Döviz getirisi 290 milyon dolar oldu

1142
Türkiye'nin kuru üzüm ihracatı 2021/22 sezonunun aynı dönemine göre yatay bir seyirle 171 bin ton olurken, döviz getirisi yüzde 6'lık kayıpla 290 milyon dolar oldu. Manisa-İzmir-Denizli üçgeninde 1 milyon 100 bin dekar alanda Sultani Çekirdeksiz Üzüm yetiştiriciliği yapıldığını dile getiren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Türk üzüm sektörünün hayır demeyi öğrendiği gün kuru üzümün katma değerli ihracatının yolunun açılacağını söyledi. Işık, "Almanlar gibi NEİN (hayır) demeyi öğrendiğimiz gün çekirdeksiz kuru üzümümüz değerine kavuşacak" şeklinde konuştu.

"Elbirliğiyle Türk üzümünü değerinde ihraç edebiliriz"
Türkiye'nin ürettiği çekirdeksiz kuru üzümün dünyanın en kaliteli üzümü olduğunu savunan Işık, dünyaya Türk üzümünü pazarlarken fiyat indirmek yerine kaliteyi öne çıkaran bir pazarlamanın önemine vurgu yaptı. Fiyat düşürme yoluna gidildiğinde kaliteden ödün verildiğini, bu durumda bir firmanın değil, bir ülkenin imajının olumsuz etkilendiğini dillendiren Işık; "Türk üzümümüzü gerçek değerine elbirliğiyle ulaştırmamız gerekiyor. Bu sayede toplam kaliteyi de yukarı taşımış olacağız. Bunun için tüm ihracatçılarımızdan çaba bekliyoruz." dedi.

Türkiye'nin ortalama 450-500 milyon dolar döviz geliri elde ettiği çekirdeksiz kuru üzümün kaderinin tayin edildiği Kuru Üzümü Kurulu Toplantısı, çekirdeksiz kuru üzüm üretimimin başkenti Manisa'da yapıldı.

Kuru Üzüm Kurulu'nda konuşan EKMİB Başkanı Mehmet Ali Işık, son 1 yıllık dönemde çekirdeksiz kuru üzümde kaliteyi artırmak, ihraç pazarlarındaki en büyük sorun olan bazı üretim bölgelerindeki çoklu pestisit tespit edilmesi sorunlarının çözümü için yoğun bir mesai harcadıklarını, sezona 280 bin ton ihracat hedefiyle girdikleri ancak bazı bölgelerde üretim döneminde, bazı bölgelerde ise hasat döneminde gerçekleşen yağışlar ve dünya ekonomisindeki resesyon nedeniyle hedeflerin gerisinde kaldıklarını vurguladı.
(Dilan Kaynak)

Paylaş