ÇOMÜ'ye TÜBİTAK destekli iki önemli proje

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, çevre ve sürdürülebilirlik alanında yürüttüğü yenilikçi projelerle başarılarını taçlandırmaya devam ediyor. Üniversite Kimya Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Uğur Nigiz’in yürütücülüğünü üstlendiği iki proje, TÜBİTAK ARDEB 1002 Programı kapsamında desteklenmeye layık görüldü.

356

"Atıklardan Üretilen Pektin ve Yeşil Çay Polifenolü Katkılı Antimikrobiyal Gıda Ambalajı Üretimi ve Test Edilmesi” başlıklı projede, Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gıda Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayça Aydoğdu Emir araştırmacı, Kimya Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisi Özde İpsalalı ise araştırmacı-bursiyer olarak görev alıyor. Proje, atık sebze kabuklarından elde edilen pektin ile yeşil çayın polifenollerini birleştirerek biyobozunur, antimikrobiyal ve antioksidan özelliklere sahip bir ambalaj filmi üretmeyi hedefliyor. İnsan sağlığına zararlı olmayan ve plastiğin yerini almaya aday bu yenilikçi ürün, sürdürülebilir çevre, döngüsel ekonomi ve atıkların değerli bileşenlere dönüştürülmesi açısından büyük önem taşıyor. Ayrıca proje, Üniversitemizin “Yeşil Dönüşüm” stratejisiyle tam bir uyum içerisindedir.

“Gri Su Arıtımı İçin Klinoptilolit ve Arap Zamkı Katkılı PLA Elektroskopun Membran Üretimi ve Filtrasyonu” başlıklı ikinci projede ise Kimya Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisi Seniyecan Kahraman araştırmacı-bursiyer olarak görev alıyor. Bu projede, yenilenebilir ve biyobozunur bileşenlerden üretilen elektrofiber filmlerle bir filtre oluşturulacak. Evsel atık sulardaki mikroplastik, deterjan ve yağ gibi kirleticiler yerinde ayrıştırılarak çevre kirliliği önlenecek. Proje, çevresel ve ekonomik sürdürülebilirlik açısından değerli bir çözüm sunmayı hedefliyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak, çevreye duyarlı, yenilikçi ve insanlığa fayda sağlayan bu projelerde emeği geçen tüm akademisyenlerimizi ve öğrencilerimizi yürekten tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz. Üniversitemiz, bilimin ışığında sürdürülebilir bir gelecek için çalışmalarına kararlılıkla devam edecektir.

(ERHAN TAYLAN)
#Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi #çevre ve sürdürülebilirlik alanında yürüttüğü yenilikçi projelerle başarılarını taçlandırmaya devam ediyor. Üniversitemiz Kimya Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Uğur Nigiz’in yürütücülüğünü üstlendiği iki proje #TÜBİTAK ARDEB 1002 Programı kapsamında desteklenmeye layık görüldü. “Atıklardan Üretilen Pektin ve Yeşil Çay Polifenolü Katkılı Antimikrobiyal Gıda Ambalajı Üretimi ve Test Edilmesi” başlıklı projede #Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gıda Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayça Aydoğdu Emir araştırmacı #Kimya Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisi Özde İpsalalı ise araştırmacı-bursiyer olarak görev alıyor. Proje #atık sebze kabuklarından elde edilen pektin ile yeşil çayın polifenollerini birleştirerek biyobozunur #antimikrobiyal ve antioksidan özelliklere sahip bir ambalaj filmi üretmeyi hedefliyor. İnsan sağlığına zararlı olmayan ve plastiğin yerini almaya aday bu yenilikçi ürün #sürdürülebilir çevre #döngüsel ekonomi ve atıkların değerli bileşenlere dönüştürülmesi açısından büyük önem taşıyor. Ayrıca proje #Üniversitemizin “Yeşil Dönüşüm” stratejisiyle tam bir uyum içerisindedir. “Gri Su Arıtımı İçin Klinoptilolit ve Arap Zamkı Katkılı PLA Elektroskopun Membran Üretimi ve Filtrasyonu” başlıklı ikinci projede ise Kimya Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisi Seniyecan Kahraman araştırmacı-bursiyer olarak görev alıyor. Bu projede #yenilenebilir ve biyobozunur bileşenlerden üretilen elektrofiber filmlerle bir filtre oluşturulacak. Evsel atık sulardaki mikroplastik #deterjan ve yağ gibi kirleticiler yerinde ayrıştırılarak çevre kirliliği önlenecek. Proje #çevresel ve ekonomik sürdürülebilirlik açısından değerli bir çözüm sunmayı hedefliyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak #çevreye duyarlı #yenilikçi ve insanlığa fayda sağlayan bu projelerde emeği geçen tüm akademisyenlerimizi ve öğrencilerimizi yürekten tebrik ediyor #başarılarının devamını diliyoruz. Üniversitemiz #bilimin ışığında sürdürülebilir bir gelecek için çalışmalarına kararlılıkla devam edecektir.
Paylaş