havadurum

Depremzedeleri bu kez de çamur vurdu

763

 Çanakkale’de korku ve tedirginliğe yol açan depremler devam ediyor. Geçtiğimiz haftadan bu yana 400’ü aşkın meydana gelen depremler nedeni ile vatandaşlarda tedirginlik hakim. Geçtiğimiz gece yarısından itibaren dün sabah saatlerine kadar meydana gelen 4 büyüklüğünün üzerinde meydana gelen 5 deprem ise vatandaşlardaki tedirginliği arttırdı. Çarşamba günü saat 00:00’da 4.5 büyüklüğünde meydana gelen depremler, 01:53’de 4.3, 04.38’de 4.7 ve 05:16’da 4.2 büyüklüğündeki depremle devam etti. Çanakkaleliler bir geceyi daha depremler nedeni ile uykusuz geçirdi. Öteye yandan Salı günü gün boyu süren yağmur, Ayvacık’ta depremden etkilenen vatandaşları vurdu. Geçtiğimiz günlerde Gülpınar’da meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki deprem nedeni ile evleri yıkılan vatandaşlar için kurulan çadır kent, yağmur nedeni ile sular altında kaldı. Toprak zeminin üzerine kurulan çadırlar çamur deryasının içinde kalırken, depremden etkilenen vatandaşlar zor zamanlar geçirdi. Yağmura elverişsiz olan bez çadırlar nedeni ile bazı vatandaşlar Ayvacık’ta bulunan göçmen kampına yerleştirilirken, bazı vatandaşlar ise çadırlarda kalmayı tercih etti. Yağmurun ardından çadır kent, çamur kente dönüştü.   

 
“Mutlaka afet bölgesi ilan edilmesi gerekiyor”
CHP Çanakkale Milletvekili Avukat Muharrem Erkek, Ayvacık’ta yaşanan depremi meclise taşıdı. Erkek, TBMM Genel Kurulunda söz alarak Çanakkale’de art arda yaşanan depremleri gündeme getirdi ve daha önce sel felaketi sonrasında Milletvekili Bülent Öz ile birlikte talep ettikleri afet bölgesi ilanını hatırlattı. Erkek, yaraların acilen sarılması için bölgenin bir an önce afet bölgesi ilân edilmesi gerektiğini belirtti ve ‘Ayvacık’ı önce sel, daha sonra deprem vurdu’ dedi. Erkek mecliste yaptığı konuşmada; “İki gündür Çanakkale depremlerle sallanıyor. Özellikle Ayvacık ilçemizin Yukarıköy, Kızılkeçili, Tuzla, Çamköy ve Gülpınar yöresinde 300’ün üzerinde ağır hasarlı ev mevcut, birçok insan konutunu kaybetti. Yaralılarımız var, telef olan hayvanlar var. Herkes hayırlı bir şeyler yaparak acıları sarmaya çalışıyor. Kısa bir süre önce yine Ayvacık ilçemizin Küçükkuyu beldesinde ki, önemli bir beldedir, ciddi bir sel felaketi de yaşandı. Bu konuda biz 2 milletvekili olarak önerge de verdik. Bu bölgenin mutlaka ve mutlaka afet bölgesi ilan edilmesi gerekiyor ki yaraları çok daha ciddi bir şekilde ve aileler açısından giderilmesi imkânsız mağduriyetler doğmadan saralım. Şu anda yapılanlar da çok çok önemli ama bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi ve bir an önce özellikle bu soğuk kış günlerinde, bu dönemde evsiz kalan ailelere yardımcı olmamız çok önemli” dedi.
 
“Civar köylerimizde büyük sorunlar yaşanmakta”
Ayvacık’ta geçtiğimiz günlerde meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremin ardından büyük hasar oluşan köyleri ziyaret eden CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, deprem bölgesinde incelemelerde bulundu. Depremden hasar gören köylerde yaptığı incelemeler ile ilgili değerlendirmede bulunan Öz; “Ayvacık İlçemiz ve civar köylerimizde 06.07.2017 günü yaşanmış olan depremin hemen sonrasında Küçükkuyu Belediye Başkanımız Cengiz Balkan ve Ayvacık İlçe Başkanımız Mesut Bayram bölgede vatandaşlarımızın yanında oldular. Bizde yaşanan bu afet sonrası İl Başkanımız Nejat Önder, İl Başkan Yardımcılarımızla birlikte deprem sebebiyle maddi hasar oluşan Ayvacık Yukarı Köyde vatandaşlarımıza geçmiş olsun ziyareti ile birlikte incelemelerde bulunduk. Bir nebze de olsa yüreklerine dokunmak, yaralarını sarmak istedik. Yaşanan bu afet hepimizi derinden üzdü. Ayvacık İlçesi Yukarı Köyü başta olmak üzere 14 yerleşim biriminde 238 ağır hasarlı konut, 75 hafif hasarlı konut ve 31 ağır hasarlı ahır/depo tespit edilmiştir.8 Vatandaşımızın yaralandığı depremde 3 vatandaşımızın da tedavilerine devam ediliyor. Ayrıca, Çanakkale Valiliği, AFAD, UMKE, Kızılay ve Sağlık Birimleri olarak tüm yetkililer depremin haberinin alınmasından hemen sonra bölgeye acil yardım ekipmanlarını gönderdi. Yaşadığımız afetin acılarını azaltmak için seferber olan Ayvacık ve Küçükkuyu Belediyelerimiz başta olmak üzere Çanakkale’deki tüm Belediyelerimize ve emeği geçen herkese Çanakkale halkı adına teşekkür etmek istiyorum. Halen Gülpınar, Taşağıl, Kızılkeçili ve civar köylerimizde de büyük sorunlar yaşanmaktadır. Kısa bir süre içerisinde devletimiz ve belediyelerimiz tarafından bu sorunların ivedilikle halledileceğini biliyoruz. Bugün hala İlimiz de sık sık deprem olmaktadır. Depremden hasar görmüş, evleri yıkılmış tüm vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanması için, gerekli yardımların yapılması konusunda hep birlikte Çanakkale halkının yanında olmalıyız. Deprem doğal bir afettir. Maalesef Ülkemiz deprem kuşağında olan bir ülkedir. Ayvacık’ta yaşanan bu depremde Halkımızın yaralarının sarılması için elbirliğiyle bir an önce yardım elimizi uzatmalıyız” dedi.
 
“Yukarıköy dışındaki köylerde sıkıntılar var”
Depremden etkilenen bölgelerde önceki gün yaşanan yağışın ardından, deprem nedeni ile etkilenen köylerdeki son durum hakkında gazetemiz Çanakkale OLAY’a bilgi veren CHP Ayvacık İlçe Başkanı Mesut Bayram, Yukarıköy dışındaki köylerde barınma ve yiyecek gibi sıkıntıların yaşandığını ifade ederek; “Şu anda mevcut deprem bölgesinde çadırlar kaldırılıyor. Onların yerine mümkün olduğu kadar konteynerler koyuluyor. Yukarıköy bölgesinde çok fazla sıkıntı yok, ancak Tuzla, Taşağız gibi köylerimizde sıkıntılar yaşanıyor. Bu köylerde erzak sıkıntısı, barınma sıkıntısı gibi sorunlar yaşanıyor. Yağmurdan dolayı çadırlarda su alma gibi sıkıntılar yaşandı. Bu nedenlerden dolayı o bölgelerde sıkıntılar yaşanıyor. Yani Yukarıköy dışındaki köylerde sıkıntılar çok. Yukarı köyde nispeten aş ocağı da, çay ocağı da var. Yine buna keza yeni konteynerler de geldi, onlar da dağıtılıyor. Ama diğer köylerde sıkıntılar yaşanıyor. Ben oradan akşam 8’de ayrıldım. Benden sonra çadırlar baya bir su almış ve vatandaşlarımız mağduriyet yaşamış. Çadırların su geçirmez olmaması nedeni ile vatandaşlarımız büyük sıkıntılar yaşadı. Yağmurda çadırların su alması nedeni ile bir kısım vatandaşımız göçmen kampına gönderildi. Fakat, vatandaşlarımız evlerinden ve eşyalarının burada olması nedeni ile ayrılmak istemiyor doğal olarak ve çoğu da buradan ayrılmadı. Yağmur da olsa burada çadırda kalmak istediler” dedi. 
 
“Tedirginlik devam ediyor”
Depremden etkilenen köylerdeki son durum hakkında gazetemiz Çanakkale OLAY’a konuşan Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin ise; “Dün yağış vardı, ama bugün durdu. Çadırların olduğu bölgeye mıcır taşları kondu ve yeni konteynerlerimiz geldi. Burada artık yeni bir dünya kuruluyor. Artık çadırdan konteynerlere geçiyoruz. İşler biraz daha profesyonelce yapılıyor. Hava da bugün iyi. Tabi burada hali ile bir yoğunluk var ve rahat bir çalışma ortamı yoğunluk nedeni ile zor sağlanıyor. Çalışmalara destek vermeye gelenler var, çeşitli ihtiyaç malzemeleri yardımında bulunmak için gelenler var, bu nedenle bir yoğunluk oluşuyor. Yalnız bir yandan da tedirginlik devam ediyor. Bu gece 5 tane daha 4 şiddetinin üzerinde deprem oldu. Depremde evi hasar görmeyenler dahi arabalarında yatıyor. Dün gece meydana gelen depremler nedeni ile yeni hasar oluşan evler yok, ancak önceki depremde yıkılan evlerin duvarlarında yine yıkılmalar meydana geliyor. Zaten biz de hasar olan evlere vatandaşlarımızın girmesine de izin vermiyoruz” dedi.

“Önceliği Yukarıköy’e veriyoruz”
Bölgede etkili olan yağışın ardından çadırlarda kalan bazı vatandaşların göçmen geri gönderme merkezine yerleştirildiğini ifade eden Başkan Ünal; “Burada birkaç seçenek vardı. Oteller var, geri gönderme merkezimiz var. Göçmen kampı denilen yer, İç İşleri Bakanlığına bağlı olan geri gönderme merkezimiz. Orası lüks bir otel tarzında bir yer. Daha açılmadı, sıfır, ama orada her şey var. Yemek odaları, sıcak su, çocuk odaları, iki kişilik odalar, banyolar, duşlar, tuvaletler var. Yani muazzam bir otel orası. Yağmurdan dolayı orası tavsiye edildi. İsteyen gitsin, istemeyen gitmesin dendi. İsteyenler gitti. İstemeyenlere de bir şey denmedi ve orada çadırlarda kaldılar. O da onların tercihidir. Şu anda bütün köylere konteynerler ulaşmadı. Önceliği Yukarıköy’e veriyoruz. Şu anda bütün köylere çadır ulaştı, ama konteynerler öncelikle Yukarıköy’e ulaştırıldı. Sonra Tuzla, ve diğer köylere gönderilecek. Hasar ağırlığına göre sıralama yapacağız. Konteynerlerin kurulması öyle kaldırıp kurulacak bir iş değil. Vinçler yardımı ile kurulabiliyor. Konteynerlerimiz geldi, şu anda yerleştiriliyor. Konteynerler ihtiyaçlara göre dağıtılacak. En fazla yıkım Yukarıköy’de oldu. Orada 100’ün üzerinde oturulamayacak hale gelen ev var. O nedenle önceliği Yukarıköy’e veriyoruz” dedi.       

“Tehlikenin geçtiğini düşünüyorum”
Dün meydana gelen 4 büyüklüğünün üzerindeki depremlerin ardından açıklamada bulunan ÇOMÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümünden emekli olan deprem bilimci Prof. Dr. Doğan Perinçek; “Gülpınar-Ayvacık dolayında son 24 saat içinde 220 dolayında artçı deprem yaşadık. Toplam artçı sayısı 490 seviyesini geçti. Büyük bir depremden sonra bu sayıda artçı çok nadir görülmektedir. Gökçeada depremi, Gülpınar depreminden daha büyük olduğu halde 2 gün içinde bu kadar yüksek sayıda artçı yaşamamıştık. Kanımca artçıların bu sayıda olması iyi bir haber. Enerji parça parça boşalıyor. Saat 8.44 te 3.6lık büyük artçılardan birini daha yaşadık, bir önceki 3.9 daha önceki 4.7 büyüklükte gerçekleşmişti. Arada 1-2 dolaylarında çok sayıda artçı var. Görüldüğü gibi artçıların büyüklüğü düşüyor. Bu iyi haber. Dün sabah olan 5.3 büyüklükteki depremden sonra 2 dolayındaki büyüklüklere inen depremler aralıklı olarak yükselip 3 ve 4 civarında depremler oluşturuyor. En son olan 4.7 ve 4.3 büyüklükteki depremler Gülpınar depreminin gücünü yitirmeye başladığını gösteriyor. Artık 5 dolayında artçı deprem olmuyor. Gülpınar - Ayvacık dolayı için tehlikenin geçtiğini düşünüyorum” dedi.
 
“Bardağa dolu tarafından bakalım” 
Arkadaşlar dün sabah 10.39 da Erdek yakınlarında 3.5 (M) büyüklükte bir deprem oldu. Arkadaşlarımdan Marmara ile ilgili çok sayıda soru alıyorum. Marmara da 7 büyüklüğünde deprem mi olacak sorusu ile ilgili cevabı bu harita üzerinde vermek uygun olacaktır. Evet Marmara denizinde 7 büyüklük dolayında bir deprem yaşamamız kaçınılmazdır. Fakat hiç bir bilim insanı bu depremin ne zaman olacağını söyleyecek teknolojiye sahip değil. Önümüzdeki 25-30 yıl içinde olması bekleniyor. Yarında olabilir, 30 yıl sonrada. Marmara depreminin tarihiyle uğraşacağımıza kendimiz belediyelere ve devlete hangi sorumluluklar düşüyor bunu düşünmemiz lazım. Dün olan 3.5 büyüklükteki Erdek depremi Marmara depreminin habercisi olabilir mi? Bunun cevabını henüz bilmiyoruz. Burada vurgulamamız gereken husus şu; Marmara da son günlerde olan ufak depremlerin sayısı bile çok az. Bu suskunluk tedirgin edici. Keşke Marmara da her gün 3 dolayında onlarca deprem olsa ve enerji parça parça boşalabilse. Ülkemizde depremsiz ya da az deprem olan alanları dikkatle izlemek gerekiyor. Bunlardan en önemlisi Aydın Denizli arası. Söz konusu alanda uzun yıllardır büyük bir deprem olmadı. Bu alan enerjinin biriktiği alan olarak düşünüyorum.  Aslında Çanakkaleliler olarak kendimizi şanslı saymalıyız. Gülpınar’da 2 günde 500 e yakın deprem oldu. Enerji 5.4 büyüklüğündeki ana deprem ve çok sayıdaki artçı ile boşaldı, boşalmaya devam ediyor. Gülpınar dolayında biriken enerji tek veya 2-3 depremle boşalsaydı, çok daha büyük felaket yaşayacaktık. Bu açıdan bardağa dolu tarafından bakalım. Tüm Çanakkaleli hemşehrilerime bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum” dedi. (Oya Koyuncu-Zeynep Kocaman-Şenol Güven-Seçkin Sağlam)
Paylaş