Domatesçi imam olarak anılıyor

Lapseki ilçesinde, 15 yıl önce ilk ``sırık salkım`` türü domates yetiştiren emekli imam Nuri Kasçı, aradan geçen süre zarfında ``domatesçi imam`` olarak anılmaya başladı.

690
 
Kasçı yaptığı açıklamada, arazi kiralayarak başladığı domates yetiştiriciliğinde ilk yıl 2 bin kök ektiğini hatırlattı. Bu zamana kadar hiç aralık vermeden ve her yıl kök sayısını artırarak yetiştiriciliği sürdürdüğünü anlatan Kasçı, geçen yıl ise 120 bin kök domatesi toprakla buluşturduğunu bildirdi. Kasçı, artık ``domatesçi imam`` olarak anılmaya başladığını ifade ederek, ``Açıkçası bundan hiç de alınmıyorum`` dedi. Bu yıl 70 bin kök domates ektiğini kaydeden Kasçı, ``Bu iş dışarıdan görüldüğü gibi kolay değil. Domatesi toplamaya başlayıncaya kadar yapılan masraf 150 bin lira civarında. Gelecek hafta ürün hasadına başlayacağım. Geçen yıl ürünün kilogramı 1 liradan alıcı buldu. Bu yıl da aynı fiyata satabilirsek çok şükür. Her zaman şunu söylerim; `iyi ürün, iyi para`. İyi ürün yetiştirdiğinizde zaten alıcılar sizi buluyor`` diye konuştu.
 
Kasçı, gelecek yıl bölgedeki baraj suyunun da tarımda kullanılmaya başlamasıyla, domates üreticilerinin artacağını tahmin ettiğini belirterek, bu yıl yaklaşık 350 ton ürün beklediğini kaydetti. Lapseki Ziraat Odası Başkanı Sadık Özdem ise son 10 yıldır ilçe merkezi ile köylerinde domates dikiminin artığını bildirdi. Oda olarak her zaman üreticilerin yanında oldukla-rını vurgulayan Özdem, ``Domates dikimi yapan üreticilere, talep geldiği takdirde deneyimli elemanlarımız ekili alanlarda yaptıkları araştırmalar sonucunda ilaçlama bilgisi veriyor. Geçen yaklaşık bin 250 dönüm domates ekimi gerçekleştirildi. Bu rakamın artacağını tahmin ediyorum`` şeklinde konuştu.
Paylaş