Çanakkale merkezde bulunan Dardanos Orman Kampı için geçtiğimiz aylarda kamunun elinden alınarak özelleştirilmesi girişimine karşı Çanakkaleliler imza kampanyası başlatmış ve demokratik kitle örgütleri açıklamada bulunmuştu. Özelleştirme kapsamına alınan Dardanos Orman Kampına komşu alanda bulunan Kale Kafe'nin de kamuda kalmasına ilişkinaçıklamada bulunan, Kazdağları Ekoloji Platformu ilgili alanın kamu yararı gözetilerek kullanılmasını talep ederek, sahillerin halka ait olduğuna dikkat çekti.
Platform tarafından yapılan açıklamada, “Dardanos sahilleri ranta açılmasın! Sahiller halkındır” sözlerine dikkat çekilerek, Dardanos Kale Kafe ve çevresinin özelleştirilmek istenmesine tepki gösterdi. Platform, bu alanın kamusal olarak işletilmesi gerektiğini savunarak, sahillerin Çanakkale halkının kullanımına kapatılamayacağını ve Anayasa ile Kıyı Yasası'na aykırı olduğunu dile getirdi. Açıklamada, söz konusu ihaleyi iptal edilmesi çağrısında bulundu.
“Anayasa'nın 43. Maddesi ve 3621 sayılı kıyı yasasına aykırı olan ihale iptal edilmeli, alan halkçı kamucu anlayışla kamuda kalmalı, halkın kullanımına sunulmalıdır” sözlerinin altı çizilen açıklamada, “Çanakkale halkının dinlenme, eğlenme, sosyalleşme alanı olan Dardanos sahilleri halkın kullanımına kapatılamaz, rant alanı, ticari meta olarak görülemez, özelleştirme uygulamaları kabul edilemez. Anayasa'nın 43. Maddesi ve 3621 sayılı kıyı yasasına aykırı olan ihale iptal edilmeli, alan halkçı kamucu anlayışla kamuda kalmalı, halkın kullanımına sunulmalıdır.” denildi.
Platform açıklamada Anayasa'nın 43. Maddesi ve 3621 sayılı Kıyı Yasası'na değinerek, “Anayasamızın 43.maddesi ‘Deniz, Göl ve Akarsu kıyılarıyla, deniz ve Göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilmelidir’ derken yine aynı şekilde, 3621 sayılı Kıyı kanununun 5. Maddesinde de ‘Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Kıyı ve Sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir’ der. Kıyı herkesin eşit ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, oralarda hiçbir yapı yapılamaz. Hiç istisnasız genel hükümlerin uygulanmasını istiyoruz. Sahiller halkındır. Biz, Dardanos sahili başta olmak üzere tüm sahillerin, emekçilere, yoksullara, öğrencilere, kadınlara, çocuklara kısacası Çanakkale halkına tahsis edilmesini, hiçbir şekilde özelleştirilmesini istemiyoruz. Kıyı Kanunu ve Anayasaya göre sahiller tamamen halkındır” denildi.
Açıklamada son olarak şu sözlere yer verildi, “Kıyı Kanunu’na göre sahil şeridi, kıyı kenar çizgisinden itibaren kara yönünde yatay olarak en az 100 metre genişliğindeki alandır. 3621 sayılı Kıyı Kanunu’nun 4. maddesi sahil şeridini kıyı kenar çizgisinden itibaren kara yönünde yatay olarak en az 100 metre genişliğindeki alan olarak tanımlamaktadır. Sahil şeritlerinde öncelikle toplum ve kamu yararı gözetilmesi anayasal güvenceye kavuşturulmuştur. Yaşam alanı olan kıyılar ve sahiller tüm canlılarındır; özelleştirilemez, üçüncü şahıslara kiralanamaz, satılamaz, parayla erişime açılamaz, kıyıya erişim engellenemez, kıyılar ve sahiller kamuya açık alanlardır. Kamuoyuna ve ilgililere, yetkililere duyuruyor, Emek Demokrasi Güçlerini bizimle birlikte özelleştirme karşıtı mücadeleye çağırıyoruz.”
(DAMLA YELTEKİN)