulu bir şekilde izlendi. Gösterinin ikici günü, değişik ülkelerden gelen çocukların birbirinden ilginç danslarına sahne olurken vatandaşlar, her gösteriyi alkışlayarak çocukları mutlu ettiler. Çocukların, kendi etnik kimliklerine ait dans figürleri ve gösteride giydikleri kıyafetler de ilgi konusu oldu.
“İskele Meydanı şölen alanına döndü”
Gösterilerin son günü olan 23 Nisan saat 19,00’da başlayan festival, İskele Meydanında yapıldı. Gösteriye çok sayıda vatandaş katılırken, özellikle gösteriyi izleyen çocukların mutluluğu gözlerinden okundu. Çocuklar neşeli tavırlarıyla gösteriyi izlediler. Coşkulu geçen 23 Nisan kutlamaları İskele Meydanını şölen yerine çevirdi. Yoğun katılımın sağlandığı festivalde gösteriye katılan çocuklar da mutluluklarını gizleyemediler. Vatandaşlar her dans sonunda çocukları alkışlayarak tebrik etti. Bütün çocukların dans gösterileri yaparak katılım sağladıkları gösterilerde çocuklar gönüllerince eğlenip bayramlarını coşkuyla kutlayarak, Troya Yılının tadını çıkardılar.
(Zeynep Kocaman)