havadurum

Doğan Kökdemir hayatını kaybetti! Prof. Dr. Doğan Kökdemir kimdir?

Sosyal psikoloji alanında önemli çalışmalar yapan, Başkent Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doğan Kökdemir, 5 Aralık 2023 tarihinde yaşamını yitirdi. Peki, Prof. Dr. Doğan Kökdemir kimdir? İşte, merak edilen bilgiler…

1552

Prof. Dr. Doğan Kökdemir kimdir? Sosyal psikoloji alanında önemli çalışmalar yapan, Başkent Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doğan Kökdemir, 5 Aralık 2023 tarihinde yaşamını yitirdi. Kökdemir’in ölüm haberi, akademik camiada ve sosyal medyada büyük üzüntü yarattı. Peki, Prof. Dr. Doğan Kökdemir kimdir? İşte, merak edilen bilgiler…

Eğitimi ve akademik kariyeri

Prof. Dr. Doğan Kökdemir, 1991 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Sosyal Psikoloji ve Örgüt Psikolojisi Bölümü’nden mezun oldu. Aynı bölümde yüksek lisansını 1995 yılında tamamladı. 2003 yılında Ankara Üniversitesi Sosyal Psikoloji ve Örgüt Psikolojisi Anabilim Dalı’nda doktorasını bitirdi. 2004 yılında Başkent Üniversitesi Psikoloji Bölümü’ne yardımcı doçent olarak atandı. 2007 yılında doçent, 2013 yılında profesör oldu. 2016 yılından itibaren Başkent Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanlığı görevini yürüttü.

Araştırma alanları ve yayınları

Prof. Dr. Doğan Kökdemir, sosyal psikoloji, örgüt psikolojisi, bilim felsefesi, yapay zekâ felsefesi, varoluşçuluk ve varoluşçu psikoloji gibi alanlarda araştırmalar yaptı. Ulusal ve uluslararası dergilerde çok sayıda makale, kitap ve kitap bölümü yayınladı. Ayrıca, birçok bilimsel toplantı, sempozyum ve kongreye katıldı. Akademik yazım kuralları, çatışma teorisi, arabuluculuk eğitimi, terör yönetimi, dünya tarihi, aşk ve sadakatsizlik, depresyon, yaratıcılık, özgürlük, Harry Potter, Batman ve Westworld gibi konularda eserleri bulunmaktadır.

Ödülleri ve üyelikleri

Prof. Dr. Doğan Kökdemir, 2006 yılında Türk Psikologlar Derneği tarafından verilen Bilimsel Araştırma Ödülü’nü aldı. 2010 yılında ise Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödül Programı (GEBİP) kapsamında ödüle layık görüldü. Türk Psikologlar Derneği, Türkiye Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği, Türk Psikoloji Yazıları Derneği, Türk Psikoloji Derneği, Avrupa Sosyal Psikoloji Derneği, Uluslararası Sosyal Psikoloji Derneği, Uluslararası Varoluşçu Psikoloji Derneği gibi kuruluşların üyesi idi.

Kişisel hayatı ve hobileri

Prof. Dr. Doğan Kökdemir, evli ve iki çocuk babasıydı. Fotoğrafçılık, müzik, sinema, edebiyat ve felsefe ile ilgileniyordu. Caz, kahve ve varoluşçuluk tutkunuydu. Kendi web sitesinde ve Existentical Cafe adlı blogunda yazılar yayınlıyordu. Ayrıca, PiVOLKA adlı popüler psikoloji dergisinin kurucusu ve editörüydü.

(Saim Tunçman)

Paylaş