havadurum

ÇOMÜ Astrofizik Merkezi korundu: yangın tehdidini temizlik kurtardı

Çanakkale'deki yangın tehdidinden temizlik operasyonuyla kurtulan ÇOMÜ Astrofizik Merkezi ve Gözlemevi'nin korunma öyküsü.

530
Türkiye'nin en büyük teleskoplarından biri olan ÇOMÜ Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi, Çanakkale'deki yangının etkisinden temizlik operasyonu sayesinde kurtuldu. Yangının çıktığı gün öncesinde, gözlem etkinliği planlanan bölgedeki otlar ve yabancı maddeler iş makineleriyle temizlendi, bu sayede teleskoplar zarar görmeden korundu. Yangın, Türkiye'nin en büyük teleskoplarından biri olan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi'nin bulunduğu bölgeyi etkiledi. Ancak, gözlemevinin bir gün önce gerçekleştirilen temizlik operasyonu sayesinde teleskoplar ve diğer ekipmanlar hasar görmeden kurtuldu.

"Sıfır hasar ve maddi kayıpla gözlemevimizi kurtardık"

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, yangından önce yapılan temizlik çalışmasının büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, "Yatırım maliyeti 1 milyon avronun üzerinde olan izleme ve teleskop sistemimiz, sıfır hasarla yangın felaketini atlattı. Bahçede bitki örtüsünde zararlar var. Şükürler olsun ki sadece yüzeysel zararlar. Sıfır hasar ve maddi kayıpla gözlemevimizi kurtardık." dedi.

"Araştırma merkezimizin hiçbir ekipmanı zarar görmedi"

Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Faruk Soydugan da teleskopların ve ekipmanların yangın öncesindeki temizlik operasyonu sayesinde korunduğunu belirtti. Yangının gözlemevi alanına teğet geçtiğini söyleyen Soydugan, "Ekipmanımızın bulunduğu bölgenin yakınında yangın sönmüş oldu, bu şekilde atlatmış olduk. Araştırma merkezimizin hiçbir ekipmanı zarar görmedi." ifadelerini kullandı. Yangın nedeniyle gözlem etkinliğinin ertelendiği açıklandı. Yangının etkilerinin bu şekilde asgariye indirilmesi, bilimsel çalışmalara odaklanan bu merkezin ve gözlemevinin korunması açısından büyük bir başarı olarak değerlendirildi.
(AA)
Paylaş