Çanakkale`deki öğrencilerin konaklama ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü temsilcilerinin katılımıyla Vali İlhami Aktaş başkanlığında toplantı gerçekleştirildi. "Çanakkale Valiliği koordinasyonunda ve devletimizin tüm imkanlarıyla geçici barınma sorunu yaşayabilecek öğrencilerimize yardımcı olunacağını ve hiçbir öğrencimizin yalnız bırakılmayacağını" ifade eden Vali İlhami Aktaş, "Kredi Yurtlar Kurumuna müracaat eden öğrencilerimizin yerleştirme işlemleri halen devam etmektedir. Kredi Yurtlar Kurumuna müracaat edip yedekte bekleyen öğrencilerimiz kamu kurumlarına ait misafirhanelerde konaklayabileceklerdir" dedi.
"Öğrencilerimize en iyi imkanı sağlayacağız"
Eğitim görmek için ilimize gelen öğrencilerimizin emanet olduğunu belirten Vali İlhami Aktaş, "Öğrencilerimizin barınmalarından, huzur ve güven içinde eğitim görmelerine kadar tüm konular ile ilgili başta Valiliğimiz olmak üzere Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve tüm ilgili kamu kurumlarımız ile öğrencilerimize en iyi imkanları sağlayacağız" diye konuştu.
Öğrenciler nöbet tutmadı, açıklama yaptı
Yüz yüze eğitime geçilmesi ile birlikte büyükşehirler başta olmak üzere üniversite öğrencileri için barınma sorununda artış yaşanmaya başladı. Ev kiralarında yaşanan artış ve yurtlara olan taleplerin artması dolayısıyla kapasite eksikliğinden kaynaklı öğrenciler, `Barınamıyoruz Nöbetleri` tutmaya başladılar. Çanakkale`de Truva Atı önünde bir süredir `Barınamıyoruz Nöbeti` tutan öğrenciler önceki gün aynı yerde basın açıklaması yaptılar. Açıklamaya, CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, CHP Yönetim Kurulu, Gençlik Kolları ile birçok Demokratik Kitle Örgütü ve STK temsilcisi de destek verdi. Barınamayan birçok insan için eylemlerini sürdürdüklerini belirten öğrenciler, arkadaşlarının barınma sorunu nedeni ile eğitimlerini sürdüremediğini belirttiler. Kalan öğrencilerinse eğitimleri yerine çalışmak zorunda kaldığını ifade eden öğrenciler taleplerini sırladılar. Sürecin takipçisi olacaklarını belirten öğrenciler; "Hepimize eşit, yaşanabilir koşullarda eğitim hakkı tanınana kadar, bu hak tüm öğrencilerin erişimine açılana kadar sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz Barınma hakkımız derhal sağlansın" dediler.
"Çanakkale`de de haklı taleplerimiz için oturma eylemlerindeyiz"
Öğrenciler yaptıkları açıklamada; "Bugün barınamayan öğrenciler, barınamayan atanamayanlar, barınamayan işsizler, barınamayanlardan taraf olanlar olarak buradayız. Asgari ücretle geçinmeye çalışan, insanlık dışı koşullarda çalışan, işsizlik ile boğuşan ailelerimizin evinden; sigortasız, ulaşım ve yemek masraflarımızı bile karşılamayan yevmiyelerle çalıştığımız işyerlerimizden sürdürmeye çalıştığımız niteliksiz, erişimi güç ve belirsizliklerle dolu online eğitim sürecinin ardından üniversite eğitimimiz için Çanakkale`ye geldik. Pek çok arkadaşımız yurt ve kira ücretlerinin yüksekliğinden ve hatta barınacak bir alanın hiçbir şekilde bulunamamasından kaynaklı kayıt yapamadan geri dönüyorlar. Kalanlarımız ise, üniversite eğitimimizi sürdürebilmek için kendimize ait ders çalışma ve uyuma alanlarından yoksun yaşamaya ve eğitimimize gerekli vakti ayıramayacağımız çalışma koşullarına mahkum ediliyoruz. Bütün bunlara karşılık, ülkenin her yerinden yükselen `barınamıyoruz!` seslerine sesimizi katarak Çanakkale`de de haklı taleplerimizi yükseltmek üzere oturma eylemleri gerçekleştirmeye başladık" dediler.
"Yurt kapasiteleri arttırılsın!"
Öğrenciler yaptıkları açıklamada taleplerini; "4 gün süren Barınamıyoruz Nöbetlerimizde şunları söyledik: Barınma hakkımız sağlansın! Yurt kapasiteleri arttırılsın! Yurtlarda insani yaşam standartlarına uygun yemek, barınma ve hijyen koşulları sağlansın! İhtiyaç duyan her öğrenciye burs verilsin!" dediler.
"Sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz"
Öğrenciler son olarak; "Biz, Çanakkale`de 42 bin, Türkiye`de tam 7 milyon 940 bin öğrenciyiz. Süreci takip ettiğini, talep eden öğrencilere barınma imkanı sunacağını söyleyen kişilerin bunu Barınamayan binlerce genç için nöbet tutan 15 kişiye, eylemi sonlandırmaları için değil, Türkiye`de eğitime erişmeye çalışan tüm öğrencilere duyurmasını talep ediyoruz. Hepimize eşit, yaşanabilir koşullarda eğitim hakkı tanınana kadar, bu hak tüm öğrencilerin erişimine açılana kadar sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz Barınma hakkımız derhal sağlansın" dediler.
(Eren Aşnaz)