Değişen kurallar yürürlükte

207

  * Bariz gol şansında büyük bir değişiklik yok. Küçük bir yumuşama var. Önceki yıllarda olduğu gibi; Bariz gol şansını engelleyen bütün elle oynamalar ceza alanı içi veya dışı fark etmeksizin kırmızı kart. Ceza alanı dışında yapılan bariz gol şansını önlemeye yönelik faulün cezası da kırmızı kart olacak. Sadece ve sadece ceza sahası içinde faulü yapan oyuncu topla oynama niyetinde ve topla oynama mesafesinde iken ve zamanlama hatası yaparak rakibini düşürürse; bu durumda kırmızı kartyerine sarı kart gösterilecek.

* Penaltıyı atacak oyuncu koşusunu yapıp topa vurmadan duraklarsa; sonrasında gol olup olmamasına bakılmadan penaltı kararı iptal edilecek ve top rakibe endirekt serbest vuruşla verilecek.
* Bir oyuncu kırmızı veya ikinci sarı kartlık bir ihlal yaptığında, hakem bir avantaj oynatırsa bu oyuncu artık futbolcuya müdahale edemez. Kırmızı kart oyun ilk durduğunda gösterilir. Bu futbolcu oyuna müdahale ederse maç durdurulacak ve oyuncuya kırmızı kart gösterilecek.
* Futbolcuların ve kalecilerin kolları ve elleri ofsayt için değerlendirmeye alınmaz. Ofsayttan doğan endirekt vuruş futbolcunun topa veya oyuna müdahale ettiği yerden (artık kendi yarı sahası da olabilir) kullanılacak.
* Oyun alanı dışında yapılan fauller en yakın taç ya da kale çizgisinden kullanılacak. Eğer ceza sahasına ait olan aut çizgisi dışındaysa penaltı kararı verilecek. Kural değişikliğinden önce oyun hakem atışıyla başlıyordu.
* Kaleye doğru yönelmiş top; kaleye girmeden önce bir şeye ya da oyuncular harici bir kişiye çarpar ve buna rağmen kaleye girerse gol kararı verilecek.(Daha önce duruma göre hakem atışı veya endirekt serbest vuruş veriliyordu)
* Bir oyuncunun sakatlığı sarı veya kırmızı kart gören rakibinin yaptığı faul nedeniyle olmuşsa; sakatlanan oyuncunun tedavi için oyun alanından çıkmasına gerek olmayacak.
* Başlama vuruşu artık geriye doğru da kullanılabilecek.
* Penaltı sırasında kaleci öne çıkar ve golü önlerse; vuruş tekrar edilir ve kaleciye sarı kart gösterilir. Daha önce atış tekrar ediliyordu ancak kaleciye sarı kart gösterilmiyordu.
Haber Merkezi
Paylaş