Çanakkale Doğalgaz Dağıtım A.Ş İç Tesisat Şefi Fatih Güngör dairelerde soğuk girişini önlemek için ilkel yöntemlerle menfezlerin üzerlerinin kapatılmasının büyük yanlış olduğuna dikkati çekerek: “Araba alınca nasıl kasko yapılıyorsa ve bunun hayati bir önemi olduğu düşünülüyorsa, doğalgaz kullanırken de menfez kullanma kültürü aynıdır ve hayat kurtarır” dedi.
• Ankara’da bir arada yaşayan öğrencilerin doğalgaz sızıntısı sonucunda hayatını kaybetmesi üzerine doğalgaz kullanımı ne kadar güvenli olduğu konusu ve montaj hususu gündeme geldi. Doğalgaz sızıntısı nedir nasıl anlaşılır?
Doğalgaz renksiz ve kokusuz bir gazdır, ama istasyonlarda gaz kokulandırılıyor. THD adı verilen ve çürük sarımsağı andıran bu koku kişiyi harekete geçiriyor.
• Kullanıcılar nasıl bilinçlendiriliyor?
Abone olurken ve sözleşme yapılırken kullanıcılara bilgilendirme yapıyoruz. 1 yıldan beri de uyarıcı levhaları sayaçların çevresine bırakıyoruz. Bunun dışında en önemlisi standartlara uygun değilse kabul etmiyoruz ve sözleşme yapmıyoruz. Dairelerde standart dışı noktalar pek olmuyor. Ocaklar da genellikle buna uygun. Ama endüstriyel mutfaklarda pişirme ocaklarında sorun olabiliyor. Ayrıca kullanıcılara bakım yaptırmaları konusunda uyarılarda bulunuyoruz. Bu sadece doğalgaz ve kombi için geçerli değil, kullandığımız cihazlara yıllık düzenli bakım yaptırmamız gerekiyor. Odun sobası da kullansak, bacayı temizletmeliyiz. Kombimiz varsa yetkili servisi çağırıp kontrolden geçmesini sağlamalıyız.
• Kullanıcılar koku duyduklarında neler yapmalı?
İlk olarak gazı kaynağından kesmeliler. Gaz girişi engellendiğinde bulundukları alanı havalandırmalılar. Daireden ve binadan gelen bir koku duyduklarında ise 187’yi aramalılar.
• Sızıntının sebebi nedir?
Aslında doğalgaz özünde renksiz, kokusuz ve zehirsiz bir gazdır. Solumanın bir zararı yoktur. Oksijen azlığından kaynaklanan bir durumda risk ortaya çıkar. Gaz bir hidrokarbon bileşimidir. Biz buna eksik yanma adı veriyoruz. Gaz tam olarak oksijen ortamı olmazsa zehirliyor. Bu noktada doğru menfez (Mutfak ya da salon camına açılan küçük havalandırma) kullanımı çok önemli.
• Birçok evde ısı kaybını önlemek ve az fatura ödemek için menfezler kapatılıyor. Bunu önlemek mümkün mü?
Bizim ekiplerimiz ayda bir denetim esnasında kapalı menfez gördüğünde vatandaşları uyarıyor. Bu hayati bir olay. Kesinlikle menfezleri kapatmayın. Araba alıyorsunuz ve ona ilk önce kasko yaptırıyorsunuz, bu sizin güvenceniz. Aynı şekilde menfez açık olduğunda belki biraz daha fazla doğalgaz parası ödüyorsunuz ama, en azından hayati tehlike yaşamıyorsunuz. Şu unutulmamalı ki; menfez açık olmazsa ve oksijen yoksa doğalgaz da soba gibi ağır sonuçlar yaşatır. Zira karbonmonoksit CO sinsi bir gazdır. Bunun yanında baca ile ilgili de bir durum var. Ankara’da yaşanan vahim doğalgaz faciasında eski tip baca varmış. Bu bacalar içerdeki havayı tüketiyor. Hermetik baca daha uygun.
• Çanakkale’de bu eski tip bacaların kullanılma oranı ne, risk yüzde kaç?
Çanakkale bu konuda şanslı. 10 seneden beri bu sektördeyim. Çanakkale’ye doğalgaz geldiğinde teknolojik olarak altyapı tamamlanmış vaziyette. Çanakkale’de bacaların yüzde 99’u hermetik. Bacalarda da belli standartlar var. 316 L paslanmaz çelik bacalar yapılması önemli. Yani TSE’nin ve CE’nin olması gerekiyor. Bu asite ve korazyona karşı koruma özelliğine sahip.
• Şişkin gelen ve cep yakan doğalgaz faturalarını önlemek konusunda vatandaşlara tavsiyeleriniz nelerdir?
Bina kendilerinin ise mutlaka yalıtım yaptırsınlar. Oda termostatı kullansınlar. 1 santigrat derece bile faturada ciddi bir indirim demektir. Evden çıkarken kombilerini kapatmasınlar. Çünkü biz 8 saat dışarıda, 16 saat evdeyiz. Kapatırsanız ev o rejime ve ısıya geri dönmek için daha çok çalışacaktır. Bu bir fizik kanunudur. Sıcak hava soğuğa doğru hareket eder. Ev içinde de belli odaların peteğini kapatmak ve izole etmek çözüm olmayacaktır. Odanın kapısını kapatsanız bile duvarlar ısı geçirir. Kombiye en yakın petek daha çabuk ısınır, eğer en son petek daha az ısınıyorsa o zaman düğmesinden dengeleyebilirsiniz. Kalorifer mantığında lokal ısınma yoktur. Ekonomi yapmak istiyorsanız o zaman doğalgaz sobası diye bir seçenek de var.