havadurum

Demir 5 TL Çıktı Mı? 5 TL Demir Para Piyasaya Çıktı mı? İşte Detaylar

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı anısına basılan özel 5 TL demir hatıra paralar piyasaya sürüldü! İşte bu tarihi anının detayları...

2342

Türkiye’nin dört bir yanında vatandaşlar, merakla bekledikleri 5 TL demir hatıra paraların piyasaya çıkıp çıkmadığını sorguluyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın onayıyla Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından basılan bu özel paralar, Cumhuriyetimizin 100. yılı şerefine tedavüle girdi.

Tedavüle Giriş: 27 Kasım 2023 tarihinde yapılan resmi açıklamaya göre, toplamda 100 milyon adet basılan bu özel paralar, piyasadaki hacmiyle tam 500 milyon lira değerinde1. Bakır, nikel ve çinko karışımından üretilen 5 TL demir paraların çapı 28,15 mm, kalınlığı 1,70 mm ve ağırlığı 8,25 gram olarak belirlendi.

Kenarları tırtıllı olan bu özel paraların dış halkasında sekiz köşeli Selçuklu yıldızı motifi yer alıyor. Ayrıca, halka ve göbeğin birleşim yerinde ay yıldız bulunurken, ortada Türkiye yüzyılı logosu konumlandırılmış. Solunda “5” rakamı, altta “Türk Lirası” yazısı ve yazının altında “2023” tarih bilgisi dikkat çekiyor.

Nasıl Temin Edilir?

Bu tarihi anı ölümsüzleştirmek isteyen vatandaşlar, 29 Ekim’den itibaren bu özel paraları temin edebilecekler. Hatıra paralar, sınırlı sayıda basıldığı için koleksiyonerlerin ve vatandaşların büyük ilgisini çekiyor.

Cumhuriyetimizin 100. yılına özel olarak basılan ve büyük bir heyecanla beklenen 5 TL demir hatıra paralar, şimdi piyasada! Bu tarihi paraları kaçırmayın, koleksiyonunuza ekleyin!

(Haber Merkezi)

Paylaş