havadurum

"Devletimizin imkanları, yurttaşlarımızla, adil paylaşım anlayışı ile buluşacak"

798
Nisan ayında yapılan İl Genel Meclisi oturumunda, İl Genel Meclisi Başkanı seçilen Nejat Önder, gazetemiz Çanakkale OLAY`ı ziyaret etti. Gazetemiz Sahibi Mehmet Özkurnaz ile bir süre görüşen, güncel konular üzerine karşılıklı görüş alışverişinde bulunan Önder, gündeme ilişkin değerlendirmeler de yaptı. İl Genel Meclisi`nin 2022 yılı bütçesi üzerine yapılan tartışmaları ve eleştirileri doğal karşılayan Önder, bütçedeki artışın görmezden gelinemeyeceğini ifade etti. Önder, "Tabiki bütçe konusunda tartışmaların olması çok doğal. Ama sevindirici olan şey, bütçemiz 204 milyon olarak oy birliği ile meclisimizden geçti. Öncelikle, Çanakkale`mize, ilçelerimize, köylerimize hayırlı olsun. Zaten bizler, kırsala hizmet götürme konusunda aracıyız. Bizler, hizmetler sıralamasında şuna dikkat ediyoruz; öncelikli hizmet! Yasanın amir hükümlerine uyarak; su, yol ve kanalizasyon işlerine ağırlık veriyoruz. Bunu da adil paylaşım anlayışı içerisinde yapıyoruz. `O köyde çok oyumuz var, burada az oyumuz var` şeklindeki bir düşünce ve bakış açısı, asla mümkün olamaz. Herkese eşit ve adil bir biçimde, devletimizin imkanlarından ve hizmetlerinden nasıl yararlandırabileceğimiz noktasında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hiçbir zaman adil hizmet anlayışımızı kaybetmeyeceğiz. Zaten Cumhurbaşkanımızın da bana verdiği talimat da bu. `Adil olacaksın` demişti. Biz biliyoruz ki, hizmetin siyaseti olmaz. O parti, bu parti ayrımı kesinlikle ve kesinlikle olmayacak bizim anlayışımızda. Her ne kadar muhalefet partileri eleştirse de, bütçemizde artış var. Herhangi bir eksikliğimiz yok. Geçen yıl 140 milyon olan bütçemiz, bu yıl 204 milyon lira. Bir de dünyanın içinde bulunduğu kriz ortamını da göz önüne alırsak, bütçemizin arttığını görürüz. 60 milyonun üzerindeki artışı yok saymanın biraz haksızlık olacağını düşünüyorum" dedi. 

"Çanakkale ekonomisi bilinçli tarımla daha da güçleniyor"
"Çanakkale kırsalının görüyorum, izliyorum" diyen Önder, "Öncelikle gezdiğim, gördüğüm, konuştuğum izlenimlerim gösteriyor ki, Çanakkale çiftçisi bilinçli tarım yapıyor. Elbette ki sıkıntıları zorlukları olacaktır. Ancak bilinçli yapıldığında hem karlı hem de yöremize güç katar bir noktada olduğunu da görürüz. Örneğin Biga`da, kooperatiflerle görüştüğümde, hayvancılığın yüzde 15 oranında arttığı gördüm. Yani `hayvancılık bitti, öldü` denilen bir dönemde, hayvancılıkta artış olması bize bir takım perspektifler sunuyor. İyi tarım, bilinçli tarım, iyi hayvancılık, bilinçli hayvancılık, kazandırmaya, katma değer sağlamaya, Çanakkale gibi tarımsal üretimi güçlü, tarımsal alanları verimli olan kentleri, hem ekonomik hem de çeşitlilik anlamında daha da güçlendirmeye devam ediyor. Yani, örneğin hayvan yeminin temel ürünü olan soya, ithal ediliyor. Döviz kurlarındaki yükseliş de elbette ki bunu etkiliyor. Eğer bir kişi, hayvanın tüm ihtiyacını, yemini vs. tamamen dışarıdan alacaksa olmaz. Yani kendisi, yemini, yoncasını üretemiyorsa elbette zor olur. Çiftçi bilinçli olurken, devletimiz de imkanlarını ve desteklerini sunmaya devam ediyor. Örneğin şimdi Tarım İl Müdürlüğü yemin hammaddesini diktirmeye başlıyor. Hayvancılığa destek olacak ürünlerin dikimine devlet teşvik veriyor, hibe veriyor" dedi. 
 
"Çanakkale, bütünşehir ile kalkınır"
Bütünşehir konusunu takip ettiğini ifade eden Önder, bilinçli yönetildiğinde bütünşehir olmanın Çanakkale`ye faydalı olacağını dile getirdi. Önder, "Çanakkale`nin bütünşehir mi, büyükşehir mi onu bilemem ama, düzenleme yapılacak. Bildiğim kadarıyla, büyükşehirlerde sıkıntılar var, o sıkıntıları da giderecek yeni bir formül ile düzenleme yapılacağını düşünüyorum. Çanakkale`mize bakalım, belediyelerin gelirleri var mı? Var. Yeterli mi? Değil... Devlet destekli olacağına göre bütünşehir olmasında yarar var. Bilinçli yönetilirse, şehrimiz kalkınır. Bugün, 1915 Çanakkale Köprüsü`nden sonra, en önemli yatırım, Devletimizin yaptığı, Çanakkale Belediyesi`ne devredilecek ve halkımızın kullanacağı arıtma tesisidir. 100 milyon liralık bir yatırımdır. Çanakkale için çok önemli bir yatırım olarak görüyorum. Yılbaşından sonra Çanakkale Belediyesi`ne devredilecek, belediye ile şirketin elemanları bir müddet yan yana çalışacak, sistemi öğretecekler" dedi.
(Seçkin Sağlam)
Paylaş