Cumpa’ya kadın eli değerse

Cuma Pazarı’na renk veren kadın esnaflar gazetemize konuştu. Kadın olmanın zor zanaat olduğunu belirten ve hem işte, hem evde çalışarak; hem esnaf, hem eş, hem de anne olmanın zorluklarını dile getirdiler.

399
Cumpa’da yıllardır kışın soğukta, yazın sıcakta emek veren, çoğu zaman ağır yüklerin altında kalan Çanakkaleli pazar esnafı kadınların hepsi işlerini severek yaptıklarını belirterek, evlerine ekonomik katkıda bulunduklarından dolayı memnun olduklarını söylerken hem işte, hem de evde çalışmaktan dolayı sorumluluklarının bazen fazla geldiğini düşünüyorlar. Cuma Pazarı’nda tezgaha açan kadınların görüşleri şu şekilde:
 
 
Cahide Koşar: “Aşağı Okçular’da evimin bahçesinde yetiştirdiğim sebze ve meyveleri Cuma Pazarı’na getirip satıyorum. Üzüm, biber, maydanoz, fasulye ve börülce gibi çeşitler var. Hepsi doğal olduğu için çok beğeniliyor ve müşteriler tarafından fark ediliyor. Zaten yetiştirmekten zevk aldığım sebzeleri satarak evime de katkıda bulunuyorum. Kadın esnaf olmanın tek zorluğu küçük çocuğumu bırakacak yer olmaması, onun dışında bir zorluğu yok.”
 
 
Aynur Kazmalı: “20 seneden beri balık satarak hayatımı kazanıyorum. Kadın olmanın zorlukları var, bir kere kasalar ağır. Kışın soğukta, yazın ise sıcakta dışarıda çalışma zorlukları da var. Evdeki işlere yardımcı olan biri olmazsa o zaman daha da zor oluyor. Ama eşim ve kızım destek oluyorlar.
Artık işimi yapa yapa balık uzmanı oldum. Cumpa’da kadın esnaf sayısı arttıkça seviniyorum. Hatta ben kadın dayanışması olsun diye evimin alışverişini özellikle kadınlardan alıyorum.”
 
 
İnci Gül Bayhan: “Ben 5 yıldır Cumpa’da esnaflık yapıyorum. Kadın olmanın zorlukları var. Zaman zaman müşteriyle, zaman zaman zabıtayla, zaman zaman da esnafla sorun yaşadığımız oluyor. Ben yüzde 71 engelliyim, evime bakmak zorundayım. Takı, toka satıyorum. Belediye bize yer verdi, zaman zaman diğer esnaflardan tepki gösterenler oluyor, oradan oraya gidiyorum. Ama kimseye muhtaç değilim. Ekmeğini kazanan kadına daha kibar davranmalılar ve daha fazla yardımcı olmalılar. Toplum olarak destek olmalılar, köstek değil. Gurur duymalılar, ama tam tersi önünü kesiyorlar.”
 
 
Seviye Şah: “Cumpa açıldığından beri bebek kıyafetleri satıyorum, kadın esnaf olmanın zorlukları kadının sırtındaki yükün fazla olması. İşimi severek yapıyorum, ama hem de işte çalışmak, hem evde çalışmak bazen ağır geliyor. Bayan esnaf olmak avantajlı. Kadın müşteriler bize dertlerini daha kolay anlatıyor, erkeğe anlatmaktan çekiniyor. Müşterilerimin çoğu ile diyalogum iyi ve sıcak.”
 
 
Süheyla Sargın: “12 seneden beri satış yapıyorum. Hiçbir zorluk çekmiyorum. Ev işlerinin hepsini mükemmel yapmaya çalışmıyorum, yetişebildiğim kadar yapıyorum. İnsanların zaten psikolojisi bozuk, mümkün olduğu kadar anlayışlı olmaya çalışıyorum.”
 
 
Filiz Canpolat: “1 seneden beri pazardayım. En büyük zorluk ekonomik engel. Satış olmadığı zaman, emeğimizin karşılığını alamadığımız zaman zorlanıyorum. Onun dışında sorun yok. İşleri organize ederken eşim ve kızım çok yardımcı oluyorlar.”
Paylaş