ÇTSO, olağan meclis toplantısı yapıldı

771
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Haziran ayı olağan Meclis Toplantısı yapıldı. ÇTSO Kongre Fuar Merkezi`nde gerçekleşen toplantıda konuşan Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç; "Hepimizin yakından takip ettiği makro piyasalarda covid-19`dan da öncelikli enflasyon oldu artık. Ülkemiz de dâhil olmak üzere en büyük 5 ekonomi dahil, Tüm ülkeler enflasyon artış rekorları kırıyor. Bu yüksek enflasyon verileri ve ülkelerin büyüme oranlarındaki düşüşler neticesinde, yeni küresel krizimiz resesyon oluştu" sözlerine yer verdi.
Kılıç, "Enerjiye talep artıyor, arz ise daha da düşürülüyor"
Haziran ayı olağan Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç; "Hepimizin yakından takip ettiği makro piyasalarda covid 19`dan da öncelikli enflasyon oldu artık. Ülkemizde dâhil olmak üzere en büyük 5 ekonomi dahil, tüm ülkeler enflasyon artış rekorları kırıyor. Bu yüksek enflasyon verileri ve ülkelerin büyüme oranlarında ki düşüşler neticesinde, yeni küresel krizimiz resesyon oluştu. Dünya ülkeleri ve global yatırımcılar tedirgin durumda. Bu da en çok bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerini çok hızlı ve sert etkilemektedir. Çünkü çok kırılgan bir ekonomimiz var ve temelleri çok sağlam değil, dışa bağımlıyız maalesef. Bu yüzden devletimizin aldığı tedbirler kadar bizler de iş insanları olarak kendi tedbirlerimizi hazır bulundurmalıyız" sözlerine yer verdi.
"Enerji fiyatlarında sağlıksız bir fiyat oluşumu gerçekleşti"
Rusya-Ukrayna savaşının enerji krizine yol açtığını hatırlatan Kılıç, "Ülkemizin de içinde bulunduğu birçok ülkede enerji fiyatlarında sağlıksız bir fiyat oluşumu gerçekleşti. Bu da bütün tedarik zincirinin maliyetlerini dolayısıyla fiyatlarını etkiledi ve zam yarışı başladı. Gerekli gereksiz her sektör etkilendiği kadar değil gönlünden geçtiğince zam yapmaya başladı" dedi.
"Toplu iğneye kadar her şeye zam geliyor"
Kılıç faizler ve zamlarla ilgili ise, "Faizler düşüyor; Bankalar Merkez Bankasından düşük maliyetle borçlanıp piyasaya yüksek karlılıkla likidite sağlıyor. Faizler düşünce TL /Dolar paritesi yükseliyor. Doları tutamıyoruz. Ve ülkemizde toplu iğneye kadar her şeye zam geliyor. Çünkü ekonomimizin dışarıya bağımlılığı yüksek. Faizleri indirdiğimizde doları dolayısıyla girdi maliyetlerimizi düşüremiyorsak FAİZ ORANLARINI neden düşüyoruz. Dünya faiz artışı yarışına girmişken biz düşürüyoruz. Faiz oranlarını yükseltelim, dolar kurunun geri gelmesini sağlayalım. Faiz oranları düşük olsa bile biz o oranlardan kullanamadıktan sonra reel sektöre bir faydasını göremiyoruz" diye belirtti.
 
"Bacasız sanayimizi hep birlikte güçlendirelim"
Kılıç, 1915 Çanakkale Köprüsü ve turizm sezonu arasında bağlantı olduğunu ifade ederek, "Şehrimize yerli ve yabancı turist girişinin artışını hep birlikte gözlemliyoruz. İlerleyen zamanlarda bu yoğunluk daha da artacak ve bölgemizin taleplere yetişemeyeceği kanısındayım. Bacasız sanayimizi hep birlikte güçlendirelim. Bizler turist çekmek için elimizden gelen gayreti gösterelim sizler de onları Çanakkale halkına yakışır bir şekilde ağırlayın. Ağırlamak için alt yapıyı oluşturmalıyız butik ve yıldızlı otel, çadır konaklama alanları, restoranlar, kafeler, hediyelik eşya dükkanları sayılarını çoğaltalım" sözlerine yer verdi.
"Tarım sektörü yatırım bekliyor"
Kılıç, Çanakkale bölgesinin topraklarının bereketli olduğuna dikkat çekerek, "Bölgemiz için bir diğer geri kalmış ve yatırım bekleyen sektör tarımdır. Ve küresel piyasalarda yapıldığı gibi tarımı endüstriyel ve makine gücüyle daha verimli hale getirmeliyiz. Dünya nüfusu devamlı çoğalmakta ve tarım ürünlerine olan ihtiyaç her geçen gün artmakta, tarım yatırımları ise aksine azalmaktadır. İyi bir fizibilite araştırmasıyla endüstriyel bir yatırım ile bölgemizin ulusal ve global pazarda söz sahibi olması mümkündür. Devletimizin tarım sektörüne gerekli desteği daha fazla vermesi gerektiğini düşünüyorum ve yine devletimizin iş dünyası üzerindeki yükleri hafifletmesi gerektiğini düşünüyorum. Bizler üretip güçlü olursak devletimiz güçlü olur" dedi.
 
"Meslek toplantıları sinerjiyi arttırıyor"
ÇTSO Yönetim Kurulu adına Haziran ayı olağan Meclis Konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu ise, "Geçtiğimiz ay içerisinde coğrafi işaretli bir ürün daha kazandık. Coğrafi işaret, ürünümüzün katma değerli bir hale gelmesi için çok önemli. Lapseki Şeftalimiz Çanakkalemizin 10.coğrafi işaretli ürünü oldu. Lapseki Ziraat Odası Başkanı Sayın İsmail Sevim`e ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" ifadelerine yer verdi. Pandemi sebebiyle 2 yıl Meslek Gruplarıyla toplantılara ara verildiğini kaydeden Semizoğlu, "1. Meslek Grubumuz ile başladık. Sıra ile devam ediyoruz ancak taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren 14 No`lu Meslek Grubumuzun acil toplanma talepleri üzerine ikinci toplantımızı onlarla gerçekleştirdik. Bu toplantılar iletişim açısından çok önemli oluyor. Biz her ay mecliste toplanıyoruz ama direk üyelerimizin Yönetim Kurulu ile birlikte olması aradaki sinerjiyi artırıyor. Onun için sizlerin de bu toplantılara mümkün olduğu kadar katılım sağlamanızı rica ediyorum" diye belirtti.
 
"Her siyasi partiye eşit davranıyoruz"
Semizoğlu, "Her siyasi partiye eşit davranıyoruz. Öyle durmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda geçen hafta CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, İl Başkanı Metin Ümit Ural, Merkez İlçe Başkanı Süleyman Erte ve Yönetimleri Yönetim Kurulumuzu ziyaret ettiler. Ziyarette ilimiz için beklediklerimizi, seçilmişlerden beklediklerimizi olması gerekeni dilimiz döndüğünce anlattık" diye belirtti.Geçtiğimiz hafta yapılan Sofya gezisinin önemine değinen Semizoğlu, "Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçiliği resmi konutunda Atamızın çalışma odasında `Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılmıştır` tabelası çok anlamlıydı. Gerçekten duygulu anlar yaşadık. Katılan bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bir şey daha gördük turizm için fuarlara katılmaktan daha verimli oldu. İlgililerle kaynaşarak, yüz yüze görüşerek daha küçük bütçelerle daha etkili program yapacağımızı gördük. Bulgaristan ile başladık, önümüzdeki dönemde Romanya, Yunanistan ve Makedonya`yı da düşünüyoruz. Turizm en kolay ihracat yolu. 1915 Çanakkale Köprüsü`nden sonra Çanakkale her yere daha da yakınlaştı. Edirne`ye 1,5 saatte gidebiliyoruz, bu bağlamda Balkan pazarına önem veriyoruz" dedi.
"İhracatımız artıyor ama ithalatımız çok daha fazla artıyor"
İhracat ve ithalar konularında ise Semizoğlu, "Geçen hafta 2022 mayıs ayı ihracat rakamlarımız açıklandı. İhracatımız artıyor ama ithalatımız çok daha fazla artıyor. Onun için 10,7 milyar dolar dış ticaret açığımız bizleri daha çok üretmek zorunda olduğumuzu açıklıyor, üretmeye mecburuz ama önümüzdeki bürokratik engellerin de kaldırılması gerekiyor. Enerji diyoruz çatımıza GES`i kuralı 4 ay oldu. 4 aydır devreye alamıyoruz. Bizden kaynaklanmıyor, bürokrasiden kaynaklanıyor. Allah`ın güneşi doğuyor, panele vuruyor elektrik üretiyor. 4 aydır yazık günah, bunların daha da pratikleşmesi lazım. Her birimizin evine, işyerine, oteline, restoranına bunların kurulup teşvik edilmesi lazım. Her şeyden önce bürokrasinin kalkması lazım" diye konuştu.
 
Kutluay, konut fiyatlarına değindi
Meclis Üyesi Şakir Kutluay konut fiyatlarına dair, "Konutlarda KDV oranı, 150 metrekareden küçük evler için yüzde 8, 150metrekare üzerindeki konutlar için her metrekarede ilave yüzde 18 olarak uygulanıyor. Ülkemizdeki konutların %90`na yakını net ölçüsü 150 metrekarenin altında. Önceki yıllarda yapılan ancak henüz satılmayan dairelerde maliyetlerden dolayı yaşanan fiyat artışı müteahhitlerin kar marjı olarak değerlendirilmemeli. Çünkü müteahhit, 2 sene önce 400 bin TL`ye sattığı ve kar ettiği daireyi şimdi ancak 800 bine satarsa kar edebiliyor. Yani müteahhitlerin bu fiyat artışlarıyla 2 yıl önceki sattığı ve kar ettiği fiyatla bugün aynı daireyi yapması mümkün değil. Bu yüzden aradaki fark vergisel olarak da kar değil ancak yeni inşaatın sermayesi olarak değerlendirilmelidir. Yoksa müteahhitlerimizin eskiden tamamladıkları daireleri güncel inşaat maliyetlerini hesaplamadan satması halinde konut yapımı ülkemizde durma noktasına gelir" dedi.
 
Kunt, "Vatandaşa yüzde 14`ten verdileri faizi yüzde 30`a satıyorlar"
Meclis Üyesi Burak Kunt banka faizlerine dair, "Özel ve Kamu bankalarının politika faizi yüzde 14, ticari kredilerde bir yıldan daha uzun vadeler için bankalarda önlerini göremiyor ve 24 aydan daha uzun vadeli kredi veremiyorlar. Bu yılın ilk 3 ayında bankalar yıllık kar hedeflerine ulaştı bile. Vatandaşa yüzde 14`ten verdileri faizi yüzde 30`a satıyorlar. Bu normal ve insaflı bir ticaret anlayışı değil. Bununla ilgili gündem yaratmalı ve sesimizi duyurmamız gerektiğine inanıyorum. İş insanları olarak yüzde 20-30 kar ettiğimizde şükrediyoruz. Bankacıların, iş insanlarının güçlü ve kuvvetli bir mali yapısı olmadan ayakta duramayacaklarını anlamaları gerekiyor. Belirtmek istediğim bir diğer husus da dış ticaretin önemi. Artık hepimizin kafasını kaldırıp bu kurlar ile yurt dışına ne satabiliriz bunun fizibilitesini yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Odamız çatısı altından hizmet veren "Dış Ticaret Merkezi" benim gibi başlangıç aşamasında olan birisinin kafasındaki soruların yüzde 95`ine çok rahat cevap verebiliyor. Firmalarımızın dış ticaret adımları için hazırlanıp Odamız çatısı altında yurt dışı pazarlara açılmamız gerektiğine inanıyorum. 5-10 kişilik odak firma gruplarıyla bu çalışmaya başlayabiliriz" sözlerine yer verdi.
(Atilla Akın)
Paylaş