Dondurma Köyü, Kışladağ olmasın!

Çan`a bağlı Dondurma Köyü`nde 29 Ocak tarihinde yapılacak ÇED toplantısı büyük önem taşıyor. Geçimini hayvancılık ile sağlayan Dondurma Köylüleri, atalarından miras topraklarının, altın madeni tarafından talan edilmesini istemiyor. Dondurma Köyü`ndeki başka bir tehlike ise Uşak`ta bulunan Kışladağ`daki gibi altın madeninin yarattığı hayvan ölümlerinin gerçekleşme ihtimali. Zira yavru atan küçükbaş hayvanlar bir dönem ülke gündeminde de konuşulmuştu.

1998
 
 
Bilindiği gibi Uşak ilinin Eşme ve Ulubey ilçeleri arasında kalan Kışladağ’da 70 bin ton siyanürün kullanıldığı iddia edilmişti. Söz konusu altın madeninin kapatılması talebi Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmuştu. Altın madeninin civarındaki köylerde 2006 yılından beri kuzu ölümleri, sakat doğumlar, hayvanların düşük yapması gibi olumsuzlukların da devam ettiği biliniyor. Maden ilk açıldığı dönemde iki bin kişinin zehirlendiği, köyün çeşme suyunda yüksek miktarda arsenik bulunduğu tespit edilmişti. Davanın avukatı Arif Ali Cangı, “Sağlıklı çevrede yaşama hakkı ilkesi ihlal edildi; siyanür zehirlenmesi, sakat kuzu doğumları ve ölümleri, 2013 yılında içme ve sulama kuyularından alınan su örneklerinde çıkan yüksek arsenik ile öngörülen risk gerçekleşmiştir. Anayasa Mahkemesi’nin ve Danıştayın yasa ve yönetmeliklerle ilgili verdikleri iptal kararları göz ardı edilerek etkin iç hukuk yollarına başvuru hakkı da ihlal edildiği için davayı Anayasa Mahkemesi’ne taşıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.
 
 
“Dondurma Köyü`ne sahip çıkalım”
Çanakkale`de sağlıklı bir çevreden yana, insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından risk taşıyan metalik madenciliğe karşı mücadelenin yükseltilmesi gerektiği ifade ediliyor. Daha önce Esan Eczacıbaşı şirketinin faaliyet gösterdiği Karadağ Köyü`ne yakın bir alanda bulunan Dondurma Köyü`nde Koza altın şirketi tarafından madencilik faaliyeti için ÇED toplantısı yapılacak. Başta Karadağ köyü olmak üzere bölgede bulunan birçok köylünün burada yapılacak çalışmalara karşı çıktığı ifade ediliyor.
 
 
Su kaynakları tehlikede
Koza altın şirketi tarafından Dondurma Köyü civarında kurulacak altın madenini, bölgenin önemli su kaynakları üzerinde bulunduğu, bu kaynakların Bakacak Barajı`nı beslediği ifade ediliyor. Bölgede önemli bir su kaynağı olarak bulunan Bakacak Barajı`nı ve onu besleyen yeraltı kaynaklarını tehdit eden altın madeninin, yaşamı olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.
 
Sit alanları var
Dondurma Köyü civarında Roma ve Bizans dönemlerine ait kalıntıların olduğu ifade edilirken, Küçük Mağara Tepeye kadar olan bir alanın (göller mevki) 21.05.2014 tarihinde Çanakkale Kültür Varlıklarını Korum Bölge Kurulu Kararıyla I. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak ilan edildiği biliniyor. Ayrıca, Büyük Mağara Tepe`de de yine mezar kalıntıları olduğu ifade ediliyor.
Paylaş