ÇOMÜ Akademisyenlerinden Önemli Makale: "Siyasette Kadın Temsili" Sorunu

Türkiye’de yer alan kadınların siyasetteki temsilleri konusu ile ilgili önemli bir makale yayınlandı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) akademisyenleri tarafından yayınlanan makale, cumhuriyetin 100. yılında kadın temsil sorununu gündeme getiriyor.

1472

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ndeki akademisyenlerin yayınladığı Cumhuriyetin Yüzüncü Yılında Aşılamayan Sorun “Siyasette Kadın Temsili” makalesi, önemli olan sorunları gündeme getirdi. Yayınlanan makale, ele aldığı konuyla dikkat çekti. Makaleyi yayınlayanlarda; Dr. Özlem AKI Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Doktorant Burcu Çam Yücebaş- ÇOMÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Dr. Öğr. Üyesi- ÇOMÜ Sosyal Bilimler MYO Hafize Seçtim yer alıyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde görevli akademisyenler tarafından yayınlanan "Cumhuriyetin Yüzüncü Yılında Aşılamayan Sorun: Siyasette Kadın Temsili" başlıklı makale, toplumsal bir mesele olan kadın temsil sorununu ele alarak önemli bir gündeme işaret ediyor. Makale, Cumhuriyetin 100. yıl dönümü bağlamında kadınların siyasetteki temsil eksikliğine dikkat çekerek bu önemli sorunu vurguluyor.

Makalenin özeti;

Günümüzde sınırlı ve doğrudan olmayan demokratik bir yönetim biçimini ifade eden temsili demokrasilerde temsil; bireylerin görüşlerinin savunulması veya menfaatlerin korunması suretiyle yönetimin ve yönetilenlerin birbirine bağlanmasını sağlar. Toplum içindeki bireylerin ya da grubun toplumun bütünü adına hareket etmesini sağlayan bir ilişki biçimini yansıtan temsil ile demokrasinin temel ilkelerinden birini teşkil eden eşitlik, siyasal sistemde seçimler vasıtasıyla uygulanır. Modern dünyada demokratik yöntemlerle yapılan seçimlerin temel unsurlarını oluşturan siyasal katılım ve temsilde, kadın-erkek eşitliğinin sağlanmış olması bir ülkenin gelişmişliğinin de en temel göstergelerinden biridir. Çünkü kapsayıcılığın tüm kesimleri kapsayacak şekilde genişletilmesi yönetime katılmanın ve demokrasinin olmazsa olmaz unsurudur. Yapılan araştırmanın amacı; Cumhuriyet’in 100. yılında aşılamayan sorun olarak görülen “Siyasette Kadın Temsili” konusunda farkındalık yaratmaktır. Nüfusun neredeyse yarısını oluşturan kadınlar, özellikle siyasal temsil açısından çoğunlukla görmezden gelinmektedir. Çanakkale ili kapsamında yapılan saha çalışmasında, siyasette aktif olarak görev yapan kadın milletvekili adayları, kadın il başkanları, kadın meclis üyeleri, kadın kolları başkanları, kadın kolları üyeleri ve muhtarlar ile birebir görüşmeler yapılmıştır. 15 kadın temsilciden toplanan nitel veriler, Maxqda analiz programı kullanılarak içerik analizi ile işlenmiştir. Elde edilen veriler çalışmada temalaştırılarak sunulmuş, bulgular değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonucunda; Türkiye’de siyasi arenada cinsiyet eşitsizliği ile ilgili bir sorunun olduğu, katılımcı kadın siyasetçilerin çoğunun siyaset bilimi ile ilgili herhangi bir eğitim almadıkları, siyasette aktif rol almada bireysel, kişisel, örgütsel ve toplumsal engellerin bulunduğu, siyasi partilerin uyguladıkları kota uygulamalarının da istenilen düzeyde yürütülmediği gibi tespitlere ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda kadın siyasi temsilcilerin siyasetteki konumları ve temsil oranlarının yetersizliğine dair saptanan sorunlara yönelik çözüm önerileri getirilmiştir.

Makalenin tamamı için;

https://www.ressjournal.com/Makaleler/1646069125_7_%c3%96zlem%20Ak%c4%b1.pdf

(Esra Güller/Yusuf Sonkurt)

Paylaş