Dikkatler Zafer Meydanı projesinde
Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından açılan Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında, Çanakkale Belediyesi tarafından geçtiğimiz Ağustos ayında başvurusu yapılan ve destek almaya hak kazanan “Çanakkale Kentsel Sit Alanı’nda Sürdürülebilirlik Analizi ve Potansiyellerinin Değerlendirilmesi” adlı proje temelinde Zafer Meydanı ve yakın çevresinin sürdürülebilir gelişimi için model önerisi oluşturulması çalışmaları konunun uzmanı bilim insanlarının da ilgisini çekiyor.
Çanakkale Bölge Koruma Eski Başkanı Prof. Dr. Ülkü Altınoluk bu çalışmanın önemine vurgu yaparak “Zafer Meydanı, Fevzipaşa Mahallesi kentsel yenilenmesinin çıkış noktası olabilecek değerdedir. Burası şeffaf, demokratik bir çalışma ve tartışma platformunun kurulabileceği, yenilemenin sanatsal, kültürel, teknik ve mimari boyutlarının bütün Türkiye’ye ilan edilebileceği özelliktedir” değerlendirmesi yaptı.
Altınoluk açıklamasını şöyle sürdürdü:” Zafer Meydanı, onu çevreleyen binalarla birlikte hem kültürel hem de tarihsel olarak kentin önemli odaklarından biridir. Buradaki Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi’nin üç bölümünün bulunduğu Nedime Hanım yerleşkesi ile Çanakkale Belediyesi’nin insanlığa sunduğu Korfmann Kitaplığı, alana ‘’anlam’’ katmaktadır. Meydanı çevreleyen diğer tescilli binalardan eski klise, papaz evi ve okul binaları 25 Aralık 2006 tarihinde imzalanan protokolle Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Üniversitemize devredilmişti. Bu binalar için protokolün hemen ardından bir ön çalışma yapılmış, Venedikten gelen İtalya Uluslar arası Sanat Ekonomisi Merkezi Başkanı Dr. Marilena Vecco ile yerinde inceleme yapmış, rölöve çalışmalarını başlatmıştım. Rektör Ramazan Aydın’ın heyecanı ve ilgisi yerine, nedense eski rektör Ali bey ilgisiz kalmıştı. Konunun sosyal, siyasal boyut da içermesi nedeniyle Rektörün ve akademik ilgi alanı dolayısıyla Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Acer’in ilgisi Üniversitemiz, Çanakkale ve dolayısıyla insanlığa özel hacimler kazandıracaktır kanısındayım.”