ÇOMÜ, Tarım Makineleri Araştırma Merkezi Açıyor

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Tarım Makineleri Araştırma Merkezi ile kente yeni bir hizmet sunuyor.

1227

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Dardanos Yerleşkesi'nde, Tarım ve Orman Bakanlığı onayı ile hayata geçirilen Tarım Makineleri Araştırma, Uygulama ve Test Merkezi'nin açılışına hazırlanıyor. Bu merkez, tarım makineleri konusundaki araştırmaların yapılmasını ve test edilmesini sağlayacak önemli bir tesis olarak hizmet verecek. Aynı zamanda, üniversite ile kent arasında güçlü bir iş birliği örneği oluşturacak olan bu merkez, Çanakkalelilere tarım teknolojileri konusunda daha fazla kaynak ve bilgi sunma potansiyeline sahip. ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, inşaatın ilerleyişini Yapı İşleri Daire Başkanı Sinan Karabulgu ile birlikte yerinde inceledi.

Merkezle ilgili bilgi verdi

Rektör Erenoğlu saha ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada merkezle ilgili bilgi verdi ve şunları ifade etti; “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın onayı ile tarım makinelerinin zirai kredili satışına esas teşkil eden deneyleri yapma ve deney raporu düzenleme yetkisi aldık. Bakanlık tarafından sevki yapılan mekanik, hidrolik ve elektronik donanımlara sahip makineler; hem atölye hem de arazi koşullarında test ediliyor. Yapımı devam eden bu yeni bina ve üzerinde bulunduğu arazi imkânlarının, söz konusu faaliyetlerin daha etkin ve artırılarak uygulanmasını sağlayacağı kanaatindeyiz. Yürütülen testler, çok sayıda makine üreticisi ile etkileşimi artırırken ve üniversite-sanayi iş birliklerinin artmasına da hizmet ediyor. Bu sayede Bölüm tarafından çok sayıda proje üretiliyor ve patent başvuruları yapılıyor. Tarım makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü; lisans, lisansüstü programlarını aktif olarak sürdürmekte ve önemli araştırmalar yürütüyor. Öğrenci uygulamaları ve araştırmaları için makine ve laboratuvar alt yapısının güçlendirilmesine hizmet edecek olan bu bina aynı zamanda, Ziraat Fakültesi’nin araştırmalarında ve uygulamalarında kullanılacak bir makine parkı konumunda da olacaktır. Sözü edilen faaliyetler, Tarım Makineleri Teknolojileri Mühendisliği Bölümü tarafından altyapı eksiklerine rağmen kısıtlı da olsa yürütülmekteydi. Tamamlanacak olan bu saha ile çalışmalar daha yetkin bir halde tamamlanacak. Bu kapalı alan ve arazi, daha nitelikli mezunlar verilmesinin yanı sıra, daha etkin araştırmalar, yeni iş birlikleri, daha çeşitli makine test olanakları için fırsat niteliği taşıyor” dedi.

Tarım Makineleri Araştırma Uygulama ve Test Merkezi; 240 m² oturum alanlı, 150 m² ana depo alanlı, 2 adet deposunun yanı sıra bay ve bayan giyinme ile duşu bulunan bir bina olacak.

(Esra Güller)

Paylaş