ÇTSO Meclis Başkanı Osman Okyay, Nisan ayı Meclisi’nin açılış konuşmasına, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunarak başladı. Yılın ilk dört ayında ekonomik gidişatı büyük ölçüde kurlardaki dalgalanmanın belirlediğini ifade eden Osman Okyay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dolar, Türk Lirası karşısında yılbaşından bugüne kadar yüzde 17 değer kazandı. Euro/Dolar paritesi 1.08’e kadar geldi. İhracatımız kur etkisiyle ilk üç ayda yüzde 6.8 geriledi. Enflasyonda beklenen belirgin düşüş, gıda fiyatlarındaki olumsuz seyir ve kur etkisi nedeniyle gerçekleşmedi. Bu şartlarda Merkez Bankası, temkinli duruşunu korudu ve 22 Nisan toplantısında faizleri değiştirmedi. İşsizlik çift hanede dolaşmaya devam etti. Sanayi üretimindeki zayıf seyre karşılık ilk çeyrekte vergi gelirlerinde yaşanan yüzde 13.2’lik artış, özellikle otomotiv ve konut ağırlıklı iç tüketimde nispi bir canlılığa işaret etti. Görünen o ki, çok büyük bir değişiklik olmazsa 2015 yılını da tıpkı 2014 gibi düşük büyümeyle tamamlayacağız. Nitekim Merkez Bankası’nın beklenti anketinin Nisan sonuçları, 2015 büyüme beklentisinin yüzde 3.1’e düştüğüne işaret ediyor. Seçimlere bu veriler ışığında gidiyoruz. İktidar, daha canlı bir ekonomi için bu ay `İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi` açıkladı. Emekliye seyyanen zammı, istihdama ve yatırımlara yeni teşvikleri içeren bu paketin toplam maliyeti 7.5 milyar TL olarak hesaplandı ve Başbakan Sayın Davutoğlu, bu paketin kamu finansman dengesini bozucu etkisinin olmayacağını söyledi. İktidarla birlikte muhalefet partileri de seçim beyannamelerini açıkladılar. Detaya girmek istemiyorum. Seçimlere giderken siyasi partilerin oy toplamak için vaatlerde bulunmasını normal karşılamak gerek. Ancak iş dünyası olarak, seçim meydanlarındaki vaatler bir yana, Türkiye’yi yönetecek olanların, mali istikrarı ve kamu finansman dengesini sarsacak popülist söylemlerden uzak durması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü Türkiye gibi kaynakları kıt, hedefleri büyük ülkelerin hata yapma lüksü yok.”
“Çanakkale, törenlerden yararlanmadı”
ÇTSO Başkan Yardımcısı Sadık Aydoğan da konuşmasında, Çanakkale’nin 18 Mart ve 24 Nisan törenleri vesilesiyle son günlerde bir hayli yoğun trafik yaşadığını belirterek, şöyle konuştu: “Bir işadamı olarak şehrimizin bu törenlerden çok yararlandığını düşünmüyorum. Hepimiz gördük, kruvaziyer gemileri açıkta bekledi. Takip ettiğimiz projelerden kruvaziyer limanını hayata geçirseydik, her şey çok daha farklı olacaktı, mükemmel olacaktı. Yat limanını hayata geçirseydik, belki de yüzlerce özel yatı ağırlama imkanımız olacaktı. 100 yıl önce dedelerimiz Türkiye’nin ve dünyanın kaderini değiştirecek bir savaşı görmüşler, onları rahmetle anıyoruz. Biz 100 yıl sonra onların bedenleriyle, canlarıyla yaptıkları fedakarlık kadar fedakarlık yapsak, emin olun Çanakkale’yi uçururuz. 100. Yıl gerçekten Çanakkale için büyük bir fırsat, artık geriye bakmadan çalışmaya devam etmemiz lazım.”
Bozcaada Belediye Başkanı Yılmaz, konuk oldu
Meclis toplantısının konuğu olan Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılma da konuşmasında Ada’da turizm sektörünün son durumu ve gelişimi hakkında bilgi vererek, Kasım ayından itibaren çalışmalarını başlattıkları Avrupa Kiteboard Şampiyonası’nın Bozcaada’da yapılacak olmasının çok olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. 24-28 Haziran tarihleri arasında yapılacak Şampiyona için ÇTSO’nun maddi ve manevi desteğinin önemli olduğunu vurgulayan Hakan Can Yılmaz, etkinliğin Çanakkale ve aslında Türkiye’de turizmin gelişmesine katkı yapacağını ifade etti. Nisan ayı Meclis toplantısında, bir önceki toplantı tutanağı ile Hesap İnceleme Komisyonu’nun 2015 Şubat ayı mizanı ile ilgili raporu okundu ve onaylandı. Ayrıca, Yönetim Kurulu`nun kabul ettiği azami fiyat tarifesi de onaya sunuldu. Daha sonra toplantının gündeme gelebilecek diğer konular bölümünde, Meclis üyeleri çeşitli konular hakkında görüşlerini belirttiler.