havadurum

Doğal güzellikler ile tarihi zenginlik iç içe

9 günlük Kurban Bayram tatili sebebiyle, turizm sektöründe hareketlilikler başladı. Ailelerin ve turistlerin gözde şehirlerinden biri olan Çanakkale ziyaretçi akınlarıyla karşı karşıya. Çanakkale OLAY Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulunan Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği Başkanı Nilgün Gökser ve Çanakkale Gelibolu Savaşları Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale'nin bu kadar gözde bir şehir olmasının en büyük nedenlerinden birinin de doğal güzelliklerinin zengin tarihi geçmişiyle iç içe olmasına yorumladı.

1070

Son yıllarda Türkiye`nin turizm açısından en çok tercih edilen illeri arasında yer alan Çanakkale, gerek tarihi geçmişi, gerek zengin tatil beldeleriyle ziyaretçilerin gözdesi olmaya devam ediyor. Kurban Bayramı sebebiyle otellerde yoğun bir taleple karşılaştıklarını belirten ÇATOD Başkanı Nilgün Gökser, rezervasyonlarda doluluk oranına değinirken, Çanakkale Gelibolu Savaşları Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Kurban Bayramı`nın Çanakkale için manevi açıdan her zaman ayrı bir yere sahip olduğunu vurguladı.

Gökser; "Otellerin doluluk oranları yüksek"
9 Günlük Kurban Bayramı tatiliyle beraber, Çanakkale`de otellerin rezervasyon durumuna ilişkin açıklamalarda bulunan ÇATOD Başkanı Nilgün Gökser; "Kurban Bayramı`nda Çanakkale`deki otellerimiz genellikle yoğun bir rezervasyon talebiyle karşı karşıya olur. Bu dönemde, tüm turistik şehirlerde olduğu gibi Çanakkale`de de otellerin doluluk oranları yüksektir. Ancak rezervasyon durumu otelden otele konumu dolayısı ile farklılık göstermekte. Şu an için şehir içi otellerimiz, sahil beldelerine göre daha az doluluk oranlarına sahip, Çanakkale`deki otellerimiz genellikle konforlu ve kaliteli hizmet sunan tesislerdir. Bayram tatili süresince, özel indirimler, tatil paketleri veya bayrama özel programlar uygulamaktadır."diye konuştu.

"Hem tarih hem de tatil"
Özel günlerde insanların tercih ettiği şehirlerden biri olan Çanakkale`nin, neden tercih edildiğine değinen Başkan Gökser; "Kurban Bayramı`nda Çanakkale`yi tercih eden insanların birkaç nedeni vardır. Öncelikle Çanakkale, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ünlüdür. Gelibolu Yarımadası ve Troya Antik Kenti gibi önemli turistik noktaları barındırması, ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Ayrıca, sahip olduğu doğal güzellikler, plajları ve deniz turizmi imkanlarıyla da tatilciler için cazip bir seçenek oluşturur. Hem tarih hem de tatil aktivitelerini bir arada bulabilecekleri Çanakkale, bu nedenlerle Kurban Bayramı`nda tercih edilen bir destinasyondur" ifadelerini kullandı.

"Doğal güzellikleriyle dikkat çeker"
Ziyaretçilerin, tatillerinde hem doğal güzelliklerle hem de tarihle iç içe olacağına değinen Başkan Gökser; "Çanakkale, bayram tatilini geçirmek için tercih edilen bir yer olmasının pek çok nedeni vardır. Öncelikle tarihi ve kültürel zenginliklere sahip olması, ziyaretçilere farklı deneyimler sunar. Gelibolu Yarımadası`nı ziyaret ederek tarihi bir yolculuğa çıkabilir, Troya Antik Kenti`nde efsanelere tanıklık edebilirler. Ayrıca Çanakkale, doğal güzellikleriyle de dikkat çeker. Assos, Bozcaada gibi yerlerdeki plajlar ve kıyı şeridi, deniz ve güneş tatili yapmak isteyenlere harika bir ortam sunar. Doğa yürüyüşleri, kamp alanları ve doğa sporları gibi etkinlikler de yapılabilmektedir" şeklinde konuştu.

1915 Çanakkale Köprüsü`nü önerdi
Kurban Bayramı`nda oluşabilecek trafik yoğunluğuna değinen Başkan Gökser; "Bayramlar, sevdiklerimizle bir araya gelip sevinci, paylaşmayı ve dayanışmayı pekiştirdiğimiz özel günlerdir. Malumunuz üzere tatil döneminde trafik yoğunluğu artmaktadır. Çanakkale`ye gelecek olan misafirlerimize 1915 Çanakkale Köprüsü`nü kullanarak hızlı ve güvenli bir şekilde şehrimize ulaşmalarını öneririm" diye belirtti.

Kaşdemir; "Tarihi Alan Türkiye`nin buluşma noktası haline geldi"
Kurban Bayramı gibi maneviyatı yüksek günlerde, akıllara ilk gelen yerlerden biri de Çanakkale Gelibolu Savaşları Tarihi Alan Başkanlığı. Özellikle pandeminin ardından bu ziyaretlerde artış göründüğünü dile getiren Çanakkale Gelibolu Savaşları Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir; "Tarihi Alan Türkiye`nin buluşma noktası haline geldi. Tatillerde, bayramlarda, Türkiye`nin her bir tarafından özellikle aileler Gelibolu Tarihi Alan`a geliyorlar. Özellikle pandemi sürecinden sonra ziyaretlerde bir artış var. Bu ziyaretlerde, turlar yanında özellikle bireysel ve aile ziyaretlerinin çoğalması bizi çok mutlu ediyor çünkü doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Aileler çocuklarıyla beraber bu manevi yeri ziyaret etme ihtiyacı duyuyor. Çanakkale, Türkiye`nin ortak bir değeri. Dolayısıyla nasıl 108 yıl önce savaş sırasında, Türkiye`nin her bir yerinden insanlar koşarak Çanakkale`yi savunmaya gelmişlerde, şimdi de onların torunları Çanakkale`ye gelip, hem o tarihi havayı teneffüs edip hem de buranın bozulmamış doğasını, mavisini, yeşilini görmüş olacaklar. Gelen ziyaretçiler, buradaki özeni, şehitliğe verdiğimiz özeni gördükçe, dönüşte her biri Tarihi Alanın birer FAHRİ elçisi oluyor; gittikleri her yerde Çanakkale`nin güzelliklerini anlatıyorlar ve bu durum daha etkili oluyor, en büyük tanıtım böyle oluyor ve böylelikle yoğun bir ziyaretçi akışı oluyor" ifadelerini kullandı.

"Emin adımlarla bu yolda ilerliyoruz"
Çanakkale`yi tercih eden ziyaretçilerin birçok alternatifinin olacağına vurgu yapan Başkan Kaşdemir; "Çanakkale`yi ziyaret edecek olan kişi çok çeşitli imkanlara sahip; hem o tarihi ve manevi atmosferi yaşayıp, Çanakkale ruhunu hissediyor, isteyen yürüyüş yollarında yürüyüş yapıyor, isteyen sualtındaki tarihe dalış yapıyor. Çanakkale`de, gelen ziyaretçinin istenilene cevap veren alternatif imkanlar sunulmaya başladı. Gelen ziyaretçi böyle olunca, gittiği her yere memnuniyetini götürüyor. Bizim Alan Başkanlığı olarak şöyle bir iddiamız var; Çanakkale Tarihi Alanı`nı dünyanın en büyük ve en çok ziyaret edilen açık hava müzesi haline getirmek, şu anda emin adımlarla bu yolda ilerliyoruz. Sadece Türkiye içerisinden değil, Türkiye dışından da birçok ziyaretçi ziyaret etmeye başladı. Çok yakın bir zamanda, Dünyanın sayılı en çok ziyaret edilen noktalarından biri haline geleceğiz" şeklinde konuştu.

"Kurtuluş Savaşı`nın ilk meşalesi Çanakkale`de yandı"
Türk milleti için Çanakkale`nin çok farklı bir yeri olduğuna değinen Başkan Kaşdemir; "
Türk Milletine Çanakkale dendiği zaman, bir başka heyecanlanmaya başlar, kalbi bir başka atmaya başlar. Türkiye`de; Çanakkale`yi sevmeyen, Çanakkale`ye saygı duymayan biri yoktur. Çanakkale söz konusu olunca herkes birleşir, çocuklarına Çanakkale ruhunu yaşatmak ister çünkü Kurtuluş Savaşı`nın ilk meşalesi Çanakkale`de yandı. Cumhuriyetimizin ilk adımlarını attık, Gazi Mustafa Kemal Atatürk gibi bir lideri tarih sahnesine çıkardık" ifadelerini kullandı.

"Büyük bir ziyaretçi yoğunluğu oluşacağını düşünüyoruz"
Kurban Byaramı`nda büyük bir ziyaretçi kitlesiyle karşı karşıya olacaklarını düşündüğünü belirten Başkan Kaşdemir; "Biz bu kurban Bayramı`nda Tarihi Alanı`n dolup taşacağını, büyük bir ziyaretçi yoğunluğu oluşacağını düşünüyoruz ve bu yönde de çalışmalarımız devam ediyor. Geçen Ramazan Bayramı`nın birinci günü, tarihte pek yaşanmış bir durum değil, Tarihi Alan bugüne kadar görmediği ziyaretçiyi aldı, insanlar bayramlarda şehitlerle bayramlaşıyorlar. Tatillerde insanların Çanakkale`ye gitme isteği olduğunu düşünüyorum, bu da bizim amacımızdı, herkesin kalbinde gönlünde olan Çanakkale`yi görme isteği uyandırmaktı Alan Başkanlığı olarak. Bütün çalışmalarımız bu yöndeydi, tanıtımlar, çizgi filmler, basında yer aldık ve elbette büyük yatırımlar yaptık. Çanakkale, Türkiye`de yaşayan insanların ilk görmek istedikleri yerlerin başında olacak çünkü Çanakkale, Türkiye`nin kalbidir, Türk Milleti`nin kalbindedir" diye belirtti.

"Türk milleti tarihine sahip çıkıyor"
Özel günlerde tarihin içine yolculuk yapmak isteyenlerin ilk tercihlerinden biri olan Çanakkale`nin oldukça zengin bir tarihe sahip olduğunu belirten Başkan Kaşdemir; "

Türk milleti tarihine sahip çıkıyor, Çanakkale`nin ortak bir değer olduğunu anlamış, Çanakkale ruhunu benimsemiş, Cumhuriyete giden yolların Çanakkale`den başladığını anlamış, Kurtuluş Savaşı inancının Çanakkale`de ortaya çıkmasını bilmiş ve Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının, burada tarih sahnesine çıktığını bilen her Türk vatandaşı, bu atmosferi teneffüs etmek istiyor. Tarihin içerisinde bir yolculuk yapmaya, bu vatanın nasıl kurtarıldığını, bu toprakların nasıl yurt yapıldığını, Cumhuriyetin nasıl kazanıldığını daha iyi anlamak için ailecek buraya gelmeye başladılar. Biz de bu amacımıza ulaşmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz" şekline konuştu.

"Onları bekleyen kahramanlar var burada"
Çanakkalelilere ve Türkiye`de yaşayanlara çağrıda bulunan Başkan Kaşdemir; "Çanakkale Tarihi Alanı ziyaret edecek olanların daha rahat olması için tüm tedbirlerimizi aldık, şeker kolonyalarımızla, güler yüzümüzle misafir edeceğiz. Gelen ziyaretçiler, bir içerisinde ziyaretlerini tamamlayamayacak hale geldi, çok ziyaretçi noktası oluştu.

Kurban Bayramı ve Tarihi Alanı`n şöyle bir ortak noktası olabilir; kurban kendini adamaktır, inandığın değerler uğruna ve biz Kurban Bayramı`nda böyle bir ruhu yaşarız. Allah`a olan inancımızı kestiğimiz kurbanlarla yaşarız. Çanakkale ruhu da aslında bir adanmışlıktır, vatan için, bu topraklar için, inandığı değerler için kendini kurban eden Mehmetçiklerin ebedi uykuda olduğu bir yerdir Tarihi Alan. Çünkü Çanakkale`de birçok Mehmetçik, bu vatana, millete, milletinin geleceğine kurban etti. Hatta rivayet edilir ki; birçok anne, çocuklarını Çanakkale`ye, cepheye gönderirken saçına kına yaktı, nasıl kurbanlık koyunlara kına yakılıyorsa, o dönemin anneleri de Çanakkale cephesine göndermiş oldukları çocuklarının saçlarına kına yakmış ve seni vatana kurban ediyorum diye bildirdiler. Kurban Bayramı, Çanakkale Tarihi Alanı`nda ayrı bir anlamla kutlanır, dolayısıyla Tarihi Alan bu millete kurban olanların ebedi istirahat ettiği yerdir. Çanakkalelilere ve Türkiye`de yaşayanlara şöyle bir çağrıda bulunmak isterim. Bayramlarda Tarihi Alana gelmek, bayramları daha anlama getirir çünkü onları bekleyen kahramanlar var burada, torunlarını bekleyen kahraman ecdadımız var burada. O yüzden herkesi, Çanakkale Tarihi Alanı`na bekliyoruz" dedi.

Paylaş