havadurum

ÇTB Ulusal Hububat Konseyine katıldı

Çanakkale Ticaret Borsası, Ulusal Hububat Konseyi 2. olağan genel kuruluna katıldı.

644
Tarım Kanunu’nda belirlenen ulusal tarım politikaları çerçevesinde çalışma yapmak üzere kurulan Ulusal Hububat Konseyinin 2.nci Olağan Genel Kurul Toplantısı JW Marriott Hotel’de gerçekleştirildi. Toplantıya UHK Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çevik ve konseyin Tarım Alt Grubu, Sanayi Alt Grubu, Ticaret Alt Grubu, Araştırma ve Meslek Gurubu, Üretici, Tüccar ve Sanayici Alt Grubu temsilcileri ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı temsilcileri de katılım sağladı.
 
Çanakkale Ticaret Borsası’nı Ulusal Hububat Konseyinde, Hububat Sektör Kurulu Temsilcilerinden Meclis Başkanı Erol Özen ve Meclis Üyesi Süleyman Yayıcı temsil etti. Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Başkanı Erol Özen toplantıda Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu Raporları, Gelir-Gider hesaplarının görüşülmesinin ardından UHK Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çevik’in Ulusal Hububat Konseyinin çalışmaları hakkında bilgiler vererek Buğday Çalışma Kurulu’nun, bir süredir üzerinde çalıştığı ”Buğday Raporu” ile ilgili ayrıntılı bilgiler verdiğini belirtti.
 
Erol Özen Çevik, yaptığı açıklamada hazırlanan ayrıntılı raporun tarım paydaşları ile paylaşıldığını belirterek; “Buğday dünyada en çok üretilen ve pek çok ülkenin beslenme, ticaret ve ekim nöbeti sistemlerinde vazgeçilmez bir kültür bitkisidir. Kitapta 2023`te tarımsal ekonomik büyüklük açısından, dünyanın ilk 5 ülkesi arasında yer almak ülke olarak hedeflerimiz arasındadır. 2023 vizyonu için oluşturulan projelerden biri de yayınlamış olduğumuz bu rapordur” dedi. Çevik sözlerini şu şekilde sürdürdü:”Dünyada başlıca buğday üreticisi ülkelerin son 10 yıllık verileri incelendiğinde, 1999 yılında 213 milyon hektar olan ekim alanlarının yıllık yüzde 0.5 artış ile 2009 yılında 225 milyon hektara ulaştığı görülür. Bu süre içinde ekim alanlarındaki toplam artış yüzde 5.1 düzeyindedir. Buğday üreten başlıca ülkeler; Hindistan, Rusya, Çin, Amerika Birleşik Devletleri, AB ülkeleridir. Türkiye yaklaşık 8 milyon hektar ekim alanı ile Dünya buğday ekim alanlarının yüzde 3.56`sını oluşturmaktadır. Dünyada buğday veriminin 1999 yılında dekarda 275 kilogram iken, 2009 yılında dekarda 302 kilograma yükseldiği anlaşılmaktadır. Başlıca buğday üreticisi ülkelerden Almanya’da dekarda 780 kilogram ortalama verim elde edilirken, bu ülkeyi dekarda 744 kilogram ile Fransa ve dekarda 474 kilogram ile Çin takip etmiştir. Türkiye’de son 10 yıllık süreç incelendiğinde 1999 yılında dekarda 192 kilogram olan buğday verim düzeyinin, 2009 yılında yüzde 34 artış ile dekarda 256 kilograma çıkması, buğday ekim alanlarının azalmasına karşılık üretimin azalmadan devam edebilmesini sağlamıştır. Dünya buğday üretimi; son beş yılda yaşanan belirgin kuraklığın etkisiyle 2007 yılında en düşük düzeyde gerçekleştirilmiş, 2008 ve 2009 yıllarında sırasıyla 686 ve 679 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Dünya buğday üretimi 2010 yılında ise bir önceki yıla göre yaklaşık olarak 29 milyon ton düşüşle 650 milyon ton olmuştur. TMO 2011 buğday alım stratejisinde yenilik yaparak bir ilke imza atmıştır. Buna göre; alım grubu ve kot değişikliği ile proteine dayalı alım sistemine geçmiştir. Ekmeklik buğdaylar 6 alım gurubu yerine 4 alım grubuna düşürülmüştür. Bunlar; Anadolu Beyaz Sert Buğdaylar, Anadolu Kırmızı Sert Buğdaylar, Diğer Beyaz Buğdaylar ve Diğer Kırmızı Buğdaylardır. Ürün İhtisas Borsacılığı(ÜİB) sisteminde; başta Hükümeti temsilen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ticaret Borsaları olmak üzere; üretici, tüccar ve sanayici organizasyonları; lisanslı depolar, ‘merkezi kayıt kuruluşu’, sigorta şirketleri ve bankalar yer alacaktır.” Özen ayrıca Türkiye’de yeni sezonda 19,5 milyon ton civarında üretimin beklenildiğini sözlerine ekledi.
Paylaş