havadurum

Dev turnuvaya doğru

297
STATÜ NASIL? 
Turnuvaya katılmaya hak kazanan 24 ülke, 6 gruba ayrıldı. Grupları ilk iki sırada tamamlayan 12 ekibe ilaveten gruplarını 3. sırada tamamlayan takımlardan en iyi 4`ü, bir üst tura yükselecek. Gruplardaki puan eşitlikleri gol averajına bakılarak (averaj eşitliği halinde atılan gol sayısına bakılacak) bozulacak. Son 16 takım arasından şampiyon, tek maçlı eliminasyon sistemiyle belirlenecek.
 
VAR SİSTEMİ 
UEFA, yaptığı açıklamayla EURO 2020`de VAR sisteminin kullanılacağını duyurmuştu. VAR sistemi, EURO 2020`de uygulanırsa VAR`ın ilk Avrupa Şampiyonası olarak kayıtlara geçecek.
MAÇLAR 12 ÜLKEDE
Şampiyona`nın 60. yılı şerefine EURO 2020`ye 12 ülke ev sahipliği yapacak: İtalya-Azerbaycan (A Grubu), Rusya-Danimarka (B Grubu), Hollanda-Romanya (C Grubu), İngiltere-İskoçya (D Grubu), İspanya-İrlanda (E Grubu) ve Almanya-Macaristan (F Grubu). Bu 12 ülkeden hiçbiri turnuvaya direkt katılmadı. Ancak, elemelerle katılma şansı elde eden ülkeler, grup aşaması müsabakalarını kendi evlerinde oynayacaklar. 
 
Yarı final ve final aşaması İngiltere`de tamamlanacak. Maçların oynanacağı statlardan en küçüğü Kopenhag, Danimarka`daki 38 bin kişi kapasiteli Parken Stadyumu iken, en büyüğü Londra İngiltere`deki yarı final ve finalin de oynanacağı 90 bin kişi kapasiteli Wembley Stadyumu.
FAVORİLER KİMLER?
2018 Dünya Kupası`nı kazanan Fransa turnuvaya 1 numaralı favori olarak başlıyor. 2018`i finalde kaybeden Hırvatistan güçlü adaylardan biri. Luka Modric, Ivan Rakitic, Ivan Perisic, Mario Mandzukic ve Danijel Subasic gibi isimlerin kariyerlerinin sonuna yaklaşması Euro 2020`yi onlar için kritik bir yere koyuyor.
 
Belçika, İspanya ve İngiltere`nin iyi performans göstermesi beklenirken, Almanya`nın kendini affettirmek için ekstra bir motivasyonla turnuvaya başlaması ön görülüyor. Bir turnuva takımı olan ve harika bir eleme macerası geçiren İtalya da favoriler arasında görülüyor. 6 yıl sonra ilk kez büyük turnuva gören Hollanda ise sürpriz bir aday. Ronaldolu Portekiz de Ronaldolu her takım gibi iddialı olacaktır. Türkiye`nin Euro 2020`yi kazanması ise ortalama 50 ila 100 arasında değişen oranlarda değer buluyor.
MASKOT VE ELÇİLER...
Doğaçlama futbolun iki önemli ismi, Liv Cooke ve Tobias Becs, eşliğinde tanıtılan Skillzy EURO 2020`nin maskotu olacak.
Organizasyonun 48 elçisi bulunuyor. Grup`ta Andrey Arshavin, Marcel Desailly, Thierry Henry, Deco, Alessandro Del Piero, Robert Pires, Ruud Gullit, Giorgos Karagounis, Jürgen Klinsmann, Charles Puyol, Miroslav Klose, Luis Figo, Patrick Kluivert ve Henrik Larsson gibi isimler yer alıyor.
 
NEDEN 12 ÜLKE`DE DÜZENLENİYOR
Euro 2020`yi tüm Avrupa`ya yayma fikri 2012 yılında UEFA yönetim kurulu tarafından turnuvanın 60. yılını kutlamak amacıyla verildi. FIFA Başkanı Gianni Infantino, "Bir ülkede parti vermek yerine 2020 yazında tüm Avrupa`da parti yapacağız` diye açıklamada bulunmuştu. Söz konusu uygulamanın sonraki turnuvalarda devam edip etmeyeceği belirsizliğini koruyor. Ancak, uygulamanın tek seferlik olması bekleniyor.
TÜRKİYE İDDİALI
A Milli Futbol takımımız elemelerin H Grubu`nu 2. sırada tamamlayarak 2020 vizesini kapmayı başarmıştı. Tarihinde 5. kez Avrupa Futbol Şampiyonası`na katılacak olan Türkiye, daha önce sırasıyla 1996, 2000, 2008 ve 2016 senelerinde şampiyonada yer almıştı. Türkiye daha önceki turnuvalara göre, bu kez organizasyona İtalya maçıyla oldukça iddialı şekilde başlayacak. 


Paylaş